SiolNET. Digisvet Novice
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsega je enkrat konec: za vedno se poslavlja Internet Explorer

1,48

termometer

Internet Explorer
Spletni brskalnik Internet Explorer ima danes manj kot dvoodstotni tržni delež. Po večini ga uporabljajo v podjetjih, ki ga potrebujejo za poganjanje starejših tako imenovanih "legacy" programov, ki so bili spisani posebej za Internet Explorer, z novejšimi brskalniki pa niso združljivi.  Foto: Matic Tomšič

Ameriški računalniški velikan Microsoft bo junija prihodnje leto dokončno upokojil svoj spletni brskalnik Internet Explorer. Tega nekoč daleč najbolj razširjenega brskalnika, s katerim je Bill Gates tudi zakuhal eno najbolj odmevnih bitk med korporacijami in sodnijo v ZDA, danes ne uporablja skoraj nihče več.

Bill Gates Digisvet Nekoč so se bali Billa Gatesa. Zdaj jih močno skrbi nekdo drug.

Microsoft bo nadaljnjo podporo spletnemu brskalniku Internet Explorer 11 v veliki meri odrekel 15. junija 2022. Podaljšano vzdrževanje brskalnika bo na voljo le še izjemam, kot so poslovni uporabniki posebnih različic Windows 10.

Vse tiste, ki danes še vztrajajo pri uporabi Internet Explorerja, takšnih je po podatkih spletne strani Statcounter danes manj kot dva odstotka lastnikov osebnih računalnikov, poziva, naj migrirajo na Edge, brskalnik, ki ga je Microsoft skupaj z operacijskim sistemom Windows 10 izdal leta 2015.

Microsoft Edge Digisvet Adijo, slavni E: na naših računalnikih pomembna novost

Prevlada, kakršne morda ne bo nikoli več

Z dokončno upokojitvijo se bo po 27 letih končala življenjska doba enega najbolj prepoznavnih in svojčas tudi najbolj kontroverznih računalniških programov. 

Spletni brskalnik Internet Explorer je s programsko kodo, ki si jo je izposodil od brskalnika Mosaic, ta velja za enega od popularizatorjev svetovnega spleta, leta 1994 razvil Microsoftov programer Thomas Reardon. Internet Explorer je prvič izšel leta 1995 za operacijski sistem Windows 95.

Kot smo pojasnili v sredinem prispevku o neizprosnih poslovnih praksah Billa Gatesa, je Microsoft programsko kodo, na temeljih katere je nastal Internet Explorer, dobil od brskalnika Mosaic, ki ga je razvilo podjetje Spyglass Software. Microsoft jim je obljubil, da jim bo izplačal delež kupnine za Internet Explorer, a je tega kupcem operacijskega sistema Windows 95 nato ponudil brezplačno, Spyglass pa je ostal brez plačila.  Kot smo pojasnili v sredinem prispevku o neizprosnih poslovnih praksah Billa Gatesa, je Microsoft programsko kodo, na temeljih katere je nastal Internet Explorer, dobil od brskalnika Mosaic, ki ga je razvilo podjetje Spyglass Software. Microsoft jim je obljubil, da jim bo izplačal delež kupnine za Internet Explorer, a je tega kupcem operacijskega sistema Windows 95 nato ponudil brezplačno, Spyglass pa je ostal brez plačila.  Foto: Reuters

Svoj logotip, veliki modri "e", enega najbolj prepoznavnih računalniških simbolov vseh časov, je Internet Explorer dobil leta 1996 z različico 3. 

Po hudem boju s konkurenčnim brskalnikom Netscape za prevlado na trgu, ki je zaznamoval devetdeseta leta prejšnjega stoletja, je Internet Explorer ob prelomu tisočletja postal dominantni spletni brskalnik. Vrhunec je dosegel leta 2001 s kar 96-odstotnim tržnim deležem.

Microsoft je zaradi domnevnega monopola Internet Explorerja ob prelomu tisočletja pristal na sodišču, grozila mu je celo razdelitev na dve podjetji. Na koncu se ni zgodilo nič razen tega, da se je Microsoft s sodiščem pogodil za zelo blago kazen, krivdne odgovornosti za poslovne prakse, s katerimi je zminiral vse konkurenčne brskalnike, v prvi vrsti Netscape Navigator, pa ni priznal nikoli. Microsoft je zaradi domnevnega monopola Internet Explorerja ob prelomu tisočletja pristal na sodišču, grozila mu je celo razdelitev na dve podjetji. Na koncu se ni zgodilo nič razen tega, da se je Microsoft s sodiščem pogodil za zelo blago kazen, krivdne odgovornosti za poslovne prakse, s katerimi je zminiral vse konkurenčne brskalnike, v prvi vrsti Netscape Navigator, pa ni priznal nikoli. Foto: Reuters

Upad priljubljenosti Internet Explorerja se je začel z letom 2004, ko je po dolgem času znova dobil vrednega tekmeca, in sicer brskalnik Mozilla Firefox, njegovo usodo pa je po letu 2008 dokončno zapečatil Google z brskalnikom Chrome. 

Chrome je po podatkih spletne strani Statcounter z več kot 67-odstotnim tržnim deležem danes tudi najbolj priljubljen spletni brskalnik. Sledijo mu Safari (9,86 odstotka), Edge (7,96 odstotka), Firefox (7,79 odstotka) in Opera (2,65 odstotka).

Preberite tudi:

Bill Gates Digisvet Pozabljena temačna preteklost Billa Gatesa računalnik Novice Lažni predstavniki Microsofta Slovencem ukradli že vsaj 7.500 evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin