Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 3. 2021,
18.19

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

27

Natisni članek

epidemija COVID-19 omejitev vstopa cepivo cepljenje

Torek, 9. 3. 2021, 18.19

3 leta, 1 mesec

S cepljenjem (pre)počasi v staro normalno

Vse bližje smo covid potnim listom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

27

Cepljenje covid-19 | Cepiva nam bodo pomagala vsaj deloma vrniti se v staro normalno, a se moramo sprijazniti, da to ne bo zgodilo tako hitro (in morda tudi ne tako temeljito), kot to upamo in pričakujemo. | Foto Ana Kovač

Cepiva nam bodo pomagala vsaj deloma vrniti se v staro normalno, a se moramo sprijazniti, da to ne bo zgodilo tako hitro (in morda tudi ne tako temeljito), kot to upamo in pričakujemo.

Foto: Ana Kovač

Veliko optimizma polagamo v cepljenje, za katerega upamo, da nam bo pospešilo vrnitev v normalno življenje brez omejitev. Toda ta pot ne poteka tako hitro, kot bi si želeli …

Vsak, ki je uspel priti na vrsto za cepljenje proti bolezni covid-19, upa in pričakuje, da mu bo pridobljena zaščita omogočila neovirano druženje, potovanja in vse ostalo, čemur smo se morali odpovedati v zadnjem letu, odkar nas je zasužnjila epidemija.

A to se žal ne bo zgodilo čez noč.

Cepljeni (ni)so možni prenašalci

Četudi odmislimo, da cepljenje prebivalstva ne poteka po načrtovani in predvsem želeni dinamiki, ostaja dejstvo, da se znanost še ni poenotila glede tega, ali so cepljeni, četudi sami dobro zaščiteni pred vsaj najtežjimi oblikami bolezni covid-19, še vedno prenašalci bolezni.

Bakterija
Novice Superprenašalci bolezni: že dolgo vemo, koliko jih je, a še zdaj ne vemo, kdo so in zakaj so #video

Zato za zdaj stroka tudi od cepljenih zahteva, da v zaprtih prostorih in povsod, kjer se zbirajo ljudje na manjši razdalji, nosijo maske in spoštujejo omejitve glede zbiranja ljudi.

V celoti cepljeni so lahko tudi v zaprtih prostorih brez maske, če niso v družbi necepljenih

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je te dni objavil priporočila, ki tistim z v celoti opravljenim cepljenim daje nekaj več svobode. Lahko se bodo namreč zadrževali v zaprtih prostorih z drugimi cepljenimi in jim pri tem ne bo treba nositi mask.

Še vedno pa bodo morali nositi maske v javnih zaprtih prostorih in na odprtem, kjer so ljudje, ki še niso bili cepljeni. Ravno tako cepljenim odsvetujejo tudi zbiranja v večjih skupinah.

Očitno ob cepljenju še ne moremo pričakovati, da bomo že kmalu pospravili zaščitne maske v predale. | Foto: Ana Kovač Očitno ob cepljenju še ne moremo pričakovati, da bomo že kmalu pospravili zaščitne maske v predale. Foto: Ana Kovač

Še nekaj "privilegijev" starega normalnega

Cepljeni se lahko zbirajo v zaprtih prostorih z necepljenimi iz drugih gospodinjstev, če imajo necepljeni nizko tveganje za zbolevanje s težjim potekom. Tako denimo cepljeni stari starši lahko obiščejo svoje otroke in vnuke, če pri njiih ni prisotnih dejavnikov, ki bi povečali njihovo tveganje za težji potek bolezni, so še pojasnili.

Ravno tako se v celoti cepljenim po priporočilih CDC ni potrebno osamiti niti takrat, ko pridejo v stik z okuženo osebo.

Nenujna potovanja odsvetujejo tudi cepljenim

Definicija v celoti opravljenega cepljenja se razlikuje glede na vrsto cepiva. V ZDA so trenutno odobrena tri cepiva proti covid-19: pri Pfizerju in Moderni je ta status dosežen dva tedna po drugem odmerku, pri cepivu proizvajalca Johnson & Johnson pa dva tedna po prvem in edinem odmerku.

Še ta teden se v Evropski uniji pričakuje (začasna) odobritev cepiva družbe Janssen Phramaceutica, ki je del skupine Johnson & Johnson – to bi tako postalo četrto cepivo proti bolezni covid-19 v Evropski uniji.  | Foto: Reuters Še ta teden se v Evropski uniji pričakuje (začasna) odobritev cepiva družbe Janssen Phramaceutica, ki je del skupine Johnson & Johnson – to bi tako postalo četrto cepivo proti bolezni covid-19 v Evropski uniji. Foto: Reuters

Še vedno ostajajo v veljavi vsa priporočila proti vsem nenujnim potovanjem v tujino ali celo v druge zvezne države, bodo pa vsa tovrstna priporočila sproti posodabljali, ko se bo delež cepljenega prebivalstva večal.

Olajšave na meji za cepljene (ne) bi bile diskriminacija

Ravno tako za cepljenje – razen v redkih izjemah, med katerimi je tudi Slovenija – še ni olajšav za prestop državnih meja. Tisti, ki tem olajšavam še nasprotujejo, je argument, da bi bile že zdaj takšne olajšave diskriminatorne do tistih, ki kljub izraženi pripravljenosti za cepljenje do njega še niso uspeli priti.

Vsekakor pa je nesmiselno že tako obremenjen sistem testiranja in drugih ukrepov dodatno obremenjevati s testiranjem tistih, ki so ustrezno zaščito pridobili s cepljenjem (ali prebolelostjo), kar je gotovo vredno upoštevati.

Sputnik V
Novice Sputnik V: ruska ruleta ali rešilna bilka?

Kitajska že ima digitalna zdravstvena potrdila

Čeprav ideji o cepilnih potnih listih politiki v Evropski uniji niso bili pretirano naklonjeni, je vedno bolj verjetno, da jih bomo vendarle dobili.

Kitajska je za svoje državljane, ki želijo potovati v tujino, že uvedla sistem digitalnih zdravstvenih potrdil s podatki o cepljenju in opravljenih testiranjih. Uporaba sicer ni obvezna, ni pa niti znano, v katerih državah, če sploh, ga že priznavajo.

Potrdila so v obliki kod QR v aplikaciji na Kitajskem zelo priljubljenega komunikacijskega orodja WeChat, ki jih na Kitajskem že od začetka epidemije uporabljajo za preverjanje upravičenosti dostopa do javnih krajev in javnega prevoza.

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Novice Čeprav je cepiv proti novemu koronavirusu odločno premalo, se ponekod nabirajo zaloge

Pametna kartica ali koda QR

Tudi Evropska unija razmišlja o digitalnem zelenem potnem listu, za kar bodo predvidoma še ta mesec, natančneje 17. marca, predstavili zakonodajni predlog.

Več o "covid potnih listih" je danes spregovoril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. Uporabili naj bi jih v zdravstvene namene in (vsaj sprva še) ne za prestop državnih meja.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak | Foto: STA , Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak Foto: STA ,

Na tem dokumentu bodo enaki podatki kot na cepilnih kartončkih, ki jih prejmejo cepljene osebe, je povedal Capak. Uvedba teh dokumentov bo po njegovih besedah trajala vsaj tri mesece, ni še dorečeno, ali bo šlo za pametne kartice ali kartončke s kodo QR.

Turistične države navijajo za covid potne liste

Hrvaška in druge sredozemske države, ki jim turizem prispeva velik del denarja v državno blagajno, si prizadevajo, da bi te listine vendarle dobile težo dokazila za mednarodna potovanja in nadomestilo za negativni test ali karanteno.

Pričakovati je, da bodo v odsotnosti tega ali kakšnega drugega potrdila o cepljenju za prestop meja še vedno potrebno in možno preložiti negativen test na koronavirus.

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za notranje zadeve Davor Božinović | Foto: STA , Podpredsednik hrvaške vlade in minister za notranje zadeve Davor Božinović Foto: STA ,

Spregledal je Slovenijo

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za notranje zadeve Davor Božinović je dejal, da nobena država Evropske unije še ne priznava cepljenja kot olajševalno okoliščino – verjetno mu je ušlo, da že prva hrvaška soseda Slovenija priznava dokazilo o cepljenju, s katerim ob vstopu v državo ni potrebna niti karantena niti svež negativni test.

Covid potni listi bodo očitno del novega normalnega, ostaja samo še vprašanje, kdaj in kakšni bodo.

Ne spreglejte