Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
9. 3. 2018,
13.43

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Evropska komisija omrežje 5G Telekom Slovenije Charisma

Petek, 9. 3. 2018, 13.43

6 let, 1 mesec

Evropski razvojni projekt Charisma

V Telekomu Slovenije dokončali še en evropski razvojni projekt za omrežja 5G

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Charisma, zaključek projekta | Foto Telekom Slovenije

Foto: Telekom Slovenije

V projektu Charisma, v katerem je sodelovalo 14 operaterjev in ustanov iz devetih držav, so razvijali mehanizme za razbremenitev omrežja.

Projekt Charisma (Converged Heterogeneous Advanced 5G Cloud-RAN Architecture for Intelligent and Secure Media Access) je drugi evropski razvojni projekt za rešitev mobilnih komunikacij pete generacije, pri katerem sodeluje tudi Telekom Slovenije.

Za razliko od projekta iCirrus, v katerem je prav tako sodeloval Telekom Slovenije, je bil namen projekta Charisma vzpostaviti mehanizme, ki bi čim bolj razbremenili omrežja pete generacije med njihovim delovanjem in tako zagotovili prenos podatkov do končnega uporabnika po najkrajši mogoči poti (offload).

Testno okolje projekta Charisma v laboratorijih Telekoma Slovenije | Foto: Testno okolje projekta Charisma v laboratorijih Telekoma Slovenije

Telekom Slovenije predvsem pri testnih scenarijih in testnem okolju

Še ena od nalog projekta Charisma je bil razvoj varnostnih "end-to-end" mehanizmov v konvergentnem virtualiziranem odprtem dostopovnem omrežju.

Ključna vloga Telekoma Slovenije pri tem projektu je bila vzpostavitev testnega okolja ter priprava scenarijev za testiranje in validacijo različnih konceptov, kot so rešitve pametnih omrežij (smart grid), e-zdravje in internet stvari.

Prikazi v praksi (tudi) v laboratorijih Telekoma Slovenije

Najpomembnejši dosežek projekta Charisma je razvoj arhitekture omrežja, ki omogoča doseganje ključnih kazalnikov uspešnosti, skladno z zahtevami združenja 5G PPP, ki pod pobudo Evropske komisije, industrije, operaterjev, ponudnikov storitev, podjetij ter raziskovalcev skrbi za usklajen razvoj prihodnjih generacij telekomunikacijske infrastrukture, so med drugim sporočili iz Telekoma Slovenije.

Rezultate so pokazali v praksi, in sicer v laboratorijih Telekoma Slovenije in še dveh sodelujočih partnerjev: španskega operaterja APFutura in grškega raziskovalnega inštituta The National Centre for Scientific Research Demokritos.

Mednarodni konzorcij projekta Charisma sestavlja 14 partnerjev iz devetih držav: Nemčije, Velike Britanije, Grčije, Španije, Portugalske, Luksemburga, Izraela, Francije in Slovenije. Projekt je trajal tri leta in ga je v celoti financirala Evropska komisija.
Ne spreglejte