Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
13.48

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

iCirrus Evropska komisija Horizont 2020 omrežje 5G Telekom Slovenije

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 13.48

6 let, 1 mesec

Izteka se triletni evropski razvojni projekt iCirrus, pri katerem sodeluje tudi Telekom Slovenije

Koristi in prihranki omrežij 5G, ki jih bomo uporabniki veseli

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

iCirrus, 5. 3. 2018 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V prostorih Telekoma Slovenije so sodelujoči strokovnjaki evropskega projekta iCirrus v pilotnem omrežju 5G prikazali dosežke, ki bodo končnim uporabnikom prinesle boljšo uporabniško izkušnjo obstoječih in novih storitev, ko bodo omrežja 5G zaživela tudi v praksi.

"Projekti za razvoj mobilnih omrežij pete generacije 5G so očem javnosti skriti, a so zanje vendarle zelo pomembni," je ob prikazu dosežkov iztekajočega se triletnega evropskega razvojnega projekta iCirrus, v katerem sodeluje tudi Telekom Slovenije, povedal direktor sektorja za jedrno omrežje Telekoma Slovenije Matjaž Beričič.

Najpreprosteje povedano, projekt iCirrus je prispevek razvoju mobilnih omrežij pete generacije 5G, ki bodo hkrati zmogljiva in gospodarna. "V novi, peti generaciji mobilnih komunikacij bodo najbolj doslej v ospredju različni scenariji uporabe sodobnih komunikacijskih tehnologij," je še povedal Beričič.

"V novi, peti generaciji mobilnih komunikacij bodo najbolj doslej v ospredju različni scenariji uporabe sodobnih komunikacijskih tehnologij," je poudaril direktor sektorja za jedrno omrežje Telekoma Slovenije Matjaž Beričič. | Foto: Ana Kovač "V novi, peti generaciji mobilnih komunikacij bodo najbolj doslej v ospredju različni scenariji uporabe sodobnih komunikacijskih tehnologij," je poudaril direktor sektorja za jedrno omrežje Telekoma Slovenije Matjaž Beričič. Foto: Ana Kovač

Sto gigabitov v sekundi v dostavnem in pet gigabitov v sekundi v radijskem delu omrežja

V projektu iCirrus (intelligent Converged network consolidating Radio and optical access aRound USer equipment)) je sodelovalo 11 telekomunikacijskih podjetij ter akademskih in raziskovalnih ustanov iz več evropskih držav. Koordinacijo projekta so zaupali britanski univerzi v Kentu, ena izmed zadolžitev Telekoma Slovenije pa je prav prikaz nove zgradbe radijskega omrežja v pogojih obstoječega omrežja.

Na praktičnem prikazu smo se lahko prepričali, da je pilotno omrežje 5G zmoglo hitrosti sto gigabitov v sekundi v dostavnem segmentu omrežja (Fronthaul), v radijskem dostopu, ta bo na voljo končnim uporabnikom, pa pet gigabitov v sekundi.

Profesor Nathan Gomes z univerze Kent v Veliki Britaniji, ki je bila med drugim zadolžena za koordinacijo projekta iCirrus. | Foto: Ana Kovač Profesor Nathan Gomes z univerze Kent v Veliki Britaniji, ki je bila med drugim zadolžena za koordinacijo projekta iCirrus. Foto: Ana Kovač

Priložnosti mobilnega informacijskega oblaka

Projekt iCirrus je del programa Evropske komisije Obzorja 2020 (Horizon 2020) in je le eden od razvojnih projektov za 5G, kjer sodeluje tudi Telekom Slovenije.

Naloga projekta iCirrus je bila razvoj sistemskih rešitev za gradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranim omrežnim radijskim dostopom (C-RAN). Eden od največjih dosežkov tega projekta je integracija obojega v mobilni informacijski oblak, pri čemer so partnerji razvili rešitev za dodatno spektralno in energetsko učinkovitosti sistema.

Današnji prikaz dosežkov projekta iCirrus je postregel s hitrostjo sto gigabitov v sekundi v dostavnem in pet gigabitov v sekundi v radijskem delu, ki bo na voljo uporabnikom. | Foto: Ana Kovač Današnji prikaz dosežkov projekta iCirrus je postregel s hitrostjo sto gigabitov v sekundi v dostavnem in pet gigabitov v sekundi v radijskem delu, ki bo na voljo uporabnikom. Foto: Ana Kovač

Mednarodni konzorcij projekta iCirrus poleg Telekoma Slovenije sestavljajo še Heinrich Hertz Institut in družba IAF GmbH iz Nemčije, operaterji Primetel s Cipra, Orange iz Francije in Wellness Telecom iz Španije, univerza v Kentu, univerza v Essexu ter podjetji VIAVI iz Velike Britanije in ADVA Optical Networking iz Nemčije. Projekt, vreden nekaj več kot tri milijone evrov, je z nepovratnimi sredstvi v celoti financirala Evropska komisija.

Tudi ob velikih količinah prenosa podatkov ostane omrežje učinkovito

Dosežki projekta iCirrus so odprli vrata za vzpostavitev visokoučinkovitega konvergentnega optičnega omrežja Ethernet, ki omogoča fiksne in mobilne storitve pete generacije (5G). Takšno omrežje celo ob velikih količinah prenosa podatkov v realnem času razbremeni tako omrežje kot uporabniške naprave.

Današnja praktična predstavitev v pilotnem omrežju je 5G v prostorih Telekoma Slovenije je formalno sklepno dejanje triletnega razvojnega projekta iCirrus, ki ga je z dobrimi tremi milijoni v celoti financirala Evropska unija. | Foto: Ana Kovač Današnja praktična predstavitev v pilotnem omrežju je 5G v prostorih Telekoma Slovenije je formalno sklepno dejanje triletnega razvojnega projekta iCirrus, ki ga je z dobrimi tremi milijoni v celoti financirala Evropska unija. Foto: Ana Kovač

To za končne uporabnike pomeni predvsem manj časa med polnjenji naprav in vse dobrote uporabniške izkušnje, ki jih omogočajo uporaba večje pasovne širine, majhna zakasnitev (latenca) storitev in nadgrajena prožnost ob uporabi mobilnega informacijskega oblaka, so poudarili udeleženci projekta ob predstavitvi pred koncem projekta.

Ne spreglejte