SiolNET. Digisvet Novice
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V slovenskih mobilnih omrežjih vedno več podatkovnega prenosa

0,28

termometer

mobilni internet, družbena omrežja
Nadaljuje se strma rast mobilnega podatkovnega prenosa v slovenskih mobilnih omrežjih. Foto: Thinkstock

V zadnjem lanskem četrtletju je po slovenskih mobilnih omrežjih potovalo 25 milijonov gigabajtov podatkov ali 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. 

Zasebni in poslovni uporabniki storitev slovenskih mobilnih operaterjev skupaj so v zadnjem lanskem četrtletju poslali nekaj več kot 711 milijonov kratkih sporočil (SMS), kar je približno enako kot pred letom dni. Hkrati so število poslanih večpredstavnostnih sporočil (MMS) povečali za 19 odstotkov, na blizu 25 milijonov, so izračunali na državnem statističnem uradu.

Zasluga za rast poslanih kratkih sporočil gre sicer zgolj poslovnim uporabnikom, saj so jih zasebni uporabniki poslali manj.

Zasebni in poslovni uporabniki storitev slovenskih mobilnih operaterjev skupaj so v zadnjem lanskem četrtletju poslali nekaj več kot 711 milijonov kratkih sporočil (SMS), kar je približno enako kot pred letom dni. Zasebni in poslovni uporabniki storitev slovenskih mobilnih operaterjev skupaj so v zadnjem lanskem četrtletju poslali nekaj več kot 711 milijonov kratkih sporočil (SMS), kar je približno enako kot pred letom dni. Foto: Getty Images

Tudi telefoniramo več (a z nižjo rastjo kot pri podatkih)

V zadnjem lanskem četrtletju so statistiki zabeležili več kot 20 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij. To je v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2017 za pet odstotkov več.

Pri tem je bil domači odhodni promet večji za štiri odstotke, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa za 26 odstotkov. Zasebni uporabniki so ustvarili za 53 odstotkov več odhodnega mobilnega prometa v mednarodna omrežja kot v zadnjem četrtletju leta 2017.

meritve, mobilno omrežje, kakovost, Ljubljana, Slovenija, LTE/4G Digisvet Nova potrditev: najboljše mobilno omrežje v Sloveniji ima Telekom Slovenije

Stacionarni telefoni vedno bolj mirujejo

Na slovenskih stacionarnih telefonih je med lanskim oktobrom in decembrom potekalo za 1,9 milijona ur klicev, kar je za 13 odstotkov manj kot v zadnjem četrtletju leta 2017. V istem primerjalnem obdobju je domači odhodni promet upadel za 12 odstotkov.

V slovenskih stacionarnih telefonskih omrežjih se nadaljuje padec prometa. V slovenskih stacionarnih telefonskih omrežjih se nadaljuje padec prometa. Foto: Bor Slana

Več kot tretjina slovenskega stacionarnega širokopasovnega dostopa optika

Ob koncu leta 2018 se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 613 tisoč širokopasovnih priključkov. Od tega je bilo 36 odstotkov priključkov z optičnim dostopom, 33 odstotkov je bilo xDSL-priključkov in 29 odstotkov priključkov z dostopom prek kabelskega modema.

Število vseh širokopasovnih priključkov se je glede na zadnje četrtletje 2017 povečalo za dva odstotka, število priključkov z optičnim dostopom pa za 14 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin