SiolNET. Digisvet Novice
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nove hitrostne razsežnosti (bodočega) mobilnega interneta

V francoskem Bordeauxu 2,3 gigabita mobilnega prenosa v sekundi!

0,34

termometer

5G. MWC18
Foto: Srdjan Cvjetović

… a za zdaj le v javnem demonstracijskem omrežju pete generacije (5G) francoskega operaterja Bouygues Telecom.

Zagon javnega preizkusnega omrežja 5G operaterja Bouygues Telecom v francoskem mestu Bordeaux na jugozahodu države je postregel z novimi hitrostnimi rekordi mobilnega podatkovnega prenosa, in sicer kar na konkretnih "pametnih" aplikacijah.

V smeri proti uporabniku je hitrost dosegla 2,3 gigabita v sekundi, v nasprotni smeri pa prav tako spoštovanja vrednih 260 megabitov v sekundi. Zakasnitev (latenca) omrežja je znašala pičlih sedem milisekund.

Ena od dveh baznih postaj pilotskega omrežja 5G operaterja Bouyges Telecom je v središču mesta Bordeaux (na fotografiji), druga pa v približno deset kilometrov oddaljenem zahodnem predmestju. Ena od dveh baznih postaj pilotskega omrežja 5G operaterja Bouyges Telecom je v središču mesta Bordeaux (na fotografiji), druga pa v približno deset kilometrov oddaljenem zahodnem predmestju. Foto: Thinkstock

Infrastrukturo dobavil Huawei

Preizkus so opravili v torek, 3. julija, v 3,5-gigaherčnem frekvenčnem območju z dvema celicama, ki sta medsebojno oddaljeni okoli deset kilometrov. Prva je postavljena v središču mesta Bordeaux, druga pa v primestnem satelitu Merignac zahodno od mestnega jedra.

Omrežno infrastrukturo za to pilotsko omrežje je zagotovil kitajski proizvajalec Huawei, operater Bouygues Telecom pa je ob tem pojasnil, da bo omrežna oprema za njihovo bodoče komercialno omrežje 5G, ki bo nadgradnja obstoječe infrastrukture, skladne s standardom 3GPP R15 NSA, "zelo podobna".

Omrežno infrastrukturo za to pilotsko omrežje je zagotovil kitajski proizvajalec Huawei (na fotografiji Huaweieve naprave za končne uporabnike mobilnih omrežij 5G). Omrežno infrastrukturo za to pilotsko omrežje je zagotovil kitajski proizvajalec Huawei (na fotografiji Huaweieve naprave za končne uporabnike mobilnih omrežij 5G). Foto: Srdjan Cvjetović

Oddaljena vožnja, zdravstvena in tehnična pomoč, sočasno spremljanje več živih slik …

V tem javnem pilotskem omrežju so pokazali štiri zelo različne aplikacije. Prva je omogočala vožnjo z oddaljenim upravljanjem, druga je bila telemedicinska storitev Nomadeec, ki jo je francosko zagonsko podjetje Exelus razvilo kot orodje za delo zdravnikov na terenu.

S tretjo aplikacijo, poimenovano 5G Remote Expert, je Bouyges Telecom, ki je omenjeno aplikacijo tudi razvil, lahko nudil oddaljeno pomoč pri vzdrževanju svojega mobilnega omrežja. V četrtem preizkusu pa so si ''privoščili'' sočasno pretočno predvajanje žive slike z desetih kamer v zelo visoki ločljivosti (4K).

Tudi največja francoska mobilna operaterja intenzivno preizkušata svoje dosežke pri razvoju ob vpeljavi mobilnih omrežij pete generacije - 5G (fotografija je simbolična). Tudi največja francoska mobilna operaterja intenzivno preizkušata svoje dosežke pri razvoju ob vpeljavi mobilnih omrežij pete generacije - 5G (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Pametna mesta, stavbe …

Tretji največji francoski mobilni operater je obenem napovedal zagon svojega pospeševalnega programa SmartX_5G, s katerim bodo izkoristili prednosti omrežij 5G in svoje kompetence znotraj drugih delov svoje skupine, ki je zelo dejavna tudi v gradbeništvu.

Tako bodo v tem programu veliko pozornosti namenili razvoju pametnih mest, povezanih stavb, splošni mobilnosti in zabavi.

Tudi drugi francoski mobilni operaterji ne sedijo križem rok

S preizkusi omrežij 5G sta zelo dejavna tudi dva največja francoska mobilna operaterja. Tako bo operater SFR (povezan z Vodafonom) svoje preizkuse opravljal v (vele)mestih Toulouse in Nantes, do zdaj pa so v istem frekvenčnem območju dosegli hitrost 1,6 gigabitov v sekundi v smeri proti uporabniku.

Mobilni operater Orange, ki je v lasti France Telecoma, bo svoje preizkuse v tretjem največjem francoskem mestu Marseille okrepil, že prej pa so opravljali podobne preizkuse v več francoskih mestih, med drugim v mestu Lille na severozahodu države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin