SiolNET. Digisvet Novice
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Google odpušča, mar ne?

0,53

termometer

Larry Page
Foto: Reuters

Novo službo bo morala poiskati polovica zaposlenih v družbi Access (nekdanji Google Fiber), ki v nekaterih večjih mestih v ZDA zagotavlja širokopasovni dostop prek optičnih povezav.

Ne prvič, ne zadnjič, da se je veliki Google, zdaj pa njegovo krovno podjetje Alphabet, odločil obrniti hrbet projektu, ki ni izpolnil njegovih pričakovanj. Kratko takrat potegnejo njihovi zaposleni – naslednji v vrsti bodo zaposleni v družbi Access, nekoč znani z imenom Google Fiber, od katerih jih bo kar polovica ostala brez službe.

Zgolj v sedmih ameriških velemestih

Prvi mož krovne družbe Alphabet Larry Page ni zadovoljen s poslovanjem družbe za gigabitni širokopasovni dostop do interneta, predvsem s tem, da je njihova storitev dostopna zelo omejenemu naboru uporabnikov v ZDA, natančneje samo v delih sedmih velikih mest. Njegove zahteve po občutnem manjšanju stroškov se bodo tako uresničevale (tudi) z odpuščanjem okrog 500 zaposlenih, to je približno polovica vseh zaposlenih v tem podjetju.

Manj optike, več brezžičnega dostopa

Drug pomemben ukrep za zmanjšanje stroškov bo zasuk z dragega optičnega omrežja na infrastrukturno cenejši mobilni širokopasovni dostop. Page je namreč zahteval, da se strošek pridobivanja novega uporabnika zmanjša na eno desetino (ne zgolj za eno desetino, temveč kar na eno desetino) zdajšnjih visokih vrednosti, ki jih povzroča optično omrežje.

Toda ostaja vprašanje, ali so mobilne tehnologije v tem trenutku že zmožne zagotavljati enako kakovosten in zanesljiv gigabitni dostop kot optična omrežja.

Dobičkonosnost tako tudi tu postaja najpomembnejše merilo za določanje usode projektov, ki so nekoč nastajalo kot najbolj vizionarski in najbolj obetavni.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin