Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
2. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

Natisni članek

Dropbox Drew Houston Steve Jobs digizgodbe

Petek, 2. 3. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

To je eden redkih, ki so si upali zavrniti velikega Steva Jobsa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

Svetovno znani Dropbox, ki velja za enega od pionirjev shranjevanja podatkov v računalniški oblak, bo najverjetneje prvo veliko tehnološko podjetje, ki bo letos vstopilo na newyorško borzo. To se ne bi moglo zgoditi, če ustanovitelja Dropboxa Drewa Houstona ne bi bilo veliko v hlačah. Leta 2009 je odločen ne namreč zabrusil izredno vplivnemu človeku, ki je takšen odgovor slišal zelo nerad. 

Dropbox, ki uporabnikom in podjetjem omogoča shranjevanje podatkov v oblak, ima po vsem svetu trenutno okrog 500 milijonov uporabnikov. Osnovna storitev je brezplačna, kdor v oblaku želi več prostora, pa mora za to plačati. Takšnih uporabnikov Dropboxa je 11 milijonov, gre pa predvsem za podjetja. Dropbox je ena najbolj priljubljenih storitev za shranjevanje podatkov v oblak, saj je njena uporaba zelo preprosta. Temelji namreč na mapah, s katerimi je že seznanjena večina uporabnikov.  | Foto: Reuters Dropbox, ki uporabnikom in podjetjem omogoča shranjevanje podatkov v oblak, ima po vsem svetu trenutno okrog 500 milijonov uporabnikov. Osnovna storitev je brezplačna, kdor v oblaku želi več prostora, pa mora za to plačati. Takšnih uporabnikov Dropboxa je 11 milijonov, gre pa predvsem za podjetja. Dropbox je ena najbolj priljubljenih storitev za shranjevanje podatkov v oblak, saj je njena uporaba zelo preprosta. Temelji namreč na mapah, s katerimi je že seznanjena večina uporabnikov.  Foto: Reuters

Podjetje Dropbox, Inc. je 23. februarja pri ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) vložilo dokument, iz katerega je razvidno, da se pripravljajo na IPO oziroma prvo javno ponudbo delnic na borzi v New Yorku. 

Borzni analitiki se strinjajo, da bo Dropbox na borzo najverjetneje vstopil ob kar pravem času. Podjetje je v zadnjem letu zelo zvišalo prihodke in precej zmanjšalo izgubo, zaradi česar je zaupanje vlagateljev, da jim bo Dropbox morda kmalu končno začel prinašati denar, višje kot kdajkoli prej. 

V sredo je skorajšnji vstop na newyorško borzo napovedalo še eno veliko tehnološko podjetje, in sicer ponudnik poslušanja glasbe prek spleta Spotify

Soustanovitelja je vizija Dropboxa tako navdušila, da se je izpisal iz šole

Dropbox si je leta 2007 izmislil danes 34-letni ameriški računalničar Drew Houston.

Za razvoj storitve, ki bi uporabnikom omogočala shranjevanje podatkov na oddaljen računalnik, do njih pa bi lahko dostopali od koderkoli in na katerikoli napravi, je Houstona navdihnila lastna nerodnost, saj je med študijem pogosto pozabljal USB-ključ, na katerem je imel pomembne podatke.  | Foto: Reuters Za razvoj storitve, ki bi uporabnikom omogočala shranjevanje podatkov na oddaljen računalnik, do njih pa bi lahko dostopali od koderkoli in na katerikoli napravi, je Houstona navdihnila lastna nerodnost, saj je med študijem pogosto pozabljal USB-ključ, na katerem je imel pomembne podatke.  Foto: Reuters

Houston je idejo za Dropbox predstavil svetovno znanemu podjetniškemu pospeševalniku Y Combinator, kjer so se strinjali, da ima zadeva potencial, a mu dejali, da mora, če želi podporo Y Combinatorja, v roku dveh tednov najti soustanovitelja za svoj startup.

To je po manj kot dveh urah pogovora s Houstonom postal študent na prestižnem ameriškem tehnološkem inštitutu MIT Arash Ferdowski, ki ga je Dropbox navdušil tako zelo, da je opustil študij. Houston je začetek njunega sodelovanja leta pozneje primerjal s parom, ki se poroči po prvem zmenku. 

Eden prvih velikih vlagateljev v startup Dropbox, ki jih je pritegnila vizija Drewa Houstona, je bil Michael Moritz. Gre za legendo tehnološkega kapitalizma - portfelj naložb Michaela Moritza, čigar premoženje je ocenjeno na več kot tri milijarde evrov, namreč vključuje tudi Google, YouTube, PayPal, LinkenIn, Stripe, WhatsApp, Instacart. | Foto: Reuters Eden prvih velikih vlagateljev v startup Dropbox, ki jih je pritegnila vizija Drewa Houstona, je bil Michael Moritz. Gre za legendo tehnološkega kapitalizma - portfelj naložb Michaela Moritza, čigar premoženje je ocenjeno na več kot tri milijarde evrov, namreč vključuje tudi Google, YouTube, PayPal, LinkenIn, Stripe, WhatsApp, Instacart. Foto: Reuters

Dropbox je začel delovati leta 2008 in takoj zbral veliko bazo uporabnikov, v malce več kot enem letu kar 50 milijonov, saj je bila osnovna storitev, shranjevanje podatkov v oblak, brezplačna in zelo preprosta za uporabo.


Preberite, koliko prostora za shranjevanje podatkov vam brezplačno ponuja Dropbox in kateri so njegovi največji tekmeci


Ker je Dropbox v razmeroma kratkem času postal prepoznavno ime, so z ušesi začela striči številna uveljavljena tehnološka podjetja. Tudi eno največjih vseh časov.

"Če se nam ne boste pridružili, vas bomo morali uničiti"

Decembra 2009 je Drew Houston prejel vabilo za poslovni sestanek na naslovu Infinite Loop 1, Cupertino, Kalifornija. 

Poslal mu ga je sam Steve Jobs, ustanovitelj in direktor tehnološkega giganta Apple, ki je imel na tem naslovu včasih svoj sedež (zdaj ga ima tukaj). 

Kot se je kasneje spominjal Houston, je bilo srečanje s Stevom Jobsom (na fotografiji), ki je bil takrat na krilih uspeha pametnega telefona iPhone morda celo največje ime v svetu tehnologije, najprej sproščeno, a je hitro postalo napeto. Steve Jobs je bil med drugim znan po tem, da je zelo rad rekel ne, zelo nerad pa je to besedo slišal od drugih.  | Foto: Kot se je kasneje spominjal Houston, je bilo srečanje s Stevom Jobsom (na fotografiji), ki je bil takrat na krilih uspeha pametnega telefona iPhone morda celo največje ime v svetu tehnologije, najprej sproščeno, a je hitro postalo napeto. Steve Jobs je bil med drugim znan po tem, da je zelo rad rekel ne, zelo nerad pa je to besedo slišal od drugih.

Jobs je Dropbox najprej pohvalil, da gre za izvrsten izdelek. Nato je beseda nanesla na to, koliko je Dropbox vreden. Steve Jobs je Houstona vprašal, ali je pripravljen prodati Dropbox, po neuradnih informacijah je ponudil 800 milijonov ameriških dolarjev. Houston je rekel ne in ponudbo zavrnil.

Ton sestanka se je nato malce spremenil in Jobs je Houstonu najprej zabrusil, da Dropbox v resnici sploh ni pravi izdelek, temveč podporna storitev za dober izdelek. Nato je nadaljeval, "Že prav, potem pa je videti, da vas bomo morali ubiti," je pogovor z Jobsom leta pozneje slikovito opisal Houston. 

Srečanje med vodstvom Dropboxa in Appla se ni končalo sovražno, ampak prijateljsko. Drew Houston (na fotografiji) in Steve Jobs sta govorila še kakšno uro, Jobs je prvemu celo dajal poslovne nasvete.  | Foto: Reuters Srečanje med vodstvom Dropboxa in Appla se ni končalo sovražno, ampak prijateljsko. Drew Houston (na fotografiji) in Steve Jobs sta govorila še kakšno uro, Jobs je prvemu celo dajal poslovne nasvete. Foto: Reuters

Dropbox je bilo eno redkih startup podjetij, ki so zavrnila Jobsa in veliki Apple. Kot je razvidno s tega seznama, tistih, ki so se uklonili njegovim željam, ni bilo ravno malo. 

Na to, da ga je Houston zavrnil, Jobs ni pozabil nikoli. Junija 2011 je v svojem zadnjem javnem nastopu za Apple pred smrtjo razkril Applovo lastno storitev za shranjevanje podatkov v oblak iCloud in napovedal, da bo "uničila konkurenco, kot je Dropbox". 


Preberite tudi:

Je Steve Jobs res moral umreti?

Šefi iz pekla: bi si upali delati zanje?

Ne spreglejte