Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 3. 2019,
20.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

1

Natisni članek

BitConnect Nova Zelandija teroristični napad Onecoin

Sobota, 16. 3. 2019, 20.43

5 let, 1 mesec

Strelec z Nove Zelandije vpleten v prevaro, ki je zavedla tudi Slovence

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,84

1

Brenton Harrison Tarrant | Levo posnetek varnostne kamere, ki je Tarranta ujela v mestu Christchurch, desno fotografija iz sodne dvorane, na kateri so mu zabrisali obraz. | Foto AP / Reuters

Levo posnetek varnostne kamere, ki je Tarranta ujela v mestu Christchurch, desno fotografija iz sodne dvorane, na kateri so mu zabrisali obraz.

Foto: AP / Reuters

Brenton Harrison Tarrant, osumljenec za petkov strelski napad na mošejo na Novi Zelandiji, v katerem je umrlo 49 ljudi, je bil med drugim nekoč vpleten v BitConnect. Šlo je za nekaj časa zelo uspešno denarno mrežo, ki je nove vlagatelje privabljala s kriptovaluto, nato pa se januarja lani po razkritju, da je šlo najverjetneje za piramidno shemo, spektakularno sesula. V BitConnect so vložili tudi nekateri Slovenci in izgubili denar, Tarrant pa ga je zaslužil dovolj za potovanje po svetu.

Osemindvajsetletni Tarrant je pred strelskim napadom na mošejo v mestu Christchurch na spletu objavil 74-stranski manifest, v katerem je opisal svoje razloge za izvedbo morilskega napada.

Naštel je tudi nekaj dejstev o sebi: razkril je, da je denar za svoja potovanja po svetu, med katerimi je obiskal tudi Balkan, zaslužil z naložbo v BitConnect

BitConnect | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Da je Tarrant s svojo naložbo v BitConnect zaslužil dovolj za svojo svetovno turnejo, med katero je med drugim obiskal Evropo, Bližnji vzhod in celo Severno Korejo, je moral vanj ali vložiti dovolj zgodaj ali pa biti eden od tistih, ki so v denarno mrežo novačili bogastva željne ljudi.

Christchurch
Novice Napadalec pred strelskim pohodom na Novi Zelandiji poslušal četniško pesem #video #foto

Kaj je bil BitConnect ter zakaj velja za eno najuspešnejših in največjih prevar v kriptosvetu?

Zgodba o BitConnectu se je začela leta 2016 z izdajo kriptožetona BCC. Z njimi naj bi uporabniki dobili možnost posojanja bitcoinov in prejemanja obresti.

Kriptožeton sicer ni bil nikoli uporabljen za ta namen, saj je BitConnect postal mikavna naložbena priložnost: vlagatelju so zagotavljali enoodstotne dnevne donose na prvotni vložek. Če je pripeljal še prijatelja, je nekaj malega provizije prejemal še od njegovih naložb. 
Čeprav so se v javnosti kmalu začele pojavljati pripombe, da je tak sistem dolgoročno nevzdržen, saj bi v nekaj letih vsak lahko postal milijonar, so ljudje lani tudi zaradi kriptomrzlice, ki se je začela v zadnjem četrtletju leta 2018, množično drli v BitConnect. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Čeprav so se v javnosti kmalu začele pojavljati pripombe, da je tak sistem dolgoročno nevzdržen, saj bi v nekaj letih vsak lahko postal milijonar, so ljudje lani tudi zaradi kriptomrzlice, ki se je začela v zadnjem četrtletju leta 2018, množično drli v BitConnect. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona BitConnect se je od podobnih denarnih mrež razlikoval po tem, da ni imel le fiktivnega kriptožetona, ki bi imel ceno zgolj na notranjem trgu, temveč ga je bilo približno eno leto celo prodati na odprtem trgu tako kot bitcoin ali ethereum.

Ker so ljudje v zadnjem četrtletju 2017 pozorno spremljali noro rast cen kriptovalut in si tudi sami želeli bogastva, so se začeli množično pridruževati BitConnectu. Cena kriptožetona BCC je do 4. januarja 2018 posledično zrasla kar na 380 evrov. Tržna kapitalizacija BitConnecta je na tej točki znašala skoraj 2,5 milijarde evrov.

BitConnect je po vsem svetu organiziral promocijske dogodke. Njihov prepoznavni voditelj Carlos Matos je zaradi nenavadnega nastopanja postal prava internetna senzacija. Kliknite na fotografijo za ogled videoposnetka. | Foto: YouTube BitConnect je po vsem svetu organiziral promocijske dogodke. Njihov prepoznavni voditelj Carlos Matos je zaradi nenavadnega nastopanja postal prava internetna senzacija. Kliknite na fotografijo za ogled videoposnetka. Foto: YouTube Potem je prišel 17. januar. Vodstvo BitConnecta je brez opozorila ugasnilo spletno stran in to potezo argumentiralo s pojasnilom, da so siti nenehnega branjenja pred obtožbami, da je BitConnect v resnici piramidna shema, hekerskih napadov in pozivov finančnih regulatorjev, naj pokažejo papirje, ki bi dokazovali, da BitConnect ni prevara. 

Na tisoče vlagateljev je dobesedno čez noč izgubilo vse, saj je cena kriptožetona BCC v enem dnevu spektakularno padla za več kot 90 odstotkov. Vodstvo BitConnecta je obljubilo, da bodo vlagateljem vrnili naložbe, a se to nikoli ni zgodilo. Vlagateljem so ostali ničvredni kupi kriptožetonov BCC, ki jih danes ni mogoče prodati nikjer več

V BitConnectu so kratko potegnili tudi nekateri Slovenci. Na spletnih forumih je mogoče najti več izpovedi posameznikov, ki so z naložbo v BitConnect izgubili ves svoj denar. Pred časom so podobno tarnali tudi v skupini na Facebooku, ki pa je bila medtem že izbrisana.

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar

Osumljenec za umor 49 ljudi je omenil tudi švedskega superzvezdnika, ki mu je, ko je slišal za to, "postalo slabo"

Brenton Harrison Tarrant, sicer Avstralec, ki pa je že nekaj časa živel na Novi Zelandiji, je v manifestu pokazal tudi poznavanje popkulture, videoiger in znanih internetnih šal.

Ko je poprijel za orožje in vklopil videokamero, s katero je posnel videoposnetek strelskega pohoda, ki se ga Google, Facebook in YouTube danes na vso moč trudijo odstraniti iz rezultatov iskanja, pa je Tarrant vzkliknil tudi: "Da se ne boste pozabili naročiti na PewDiePieja!"

PewDiePie je največji zvezdnik YouTuba

PewDiePie, Felix Kjellberg | Foto: Getty Images Foto: Getty Images
PewDiePie je vzdevek Šveda Felixa Kjellberga, ki mu na YouTubu sledi kar 89 milijonov ljudi. Kjellberg gledalce svojih videoposnetkov, v katerih najpogosteje igra videoigre, vsakič opomni, naj se ne pozabijo naročiti na njegov kanal, kar pomeni, da bodo njegove vsebine videli na prvi strani YouTuba. 

Kjellberg je na Twitterju v petek zapisal, da mu je, ko je izvedel, da je Tarrant izrekel njegovo ime, postalo izredno slabo in da je s srcem in mislimi pri žrtvah tragedije in njihovih družinah:

Preberite tudi:

Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?
Jan Pivk
Novice Slovenec na prizorišču, kjer je bil teroristični napad: Prijatelj je slišal strele in kričanje #video
Novice Piramidna shema, v katero se je ujelo vsaj 10 tisoč Slovencev #Argument #video
Onecoin
Novice Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja
Sebastian Greenwood
Novice Znani Šved, ki je Slovencem prodajal meglo, v primežu policije
Ne spreglejte