Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
11.34

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

mučenje festival Palestina Izrael teroristični napad Hamas

Petek, 29. 3. 2024, 11.34

4 tedne

Za fotografijo paradiranja Hamasovcev s pohabljeno Shani prejel ugledno nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
Shani Louk, nagrada za fotografijo leta | Na spletu je odjeknil val ogorčenja zaradi fotografije, ki je prejela najvišje priznanje.

Na spletu je odjeknil val ogorčenja zaradi fotografije, ki je prejela najvišje priznanje.

V svetu odmeva novica o sporni fotografiji, za katero je fotograf agencije Associated Press (AP) prejel najvišjo nagrado. V objektiv je ujel teroriste Hamasa, ki na tovornjaku prevažajo napol golo in pohabljeno truplo 22-letne Shani Louk. Nemško-izraelsko državljanko so ugrabili, zlorabili in ubili 7. oktobra lani med terorističnim napadom na glasbeni festival Supernova v Izraelu.

Novica o nagradi ameriškega novinarskega inštituta Donalda W. Reynoldsa fotografu Aliju Mahmoudu je na spletu sprožila val ogorčenja in zgražanja, saj je fotograf spremljal teroriste, ki so na festivalu pobili 364 ljudi. "Spomina nanjo ne bi smeli častiti na tak način," je zapisal nek uporabnik omrežja X. 

"Fotograf AP je zmagal za fotografijo teroristov, ki prevažajo truplo Shani Louk. Ime ji je bilo Shani Louk. Bila je posiljena, umorjena, njeno telo oskrunjeno. In ta fotograf je bil tisti dan priča ali udeležen v barbarstvu. In zdaj je prejel nagrado. Moje srce znova razpada zaradi njene družine," je zapisala ena od uporabnic X.

Fotografija prikazuje truplo napol gole 22-letnice, ki jo teroristi Hamasa prevažajo na tovornjaku. Gre za eno od 20 fotografij, ki so jih posneli fotografi agencije AP, da bi dokumentirali vojno med Izraelom in Hamasom.

Louk
Novice Nemka, ki jo je mati prepoznala na tovornjaku med hamasovci, je živa

Zgodba Shani Louk je hitro po terorističnem napadu Hamasovih teroristov, ko so 7. oktobra lani vdrli na prizorišče glasbenega festivala in začeli pobijati obiskovalce, postala odmevna. Kmalu zatem je družbena omrežja preplavil videoposnetek Shani v tovornjaku Hamasovcev, z obrazom navzdol in pohabljenim telesom.

Shani Louk | Foto: shanukkk/Instagram Foto: shanukkk/Instagram
Takrat še ni bilo povsem jasno, ali gre dejansko za 22-letno nemško-izraelsko državljanko. Štirinajst dni kasneje je izraelska vojska sporočila, da so našli ostanke njenega trupla in jih identificirala, novico pa sta kasneje potrdili tudi Shanina mati in sestra. 

Shani Louk
Novice Mama po grozljivi usodi mlade Nemke: Shani ni več živa

Grozljiva slika Mahmouda, kot jo opisujejo tuji mediji, je bila prva fotografija v naboru fotografij z naslovom: "Palestinski borci med vožnjo nazaj na območje Gaze s truplom Shani Louk, nemško-izraelske dvojne državljanke. Mejni napad na Izrael, sobota, 7. oktober 2023."

Shani Louk | Foto: shanukkk/Instagram Foto: shanukkk/Instagram

Na spletu so se usuli zgroženi komentarji: 

Ne spreglejte