SiolNET. Digisvet Novice
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ali lahko delamo manj časa in ne zaslužimo manj?

"Štiridnevni delovni teden spodbuja produktivnost"

1,01

termometer

Japonska
Japonski (in tudi slovenski) vsakdan je še zelo daleč od štiridnevnega delovnega tedna. Foto: Reuters

Japonska podružnica Microsofta je avgusta poskusno delala s štiridnevnim delovnim tednom in omejenim trajanjem sestankov – zdaj, ko so proučili rezultate, so z njimi zelo zadovoljni.

V tistem mesecu, ko so zaposleni v japonskem Microsoftu delali (samo) štiri dni v tednu in ob tem ohranili polno plačo, so prodajo okrepili za skoraj 40 odstotkov.

Avgusta so ob petkih namreč zaprli svoje pisarne in vsem svojim zaposlenim priznali posebno plačano odsotnost.

pisarna, delo Digisvet Bi bili zaradi krajšega delovnika bolj učinkoviti?

Omejili sestanke

Eden od razlogov za povečano produktivnost je tudi omejitev sestankov na 30 minut, ki je veljala v mesecu poskusnih štiridnevnih delovnih tednov.

Na Japonskem dolgi delovniki niso nič nenavadnega. Na Japonskem dolgi delovniki niso nič nenavadnega. Foto: Thinkstock

Prav tako so takrat spodbujali nadomeščanje osebnih sestankov z spletnimi konferencami, češ da se te končajo hitreje in z enakim učinkom.

Blagodejni učinki tudi drugje

Eksperiment je pozitivno ocenilo kar 92 odstotkov zaposlenih v japonskem Microsoftu, kjer so z veseljem ugotovili tudi neposredne prihranke.

sodelavci Posel danes Slovenski delavci lahko o štiridnevnem delovniku le sanjajo

Tako so glede na lanski avgust ugotovili 23-odstotni prihranek pri porabi električne energije in kar 59-odstotni prihranek pri porabi papirja.

Prometna konica na ulicah japonske prestolnice. Prometna konica na ulicah japonske prestolnice. Foto: Thinkstock

Japonci se v resnici utapljajo v (neplačanih) nadurah

Toda japonska družba je še daleč od štiridnevnega delovnega tedna, kajti dolgi delovni dnevi so tam že skoraj običajna in sprejeta praksa.

Kot poroča britanska medijska hiša BBC, je raziskava iz leta 2017 pokazala, da skoraj četrtina japonskih podjetij zaposluje sodelavce, ki vsak ustvarijo tudi po več kot 80 nadur vsak mesec. Pogosto neplačanih (kot žal ni navada samo na Japonskem).

ura delovni čas Novice Bi delali le štiri dni v tednu? Poglejte, koga morate voliti. #video

"Pameten počitek"

Microsoft v svoji japonski podružnici načrtuje nov podoben preizkus enkrat v teku zimskih mesecev, toda s pomembno razliko: petkova odsotnost ne bi bila več plačana.

Kot so povedali svojim zaposlenim, jih bodo takrat spodbujali, da se ob petkih med novim preizkusom "pametno odpočijejo".

Jack Ma, soustanovitelj velikanskega kitajskega spletnega trgovca Alibaba. Jack Ma, soustanovitelj velikanskega kitajskega spletnega trgovca Alibaba. Foto: Reuters

Medtem ko se eni borijo za prosti petek, je drugim 72-urni delovni teden "blagoslov"

Na nasprotni strani tovrstnega razmišljanja je med drugimi tudi soustanovitelj kitajskega velikanskega spletnega trgovca Alibaba Jack Ma. Aprila je medijem pojasnjeval, da je delovnik po vzorcu 996 (od devetih zjutraj do devetih zvečer šest dni v tednu) blagoslov.

Siol Plus Jack Ma, Alibaba, osebno

Nekateri pa se pritožujejo, da se poskusi krajšanja delovnega tedna, tudi takšni, ko načrtno izberejo skrajšani delovni čas, praviloma končajo tako, da morajo nespremenjeno količino dela pač opraviti v skrajšanem času, tokrat pa še za manjše plačilo.

delo Novice Se bo delovni čas po novem meril prek spleta? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin