Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 7. 2019,
13.44

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

1

Natisni članek

Facebook Instagram WhatsApp

Četrtek, 4. 7. 2019, 13.44

4 leta, 9 mesecev

Sredin mrk Facebooka je razkril, kaj se ves čas dogaja v ozadju

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

1

Facebook | Facebook tako obsežni izpadi storitev drago stanejo. Na vsakega uporabnika vsak dan v povprečju dobi pet centov prihodkov od oglaševanja, kar dnevno znese 75 milijonov evrov. Globalna dolgotrajna nedosegljivost Facebooka to številko zelo hitro precej skrči. | Foto Reuters

Facebook tako obsežni izpadi storitev drago stanejo. Na vsakega uporabnika vsak dan v povprečju dobi pet centov prihodkov od oglaševanja, kar dnevno znese 75 milijonov evrov. Globalna dolgotrajna nedosegljivost Facebooka to številko zelo hitro precej skrči.

Foto: Reuters

Uporabniki družbenega omrežja Facebook ter povezanih aplikacij Messenger, Instagram in WhatsApp so v sredo izkusili enega najbolj dolgotrajnih, obsežnih in zoprnih izpadov delovanja v zadnjem obdobju. Največ težav se je pojavilo predvsem pri nalaganju in pošiljanju fotografij ter videoposnetkov. Mrk, ki je trajal skoraj deset ur, je številnim uporabnikom sicer ponudil edinstven vpogled v notranji ustroj Facebooka - izvedeli so lahko namreč, kako družbeno omrežje vidi njih.

Šipa Facebook
Novice Grožnje zaradi razbite šipe, ki je močno razburila številne Slovence

V sredo popoldne in zvečer je bil Facebook za večino uporabnikov sicer dosegljiv, a niso mogli odpirati fotografij in videoposnetkov, kar dokazujejo tudi prijave težav na spletni strani DownDetector - kar 86 odstotkov uporabnikov je namreč tožilo o nedelovanju nalaganja fotografij. 

V istem obdobju je bilo močno moteno tudi delovanje Facebookove pogovorne aplikacije Messenger, saj si uporabniki niso mogli pošiljati fotografij in videoposnetkov. | Foto: Reuters V istem obdobju je bilo močno moteno tudi delovanje Facebookove pogovorne aplikacije Messenger, saj si uporabniki niso mogli pošiljati fotografij in videoposnetkov. Foto: Reuters
Družbeno omrežje Instagram, ki je prav tako del Facebookove platforme, je bilo zaradi fotografskega in video mrka medtem skoraj ohromljeno, saj se nove vsebine preprosto niso osveževale. Številni uporabniki pogovorne aplikacije WhatsApp niso prejemali sporočil sogovornikov. 

Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado

Facebook razlogov za izpad storitev še ni pojasnil. Ob 2. zjutraj po našem času so na družbenem omrežju Twitter zgolj zagotovili, da so težave odpravljene in da bi vse njihove aplikacije zdaj morale delovati brez težav:

Težave so razkrile delček tehničnih skrivnosti, ki jih Facebook drži v ozadju

Številni uporabniki Facebooka so v sredo namesto fotografij, ki se niso hotele naložiti, lahko videli samo njihove grobe opise, ki jih samodejno ustvarja Facebookova umetna inteligenca za prepoznavanje vsebine fotografij. 

Namesto prijateljev na zabavi je Facebook tako pokazal napis Fotografija lahko vsebuje: štiri osebe, osebe, ki se smejejo, osebe, ki plešejo, notranji prostor, pijača

Kako Facebook uporablja informacije, ki jih pridobi na ta način, ni znano, je pa prepoznavanje vsebine fotografij v večini primerov precej natančno in dober pokazatelj, kako je napredovala umetna inteligenca, ki jo Facebook za lastne potrebe razvija že nekaj let

Takšno prepoznavanje fotografij je na Facebooku sicer na delu že vsaj od leta 2017. Takrat so se med drugim tudi pojavila poročila, da Facebook uporablja umetno inteligenco za prepoznavanje obrazov uporabnikov na fotografijah, na katerih niso označeni. 

Preberite tudi:

Korporacija. Davek. Slovenija.
Novice Koliko davka v Sloveniji plačujeta Google in Facebook? Malo.
FB prevara
Novice Kakšno je ozadje obljub, ki jim še kar verjame ogromno Slovencev
WhatsApp
Novice Obvezno posodobite WhatsApp na svojem mobilnem telefonu, preberite, zakaj je to tako nujno
Mike Adams
Novice Hud udarec za človeka, ki trdi, da pozna vse skrivnosti globalne elite
Libra
Novice Vse, kar morate vedeti o novi valuti libra, ki prihaja leta 2020
Ne spreglejte