SiolNET. Digisvet Novice
3,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovo ene od najbolj znanih spletnih strani: lahko bi bila Facebook

3,95

termometer

Yahoo GeoCities
Portal Yahoo! GeoCities je starejši od številnih velikanov svetovnega spleta, ki jih imamo danes za samoumevne, kot so enciklopedija Wikipedija, platforma za nalaganje videoposnetkov YouTube, družbeno omrežje Facebook. GeoCities je na enem mestu, sicer v precej bolj primitivni obliki, združeval praktično vse njihove prvine: uporabnikom je na enem mestu ponudil ogromno informacij, večpredstavnostne datoteke (glasbo in videoposnetke), marsikdo pa je prav z GeoCities tudi ustvaril svoj prvi spletni osebni profil. Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Marca 2019 bo po skoraj 25 letih dokončno ugasnil legendarni spletni portal GeoCities, eno od nekdaj najbolj prepoznavnih imen svetovnega spleta. S pomočjo GeoCities je marsikateri uporabnik ustvaril svojo prvo lastno spletno stran, po mnenju nekaterih strokovnjakov pa je imel GeoCities, če ga ne bi zavozil Yahoo!, zaradi izredne priljubljenosti ogromen potencial, da bi lahko postal eden od velikih.

Yahoo Digisvet Žalosten konec enega največjih v zgodovini

Spletišče GeoCities je bilo ustanovljeno novembra 1994, ko je bil svetovni splet še praktično v plenicah. Uporabnikom je omogočalo preprosto ustvarjanje lastnih spletnih strani, ki so jih lahko glede na njihova področja zanimanja razvrstili v eno od nekaj deset različnih kategorij oziroma "sosesk" ("Cities" v imenu GeoCities pomeni "mesta").  

Portal GeoCities je v nekaj letih postal zelo priljubljen, ker je tam svoje osebne profile in spletne strani postavilo ogromno uporabnikov, bil pa je tudi zelo obširna zakladnica znanja in najrazličnejših informacij, zaradi česar je na GeoCities prihajalo še več uporabnikov. Do leta 1999 je bil že tretja najpogosteje obiskana stran na svetovnem spletu. 

Naslovnica portala GeoCities februarja 1999 | Foto: Yahoo! Naslovnica portala GeoCities februarja 1999 | Foto: Yahoo!

Takrat je GeoCities kupil Yahoo!, ki je bil ob prelomu tisočletja eno od največjih internetnih podjetij na svetu, skoraj takoj zatem pa sprejel serijo slabih odločitev, zaradi katerih so začeli uporabniki množično zapuščati to stran.

Govorice, da bo Yahoo! zaradi slabih poslovnih rezultatov ukinil GeoCities, so se začele pojavljati že leta 2001. Takrat se je namreč razvedelo, da GeoCities zato, ker uporabnikom ponuja brezplačno spletno gostovanje, Yahooju ustvarja veliko izgubo. Yahoo! je takrat uvedel plačljivo storitev in dodatno zaostril pogoje uporabe brezplačnega gostovanja in s tem sprožil še en val odhoda uporabnikov s spletišča GeoCities.

Primer preproste spletne strani, ki jo jih skoraj brez predhodnega znanja ustvarjali številni uporabniki GeoCities. Primer preproste spletne strani, ki jo jih skoraj brez predhodnega znanja ustvarjali številni uporabniki GeoCities. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Konec portala GeoCities, ki je nekaj let umiral po obrokih, saj novih vsebin ni objavljal pravzaprav nihče več, je nazadnje prinesel 26. oktober 2009. Yahoo! je takrat ugasnil GeoCities na ameriških strežnikih, kjer so vsebine objavljali tudi Evropejci, Južnoameričani in Afričani.

Veliko strani na GeoCities je sicer ostalo dostopnih še do leta 2014, ko jih je Yahoo! dokončno začel preusmerjati na svojo sodobno platformo za spletno gostovanje

Larry Page, Sergey Brin, Google Digisvet Kdo sta človeka, ki nam življenje morda krojita bolj kot vsi drugi

"Yahoo! je z GeoCities zapravil veliko priložnost"

Yahoo Facebook Foto: Matic Tomšič / Reuters
Propadli internetni velikan Yahoo! je bil znan po številnih zapravljenih dobrih poslovnih priložnostih. Med drugim so zavrnili nakup Googla za samo milijon dolarjev in z roko odmahnili ob zelo radodarni ponudbi Microsofta, da kupi podjetja in jih vzame pod svojo streho. 

Ena od teh zapravljenih priložnosti je morda tudi GeoCities. Ob zaprtju leta 2009 je znani indijski internetni strokovnjak Vijay Mukhi dejal, da bi GeoCities, če bi Yahoo! postopal drugače in v njem že od začetka ne bi videl samo izgube denarja, lahko postal Facebook. Imel je namreč prepoznavno ime in ogromno bazo uporabnikov, ki so na GeoCities gradili svoje spletne profile.  

Na Japonskem še do marca 2019

GeoCities medtem naprej še vedno živi na Japonskem, kjer spletišče upravlja Yahoo! Japan.

Če je Yahoo! na zahodu v zadnjem desetletju in še malo več v skoraj vseh pogledih moral priznati premoč tekmecem, predvsem Googlu, je na Japonskem stanje ravno nasprotno. Yahoo! Japan je tam namreč z naskokom največje internetno ime. Če je Yahoo! na zahodu v zadnjem desetletju in še malo več v skoraj vseh pogledih moral priznati premoč tekmecem, predvsem Googlu, je na Japonskem stanje ravno nasprotno. Yahoo! Japan je tam namreč z naskokom največje internetno ime. Foto: Reuters

Zaprtje GeoCities v ZDA leta 2009 na japonskega sodobnika ni imelo nobenega vpliva, ker je Yahoo! Japan že od ustanovitve leta 1996 neodvisno podjetje in danes še vedno posluje kar uspešno, medtem ko je ameriški Yahoo! v zadnjih dveh letih propadel in se prestrukturiral v holdinško družbo Altaba

Tudi japonska različica GeoCities na sodobnem spletu sicer že nekaj časa ni več relevantna, zato jo bo Yahoo! Japan marca prihodnje leto ugasnil, so ta teden napovedali v izjavi za javnost (prevod). 

Japonski GeoCities še vedno sprejema nove uporabnike, a jih hkrati tudi obvešča, da z marcem 2019 zapira vrata. Obvestilo je v polomljeni slovenščini zato, ker smo spletno stran prevedli z Googlovim prevajalnikom. Japonski GeoCities še vedno sprejema nove uporabnike, a jih hkrati tudi obvešča, da z marcem 2019 zapira vrata. Obvestilo je v polomljeni slovenščini zato, ker smo spletno stran prevedli z Googlovim prevajalnikom. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Borci za ohranitev vsebine na izvirni različici GeoCities so tamkajšnje spletne strani začeli arhivirati kmalu po tem, ko je Yahoo! oznanil, da zapira spletni portal. Danes si jih lahko ogromno ogledate na naslovu oocities.org.

Preberite tudi:

Xerox, Xerox PARC Digisvet Konec poti za eno najpomembnejših blagovnih znamk vseh časov Apple, Google Digisvet Zakaj Google Applu vsako leto z veseljem nakazuje milijarde? Ampex Digisvet Zakaj so podrli ta ikonični znak, ni nikomur jasno Delfin Digisvet Tragična zgodba, ki se vidi celo iz vesolja Fotografije Digisvet Deset na videz navadnih fotografij, ki skrivajo temačno zgodbo Ronald Bramlage, prevara Digisvet Resnična tragedija, ki je postala zlata jama za prevarante Facebook, Slovenija Digisvet Nov hud incident segel tudi do Slovencev: bodo zapustili Facebook?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin