Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
11.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

debetne kartice kreditne kartice spletno nakupovanje brezstično plačevanje MasterIndex MasterCard

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 11.10

6 let, 7 mesecev

Skoraj tri četrtine nas vsak teden vsaj enkrat potegne plačilno kartico

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vedno pogosteje s karticami plačujemo tudi manjše zneske, k čemur gotovo prispeva tudi uvedba brezstičnih plačilnih kartic, ugotavlja jesenska raziskava MasterIndex.

Slovenski uporabnik plačilnih kartic ima povprečno 2,2 plačilne kartice, skoraj polovica z njimi plačuje vsaj trikrat tedensko, tri petine pa s karticami opravi vsaj polovico svojih nakupov. V tujino jih s seboj na potovanje vzame kar 82 odstotkov, kar le za malenkost zaostaja za deležem vprašanih, ki so v zadnjih šestih mesecih potovali v tujini ali bivali v njej. Med prednostmi kartičnega plačevanja zunaj Slovenije navajajo tudi ugodnejše menjalno razmerje pri kartičnih plačilih v primerjavi z gotovinskim poslovanjem v državah, kjer evro ni plačilno sredstvo, večjo priročnost v primerjavi z gotovino ter boljšo zaščito pred zlorabami ali krajo, med drugim ugotavljajo v najnovejši raziskavi MasterIndex. Dobre tri petine že preizkusile brezstično plačevanje Slovenija je ena od 40 držav v Evropi in 70 v svetu, kjer je na voljo tudi brezstično kartično plačevanje, čeprav nekatere (celo velike) slovenske banke brezstičnih plačilnih kartic (še) ne izdajajo. Kljub tej omejeni dostopnosti pa je že 62 odstotkov vprašanih v najnovejši slovenski raziskavi MasterIndex že opravilo brezstično plačilo, ki ga do 15 evrov nakupa ni treba dodatno avtorizirati z vnosom kode PIN (če je plačilni terminal ustrezno opremljen).

Kartice tudi namesto plačevanja z drobižem Ravno hitro plačevanje manjših zneskov je razlog, da se veča število transakcij z manjšimi zneski, kar je še pred kratkim bila skoraj izključna domena gotovine. Manjša se tudi delež tistih, ki menijo, da je gotovina najhitrejši način plačevanja na blagajni, tesno za petami ji je brezstično plačevanje, ki s 26 odstotki zaostaja le še za tri odstotne točke. Več kot polovica vprašanih v Sloveniji je pripravljena s kartico plačevati tudi zneske do pet evrov, pri nakupih s kartico pa še vedno prevladujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo. Rast zaupanja v spletno nakupovanje Prav tako se vedno pogosteje s karticami plačuje spletne nakupe, tako večjih kot manjših zneskov, saj je vedno več uporabnikov prepričanih v varnost spletnega nakupovanja – v zadnji slovenski raziskavi 84 odstotkov ali za dobro desetino več kot lani. Z mehanizmi ustvarjanja enkratnih gesel in avtentikacije v povezavi z mobilnimi telefoni pri spletnem plačevanju so možnosti morebitnih zlorab še dodatno okleščene.

Pametni telefoni niso le način nakupovanja, temveč tudi plačevanja Raziskava MasterIndex je še pokazala, da je 90 odstotkov vprašanih v Sloveniji že kdaj kupovalo prek spleta. Kupujemo tako v domačih kot tudi tujih spletnih trgovinah, najpogosteje oblačila, obutev in modne dodatke, elektroniko in potovalne storitve – vozovnice in namestitve. Vedno več kupujemo tudi prek pametnega mobilnega telefona, ki ga uporablja 81 odstotkov vprašanih, nakupe z njim pa sta že opravili dve petini.

Pametne mobilne naprave so tudi hitro rastoč način plačevanja – lani ga je v ta namen uporabljalo deset odstotkov vprašanih, letos pa 15 odstotkov, torej polovica več. Z mobilnim telefonom v Sloveniji najpogosteje plačujemo storitve javnega prevoza, a tudi vsakodnevne nakupe v trgovini. Letos v Sloveniji prvič merili dvakrat Raziskavo MasterIndex družba MasterCard izvaja v več evropskih državah, Slovenijo preučujejo sedmo leto. Letos so prvič pri nas to raziskavo opravili dvakrat, tokrat na nekaj več kot tisoč reprezentativnih imetnikov kartic, ki so odgovarjali na vprašanja spletne ankete. S to raziskavo želijo njeni izvajalci spoznati načine uporabe plačilnih kartic v različnih državah ter spoznati navade in stališča njihovih uporabnikov.

Ne spreglejte