Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 6. 2016,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

4

Natisni članek

internet služba

Sreda, 15. 6. 2016, 4.07

6 let, 6 mesecev

Šest let v službi ni delal nič in vsak mesec zaslužil 4.500 evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

4

Lenarjenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Visokotehnološko podjetje v Kaliforniji je odpustilo programerja, ki je svoje delo zadnjih šest let prepuščal računalniškemu programu, sam pa prejemal bruto letno plačo v višini skoraj sto tisoč dolarjev.

Kot je programer, znan le po vzdevku FiletOfFish1066 (v nadaljevanju FOF), priznal na spletnem forumu Reddit, je v zadnjih šestih letih pozabil, kako se programira.

Ob prihodu v podjetje, ki ga ni imenoval, je pa razkril, da gre za eno najbolj znanih ameriških tehnoloških družb, je opravljal delo preizkuševalca delovanja nove programske opreme. Prvih osem mesecev na novem delovnem mestu je porabil za to, da je v celoti avtomatiziral svoje delo. Od takrat naprej ga je opravljal računalniški program, je zapisal na Redditu.

"Zadnjih šest let v službi nisem delal nič. Ne šalim se. Vsak teden sem 40 ur, kolikor sem jih prebil na delovnem mestu, igral videoigro League of Legends, pregledoval spletne forume, gledal v zrak. V zadnjih šestih letih sem zares delal mogoče 50 ur. Najboljši del? Nikomur ni bilo mar. Preizkusi programske opreme so bili uspešni, zato se ni nihče vtikal v moje delo. Ker med sodelavci nisem imel prijateljev, na oddelku pa sem delal sam, se mi tudi ni bilo treba pogovarjati z drugimi. Občasno sem bil v stiku samo s šefom in razvijalci programske opreme."

Ko so v podjetju odkrili, da ne dela nič, so ga odpustili.  | Foto: Thinkstock Ko so v podjetju odkrili, da ne dela nič, so ga odpustili. Foto: Thinkstock

Kot je FOF zapisal na Redditu, ga izguba službe s finančnega vidika ne skrbi. Njegova povprečna letna plača v skoraj sedmih letih, ki jih je preživel v podjetju, je znašala 95 tisoč ameriških dolarjev bruto oziroma, če odštejemo davke in jo pretvorimo v evre, približno 4.500 evrov neto mesečno.

Ker je FOF v tem času živel pri mami, ki mu je kuhala, je prihranil precej denarja. Na banki ima okrog 200 dolarskih tisočakov oziroma približno 180 tisoč evrov.

"Denar me ne skrbi. Skrbi me to, da v zadnjih šestih letih ne le da nisem razvijal nobenih uporabnih veščin, temveč sem celo pozabil, kako se programira. Težko bom našel novo delo. Za nameček sem postal zasvojen z videoigrami in pivom. Moram se vzeti v roke in se znova naučiti programirati, to delo sem vedno imel rad." | Foto: Thinkstock "Denar me ne skrbi. Skrbi me to, da v zadnjih šestih letih ne le da nisem razvijal nobenih uporabnih veščin, temveč sem celo pozabil, kako se programira. Težko bom našel novo delo. Za nameček sem postal zasvojen z videoigrami in pivom. Moram se vzeti v roke in se znova naučiti programirati, to delo sem vedno imel rad." Foto: Thinkstock

FOF je svoj zapis v debati na forumu Reddit, ki jo je začel sam, medtem sicer že izbrisal, ostajajo pa odgovori drugih uporabnikov foruma. Nekatere skrbi njegovo duševno zdravje, drugi mu hudomušno svetujejo, naj ustanovi startup in razvija programsko opremo za avtomatizacijo delovnih procesov.

Morda vas zanima tudi:

Ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku #nasvet

"7,5 evra za to, da me je gospa na okencu pogledala. Pa to je noro!"

"Uber prihaja, Slovenija je zanj zelo zanimiva" #diggit2016

Delodajalec me je na razgovoru vprašal, ali hodim v cerkev, ali sem poročen ...

"Banda kravatarska" #kolumna

Koliko k računu za elektriko prispeva polnilec za telefon, če ga v vtičnici pustimo vse leto?

Ne spreglejte