SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še letos nas bo na "netu" tri milijarde

4

termometer

 | Foto:
Pred iztekom letošnjega leta bo na svetu skoraj sedem milijard aktivnih mobilnih telefonskih številk, še ocenjuje Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU).

Število internetnih priključkov in aktivnih številk mobilne telefonije še naprej raste, medtem ko trend števila priključkov stacionarne telefonije ostaja negativen. Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU), ki je telekomunikacijska agencija Organizacije združenih narodov, ocenjuje, da bo letos po vsem svetu približno sto milijonov stacionarnih telefonskih priključkov manj, kot jih je bilo pred petimi leti.

Največjo rast števila aktivnih mobilnih telefonov zaznavajo v azijsko-tihomorskem območju, a obenem opozarjajo, da številke nakazujejo približevanje vrhuncu trga mobilne telefonije, ko ne bo več mogoče pričakovati tako velikih rasti, kot smo jih bili vajeni do zdaj. Z rastjo števila aktivnih mobilnih telefonov se veča tudi število uporabnikov mobilnega interneta, tako predvidevajo, da bo že vsak tretji uporabnik mobilnega telefona tudi uporabnik mobilnega interneta. To je veliko več kot leta 2007, ko je samo 3,5 odstotka uporabnikov mobilnega telefona prek svojega mobilnega spremljevalca tudi dostopalo do interneta.

Po ocenah strokovnjakov ITU bo ob koncu leta na svetovni ravni dostop do interneta imelo 44 odstotkov gospodinjstev. Razporeditev po različnih delih sveta pa ni enakomerna, saj je v državah v razvoju, kjer pričakujejo okrog dve milijardi uporabnikov interneta, ta delež za približno četrtino nižji, medtem ko v razvitih državah dosega spodbudnih 78 odstotkov. Iz afriških držav prihaja komaj pol odstotka uporabnikov stacionarnega širokopasovnega dostopa do interneta, so med drugim poročali iz Ženeve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin