Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
14. 9. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

6

Natisni članek

pametni telefon Apple iPhone

Četrtek, 14. 9. 2017, 4.02

6 let, 7 mesecev

Resnica o tem, kakšna je življenjska doba telefonov iPhone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

6

Na sodišču je precej krajša kot drugod. Tehnološko podjetje Apple namreč zagotavlja, da dela najbolj trpežne pametne telefone na svetu, po drugi strani pa se z vsemi sredstvi bori proti tožbi uporabnikov, ki se jim je iPhone zaradi znane napake pokvaril malce več kot eno leto po nakupu.

iPhone 6 Plus (levo) in iPhone 6 (desno) nista le Applovi največji prodajni uspešnici, temveč tudi najbolje prodajana pametna telefona vseh časov ter za Nokio 1100 in Nokio 1110 tudi na tretjem mestu najbolje prodajanih mobilnikov vseh časov. | Foto: Reuters iPhone 6 Plus (levo) in iPhone 6 (desno) nista le Applovi največji prodajni uspešnici, temveč tudi najbolje prodajana pametna telefona vseh časov ter za Nokio 1100 in Nokio 1110 tudi na tretjem mestu najbolje prodajanih mobilnikov vseh časov. Foto: Reuters

Tožbo proti podjetju Apple so že lani napovedali tisoči uporabnikov pametnih telefonov iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ki sta izšla konec leta 2014.

Napravi imata serijsko napako, ki se je sicer pojavila pri manjšini omenjenih telefonov, pravijo pa ji "sindrom dotika". Med normalno uporabo se v notranjosti telefonov začnejo premikati komponente in najprej povzročijo slabšo odzivnost ter nato popolno odpoved zaznavanja dotika, zaradi česar iPhone postane skoraj neuporaben. 

View post on imgur.com

Uporabniki Apple tožijo zato, ker so ob normalni uporabi brez namernega slabega ravnanja z napravo pričakovali normalno delovanje telefona za razumno obdobje, ne samo malce več kot eno leto, ko se izteče jamstvo. Razumno obdobje je za večino tožnikov, ki pametne telefone nakupujejo na obroke, vsaj 24 mesecev.

iPhonom v sodni dvorani rok poteče po enem letu

S čisto pravnega vidika ima Apple dovolj argumentov, da sodni boj (vir) proti uporabnikom pametnih telefonov iPhone 6 in iPhone 6 Plus dobi.

Applovo navadno jamstvo za pametne telefone iPhone namreč traja samo eno leto. Ko se to obdobje izteče, kupec stroške morebitnih okvar nosi sam.

Uporabniki imajo sicer možnost zakupa podaljšanega Applovega jamstva (AppleCare) oziroma včlanitve v Applovo naročniško razmerje iPhone Upgrade, ki jim vsako leto zagotavlja nov telefon iPhone.  | Foto: Reuters Uporabniki imajo sicer možnost zakupa podaljšanega Applovega jamstva (AppleCare) oziroma včlanitve v Applovo naročniško razmerje iPhone Upgrade, ki jim vsako leto zagotavlja nov telefon iPhone.  Foto: Reuters

Tožniki v tem primeru trdijo, da bi Apple napako moral razkriti veliko prej. Applovi odvetniki medtem pojasnjujejo, da proizvajalec naprave ni imel dolžnosti razkriti ničesar, če je jamstvo vmes že poteklo in domnevna napaka ni ogrožala varnosti uporabnikov. 

Apple mora za zmago na sodišču torej samo dokazati, da je zakonito narediti pametni telefon, ki bo brezhibno deloval do izteka garancijskega obdobja.

Zunaj sodnih dvoran je zgodba drugačna, iPhone tam zdrži vsaj tri leta

Predstavniki tehnološkega velikana medtem zagotavljajo, da Apple proizvaja najkakovostnejše in najbolj trpežne pametne telefone na trgu (vir).

To ni nujno pretiravanje. iPhoni tržno vrednost navsezadnje ohranjajo najdlje med vsemi pametnimi telefoni, tukaj (klik) pa lahko tudi vidimo, da je v uporabi še vedno precej starejših modelov iPhone.

Dokaz zimzelenosti Applovih pametnih telefonov je model iPhone 5S (na fotografiji) Čeprav je izšel na mobilnem trgu že davnega leta 2013, je bil še med pomladjo 2015 in letošnjo pomladjo z naskokom najbolj uporabljani iPhone. Klikni fotografijo za vir.  | Foto: Reuters Dokaz zimzelenosti Applovih pametnih telefonov je model iPhone 5S (na fotografiji) Čeprav je izšel na mobilnem trgu že davnega leta 2013, je bil še med pomladjo 2015 in letošnjo pomladjo z naskokom najbolj uporabljani iPhone. Klikni fotografijo za vir. Foto: Reuters

A Apple v svojem lanskem poročilu o vplivu proizvodnje pametnih telefonov iPhone na okolje tudi eksplicitno navaja, da je življenjska doba iPhona ob zahtevni rabi v povprečju tri leta. To je po pisanju Appla tudi zadržana ocena, kar pomeni, da pričakujejo, da bo določen odstotek kupcev iPhona isto napravo uporabljal še dlje. 

Ne spreglejte