Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
28. 2. 2024,
22.48

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

E-mobilnost električni avtomobili Xiaomi Apple

Sreda, 28. 2. 2024, 22.48

1 mesec, 3 tedne

Applov avtomobilski projekt

Kaj bo z zaposlenimi? Apple je po desetletju končal veliki projekt.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Apple | Dokončno konec sanj o Applovem avtomobilu? | Foto Unsplash

Dokončno konec sanj o Applovem avtomobilu?

Foto: Unsplash

Apple je končal projekt lastnega avtomobila, istočasno pa je kitajski Xiaomi že za letos potrdil začetek proizvodnje prvega modela.

Apple je že desetletje razvijal in napovedal svoj prvi avtomobil, ki ga očitno vsaj za zdaj le ne bo. Tako odločitev so pri ameriškem podjetju že sprejeli interno, je najprej poročal Bloomberg. Pozneje so to pri Applu potrdili.

Na projektu avtomobila je delalo več kot dva tisoč ljudi. Del teh bodo preselili na področje razvoja umetne inteligence, za nekoliko bolj avtomobilsko usmerjene profile zaposlenih (oblikovalci, inženirji) pa vsaj uradno za zdaj prihodnost ni znana.

Apple je najprej želel izdelati povsem avtonomno vozilo najvišje pete stopnje. To željo so lani degradirali na veliko bolj realno drugo stopnjo. Ena izmed odločitev o koncu projekta naj bi bile tudi nižje prodajne marže. Znotraj podjetja naj bi sicer že potrdili dizajn vozila, a uradnih fotografij zasnove niso nikoli objavili.

Xiaomi že kmalu pričakuje začetek proizvodnje svojega prvega avtomobila. | Foto: Xiaomi Xiaomi že kmalu pričakuje začetek proizvodnje svojega prvega avtomobila. Foto: Xiaomi Xiaomi se pripravlja na serijsko proizvodnjo

Na drugi strani je kitajski Xiaomi k avtomobilskemu poslu pristopil veliko odločneje. Lani so predstavili zasnovo vozila SU7 in letos naj bi ga že pred polletjem tudi poslali na ceste kot serijski avtomobil. Xiaomijev električni avtomobil bo sicer sodil med dražja vozila, saj gre za zanimivo vozilo na 800-voltni tehnologiji z baterijo kapacitete več kot sto kilovatnih ur.

Xiaomi se pri avtomobilih zanaša predvsem na bazo 20 milijonov kupcev svojih dozdajšnjih elektronskih naprav, ki jo imajo zgolj na Kitajskem.

Ne spreglejte