Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sobota,
6. 1. 2018,
17.06

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

bolnišnica Umetna inteligenca zdravnik raziskave Anglija

Sobota, 6. 1. 2018, 17.06

2 meseca, 1 teden

Zdravniki se lahko zmotijo, umetna inteligenca pač ne

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

zdravniške preiskave | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Raziskovalci z oxfordske bolnišnice so razvili sistem umetne inteligence Ultromics, ki bi lahko s hitro in poceni diagnozo rešil mnogo življenj, poročajo tuji mediji.

Kardiologi trenutno zdravstvene težave ugotavljajo s preiskavami srca. Zdravniki pa so zgolj ljudje, ki se lahko hitro zmotijo in kaj spregledajo. Zato se dogaja, da paciente pošljejo domov, kjer zaradi napačne diagnoze doživijo srčni napad ali pa prestanejo nepotrebno operacijo, poročajo tuji mediji.

Zdravniki se lahko pri diagnozi zmotijo ali kaj spregledajo. | Foto: Thinkstock Zdravniki se lahko pri diagnozi zmotijo ali kaj spregledajo. Foto: Thinkstock

Umetna inteligenca, ki natančno analizira preiskave srca

V bolnišnici Johna Radcliffa v angleškem Oxfordu so razvili umetno inteligenco Ultromics, ki srčne preiskave analizira veliko bolj natančno, saj vidi podrobnosti, ki jih zdravniki niso sposobni videti. Sistem nato poda priporočilo in zdravnikom olajša delo.

Ultromics je bil preizkušen v kliničnih raziskavah na šestih kardioloških oddelkih. Rezultati raziskave bodo letos tudi objavljeni. Paul Leeson, kardiolog, ki je sistem razvil, je za tuje medije povedal, da je sistem v učinkovitosti precej presegel druge kardiologe.

S sistemom do diagnoze pljučnega raka

Sistem umetne inteligence lahko prav tako poišče simptome pljučnega raka. Išče namreč velike kepe celic, imenovanih nodule. Zdravniki ne morejo takoj napovedati, ali so te kepe neškodljive in ali bodo postale rakave, zato morajo pacienti še na številne dodatne preiskave. 

Sistem takoj prepozna neškodljive celice, ki jih zdravniki brez dodatnih preiskav ne. | Foto: Thinkstock Sistem takoj prepozna neškodljive celice, ki jih zdravniki brez dodatnih preiskav ne. Foto: Thinkstock

Klinične raziskave sistema pa kažejo, da lahko ta prepozna neškodljive celice in tako bolnišnici prihrani denar za dodatne raziskave, pacientom pa strah pred boleznijo. V primeru prisotnosti rakavih celic pa lahko bolezen prepoznajo že v zgodnji fazi, poročajo tuji mediji.

Z Ultromics bodo prihranili denar

Sistem Ultromics bo brezplačno na voljo vsem bolnišnicam pod Angleško državno zdravstveno službo (NHS) od poletja naprej. Z umetno inteligenco bodo prihranili več milijard funtov, saj bodo bolezni prepoznane veliko hitreje.

Predstavnik NHS je za tuje medije povedal, da bi jih sistem lahko rešil. "V NHS je okoli 2,2 milijarde funtov porabljenih za bolezenske slike, z novim sistemom pa bi lahko te stroške prepolovili," trdi.

Ne spreglejte