SiolNET. Digisvet Novice
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Razlog več, da primerno poskrbimo za zdravje in higieno svojih dlesni

Redno umivanje zob morda varuje pred Alzheimerjevo boleznijo

0,49

termometer

dlesni
Raziskava znanstvenikov univerze Illinois v Chicagu je pokazala, da je ista bakterija, ki povzroča bolezni dlesni, lahko tudi poglavitni patogeni vzrok Alzheimerjeve bolezni. Foto: Getty Images

Znanstveniki so postavili (drzno) hipotezo, da bakterija, zaradi katere obolevajo dlesni, lahko pride v možgane, kjer pospešuje nevrodegeneracijo in s tem tudi Alzheimerjevo bolezen.

Danes še vedno nismo povsem prepričani, kaj je glavni vzrok za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Trenutno prevladujoča teorija je, da so nevrodegenerativni simptomi, povezani s to boleznijo, predvsem posledica kopičenja toksičnih proteinov.

upokojenci Novice Bolezen, ki je eden največjih izzivov sodobne družbe #video

Toda v zadnjih letih se krepijo dvomi o ekskluzivni veljavnosti te trditve. Glavni razlog za te dvome je, da so skoraj vsa nova zdravila, ki se borijo proti nabiranju teh strupenih proteinov, pri preizkusih na ljudeh spodletela pri doseganju svojega pričakovanega in želenega poslanstva.

možgani, Alzheimerjeva bolezen Digisvet Odkrili povezavo med pomanjkanjem kakovostnega spanca in Alzheimerjevo boleznijo

Drzna predpostavka ali ključ do rešitve?

V iskanju prepričljivejšega razloga se tako znova prebuja starejša predpostavka, da ima pri nastanku Alzheimerjeve bolezni pomembno vlogo tudi bakterijska ali virusna okužba. Zagovornikom veter v jadra daje predpostavka, da ima ključno vlogo pri pojavu Alzheimerjeve bolezni virus herpesa.

demenca. Alzheimerjeva bolezen, Adam Digisvet "Večina misli, da je demenca usoda – in to je to. Pa ni res!"

Zelo drzna in morda tudi nekoliko provokativna raziskava znanstvenikov univerze Illinois v Chicagu je pokazala, da je bakterija Porphyromonas gingivalis ali skrajšano Pg, to je bakterija, ki povzroča bolezni dlesni, lahko tudi poglavitni patogeni vzrok Alzheimerjeve bolezni.

Med raziskavo so odkrili močno povezavo med periodontitisom, to je močnejše oziroma obsežnejše vnetje dlesni, in možganskimi okvarami. Med raziskavo so odkrili močno povezavo med periodontitisom, to je močnejše oziroma obsežnejše vnetje dlesni, in možganskimi okvarami. Foto: Getty Images

Med raziskavo so namreč odkrili močno povezavo med periodontitisom, to je močnejše oziroma obsežnejše vnetje dlesni, in možganskimi okvarami ter možnost, da ta ista bakterija v možganih povzroča okvare, ki vodijo do Alzheimerjeve bolezni.

demenca. Alzheimerjeva bolezen, Adam Novice Če en dan ključe pozabiš trikrat, to ni isto, kot če jih vsak dan pozabiš dvajsetkrat

Več o tem, ali je ta predpostavka povsem utemeljena, bomo gotovo izvedeli pozneje letos, ko bodo nadaljevali obsežne preizkuse novega zdravila proti tem bakterijam na ljudeh. Nekateri znanstveniki namreč niso navdušeni nad predpostavko, da bi Alzheimerjevo bolezen pripisali enemu samemu patogenu.

Novice Kako zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Ali bo COR388 primeren kot zdravilo?

Rezultate raziskave so objavili v prestižni znanstveni reviji Science Advances, a vendarle ne gre spregledati, da je glavni avtor raziskave Stephen Dominy obenem soustanovitelj farmacevtske družbe Cortexyme, ki bo izdelovala zdravilo za nadaljnje preizkuse v zvezi s temi odkritji.

Raziskava omenja tudi razvoj spojine s kodnim imenom COR388. Ta zavira dejavnost spojine, ki jo izloča bakterija Pg in ki vpliva tudi na nevrodegenerativne okvare v možganih (fotografija je simbolična). Raziskava omenja tudi razvoj spojine s kodnim imenom COR388. Ta zavira dejavnost spojine, ki jo izloča bakterija Pg in ki vpliva tudi na nevrodegenerativne okvare v možganih (fotografija je simbolična).

Raziskava namreč omenja tudi razvoj spojine s kodnim imenom COR388. Ta zavira dejavnost spojine, ki jo izloča bakterija Pg in ki vpliva tudi na nevrodegenerativne okvare v možganih. COR388 je v dozdajšnjih poskusih uspešno zmanjšal uničevalne učinke bakterije Pg v možganih miši, zdaj pa morajo narediti temeljite preizkuse na ljudeh, da bodo ugotovili, ali je COR388 dovolj varen za uporabo kot zdravilo, predvsem brez neželenih stranskih učinkov.

Prva faza teh preizkusov je končana, a je še prezgodaj sklepati, kakšni so bili učinki. Druga in tretja faza preizkušanja sta v načrtu za letos.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin