Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
13.17

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Petek, 10. 1. 2014, 13.17

5 let, 3 mesece

Kako zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

"Ne skrbi in bodi srečen" To je le eden v vrsti preventivnih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšamo možnost tveganja demence. Zdravila, ki bi možgane zaščitila pred Alzheimerjevo boleznijo, namreč še ni.

Alzheimerjeva bolezen je degenerativna bolezen možganov, ki prizadene predvsem spomin, misli in govor. Preventivni ukrepi, ki jih navajajo znanstveniki z ameriške Alzheimerjeve fundacije, se tako osredotočajo na ohranjanje kondicije možganov.

Zdrav življenjski slog
Zdrav način življenja je sicer najbolje začeti v mladosti, a nikoli ni prepozno. Če bi se držali samo tega ukrepa, bi bilo za približno milijon manj primerov Alzheimerjeve bolezni, v raziskavi ugotavlja ameriški zdravnik Gary Small.

Redni zdravstveni pregledi
Vse več dokazov potrjuje, da je Alzheimerjeva bolezen povezana z nekaterimi drugimi zdravstvenimi stanji, kot so sladkorna bolezen, depresija, bolezni srca in ožilja. Zato je te dejavnike tveganja treba stalno nadzorovati.

Si, kar ješ
Demenco lahko povzročijo tudi diabetes, visoka raven holesterola in drugi podobni dejavniki, povezani z debelostjo. Zato je pomembno vzdrževanje primerne telesne teže z zdravo hrano. Priporočljiva je uravnotežena prehrana, bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega 3, kot so losos, sardine in oreščki ter bogata paleta sadja in zelenjave. Med prepovedanimi živili so rdeče meso, predelana živila z nasičenim maščobami in dodanimi sladkorji.

Rekreacija
Redna telesna aktivnost nikoli ni škodovala. Z gibanjem spodbujamo dobro prekrvavitev, ki poskrbi za obnavljanje celic, tudi možganskih. Dovolj je že pol ure hoje na dan, koristne pa so tudi druge aerobne vaje.

Trening možganov
Da nevroni v možganih ne bodo zaspali, jih je treba neprestano trenirati. Možnosti je ogromno, kot predlog pa lahko omenimo uganke, spletne igre in branje, pa tudi učenje tujih jezikov, glasbenih inštrumentov ali celo ščetkanje zob z nedominantno roko.

Druženje
Človekove kognitivne sposobnosti ogroža tudi osamljenost. Pojav Alzheimerjeve bolezni je mogoče zmanjšati s socialnim vključevanjem – z druženjem s prijatelji, udeleževanjem različnih dogodkov ali obiskovanjem muzejev in galerij, pa tudi s spremljanjem splošnega dogajanja prek medijev.

Hrana za dušo
Poleg telesne in možganske vadbe je pomembna tudi duhovna kondicija. Kronični stres je namreč eden glavnih dejavnikov za tveganje depresije in podobnih bolezni, ki lahko vodijo v demenco. Zato so priporočljive kakršnekoli sprostitvene vaje, od meditacije, joge, tudi molitev, do masaže, aromaterapije.

Omejitev pregreh
Za zdravje možganov je treba nehati kaditi in omejiti uživanje alkohola. Po nekaterih raziskavah sicer rdeče vino spodbuja delovanje možganov, a le v zmerni količini! To je en deciliter dnevno, medtem ko dolgotrajno in pretirano uživanje alkohola lahko vodi v demenco.

Preventiva pred padci
Demenca je lahko tudi posledica zmerne do hude poškodbe glave ali ponavljajočih se manjših pretresov. Najpogostejši vzrok za to so padci, ti so pri ljudeh, starejših od 65 let, zelo pogosti. Posebej nevarne so stopnice, neurejeno stanovanje in preproge, kopalna kad, sprehajanje po neurejenih poteh ter v temi in podobno. Temu naj se starejše osebe izognejo oziroma naj naštete prostore in kraje ustrezno zaščitijo.

In še
Na življenje glejte s pozitivne strani, ne skrbite in se nasmejte!

Ne spreglejte