Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
6. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

digizgodbe Gary Thuerk spam email

Sobota, 6. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Gary Thuerk, oče nadležne e-pošte

Pred skoraj 40 leti je naredil neumnost, posledice čutimo še danes

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Američan Gary Thuerk, oglaševalec v tehnološkem podjetju Digital Equipment Corp., je v začetku maja 1978 poslal prvo reklamno e-pošto, ki se je prejemnikom bolj kot uporabna zdela nadležna. S tem je sprožil trend masovnega pošiljanja nadležnih elektronskih sporočil oziroma tako imenovanega spama, ki danes predstavlja skoraj dve tretjini vse poslane in prejete e-pošte.

Gary Thuerk | Foto:

E-sporočilo, ki je bilo poslano več kot desetletje pred prvo spletno stranjo, je bilo namenjeno približno 400 uporabnikom omrežja ARPAnet, ki ga je upravljalo ameriško obrambno ministrstvo. Gary Thuerk je v sporočilu naslovnikom predstavil računalnik DECSYSTEM, ki ga je proizvajalo njegovo podjetje.

Thuerk pravi, da je bilo pošiljanje sporočila manjši komercialni uspeh (vir), saj so prodali nekaj računalnikov, a pri večini prejemnikov ni naletelo na odobravanje.

Nad verižnim neposrednim oglaševanjem so bili mnogi ogorčeni - iz univerze v Utahu so Thuerku sporočili, naj takoj neha pošiljati takšna sporočila, saj so jim zasedla ves prostor na računalniku. K prenehanju so ga pozvali tudi administratorji ARPAneta.

Neželeni oziroma nadležni e-pošti pravimo tudi spam. Vzdevek izhaja iz istoimenskega skeča britanske skupine komedijantov Monty Python iz leta 1970, v katerem se je besedica spam namenoma pojavila večkrat, kot je zdravo. "Spamming" oziroma spamanje v pogovorni angleščini sicer pomeni motenje z nadležno ali nerelevantno vsebino. Spam je v nekaterih angleško govorečih državah tudi izraz za konzervirano meso (na fotografiji).  | Foto: Reuters Neželeni oziroma nadležni e-pošti pravimo tudi spam. Vzdevek izhaja iz istoimenskega skeča britanske skupine komedijantov Monty Python iz leta 1970, v katerem se je besedica spam namenoma pojavila večkrat, kot je zdravo. "Spamming" oziroma spamanje v pogovorni angleščini sicer pomeni motenje z nadležno ali nerelevantno vsebino. Spam je v nekaterih angleško govorečih državah tudi izraz za konzervirano meso (na fotografiji). Foto: Reuters

Epidemija spama, kot tudi pravimo neželeni e-pošti, se je po nekaj incidentih v 80. letih prejšnjega stoletja uradno začela šele leta 1994, ko sta odvetnika Laurence Canter in Martha Siegel debatno omrežje Usenet zasula z verižnimi oglasi za pravno pomoč za priseljence v ZDA.

Z rastjo števila uporabnikov e-pošte, predvsem spletne e-pošte (primera: Yahoo! Mail, Hotmail), se je množilo tudi število poslanih nadležnih oglasov za čudežne tablete, dobitke na loterijah, pornografijo.

Oglaševanje prek spama pošiljatelja ne stane nič oziroma zelo malo, razpečevanje nadležne pošte pa lahko tudi avtomatizira s programi, ki jim pravimo botneti.  | Foto: Thinkstock Oglaševanje prek spama pošiljatelja ne stane nič oziroma zelo malo, razpečevanje nadležne pošte pa lahko tudi avtomatizira s programi, ki jim pravimo botneti. Foto: Thinkstock

Količina poslane nadležne pošte je ob prelomu tisočletja presegla število poslanih "pravih" e-poštnih sporočil. Bill Gates, ustanovitelj Microsofta, je leta 2004 dejal, da bo problematika spama rešena največ v dveh letih, a se je uštel, saj so nadležna sporočila do leta 2007 predstavljala skoraj 90 odstotkov vse poslane e-pošte.

Vas zanima še več zabavnih zmot Billa Gatesa, najbogatejšega človeka na svetu? Kliknite na fotografijo. | Foto: Reuters Vas zanima še več zabavnih zmot Billa Gatesa, najbogatejšega človeka na svetu? Kliknite na fotografijo. Foto: Reuters

Stanje se je do danes precej umirilo in se izboljšuje, ker so največji ponudniki e-pošte začeli uvajati filtre, ki spamu preprečujejo, da bi lomastil po elektronskih poštnih predalih uporabnikov spleta. Ob koncu leta 2016 je spam predstavljal "samo" še nekaj več kot 60 odstotkov poslane e-pošte (vir).

Primer spama, ki smo ga včeraj našli med vsiljeno pošto v službenem e-poštnem predalniku.  | Foto: Matic Tomšič Primer spama, ki smo ga včeraj našli med vsiljeno pošto v službenem e-poštnem predalniku. Foto: Matic Tomšič

Oče spama noče biti oče spama

Gary Thuerk, ki ga je svetovni splet že davno okronal za očeta nadležne e-pošte, sicer meni, da se motijo. "O sebi razmišljam kot o očetu digitalnega oglaševanja. To je razlika," je dejal leta 2008 ob 30. obletnici prvega poslanega spama.

Nikoli ni verjel, da se bo njegova poslovna poteza izrodila v oglaševalsko tehniko, ki jo še danes postrani gleda praktično vsak uporabnik svetovnega spleta (vir).


Nadležna e-pošta lahko vsebuje tudi škodljivo vsebino. Preberite, česa ne smete nikoli storiti, če prejmete takšno sporočilo.

Ne spreglejte