Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 4. 2016,
21.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Bill Gates

Četrtek, 21. 4. 2016, 21.04

6 let, 7 mesecev

Najbolj zgrešene izjave Billa Gatesa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Bill Gates | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ustanovitelj Microsofta in najbogatejši človek na svetu Bill Gates se je v napovedovanju tehnološke prihodnosti kar nekajkrat precej zmotil.

Bill Gates o prihodnosti programske opreme, 1984:

 

 | Foto: "Najbolj uporabno in zanimivo programsko opremo bo cel svet uporabljal na Applovih računalnikih Macintosh, ne PC-jih."

 

V času izjave se je Microsoft z Applom razumel odlično, a ko je Microsoft leta 1985 izdal prvi operacijski sistem Windows in ga ponudil podjetju IBM, ki je bil med proizvajalci osebnih računalnikov takrat največji Applov tekmec, je šlo prijateljstvo po gobe.

To je bil eden od razlogov, da je večina razvijalcev programske opreme pozornost preusmerili k PC-jem in zapostavila Applove računalnike Mac(intosh)

Bill Gates o svetovnem spletu, 1994:

 | Foto: "V internetu ne vidim velikega potenciala."




 

Izjavo je vzel nazaj zelo kmalu. Eno leto pozneje je Microsoft izdal operacijski sistem Windows 95 in z njim spletni brskalnik Internet Explorer. "Če tvoj posel ni na spletu, bo tvoj posel ostal brez posla," je pozneje dejal Bill Gates.

 

Bill Gates o domnevni popolnosti Windowsov in pisarniškega paketa Microsoft Office, 1995:

 | Foto: "Uporabniki naših operacijskih sistemov in druge programske opreme ne poročajo o hroščih ali drugih težavah, ki bi jih bilo treba odpraviti."

Windows 95 in pozneje Windows 98 so v tistem času postajali sinonim za zmrzovanje računalnikov. Pogosto so se zatikali in uporabniku prikazovali poročilo o napaki, znano tudi kot modri zaslon smrti (BSOD).

Uporabniki so imeli prste zato pogosto ves čas v pripravljenosti za stisk kombinacije tipk Ctrl+Alt+Delete, ki je ponovno pognala računalnik. 

 

Bill Gates o strategiji, kako uporabnikom prodati čim več Microsoftovih programov, 1998.

 | Foto: "Združljivost dokumentov Microsoft Office s programsko opremo drugih proizvajalcev je ena najbolj škodljivih stvari za Microsoft." Poskrbeti moramo, da jih bodo uporabniki lahko odpirali samo z našimi programi."

Microsoftovi datotečni formati, kot je DOC, so postali standard industrije in združljivi s celo vrsto drugih programov.

Microsoft se je pozneje, predvsem v obdobju, odkar podjetje vodi Satya Nadella, precej odprl.

Pred nekaj tedni so oznanili celo podporo Linuxu, operacijskemu sistemu, ki sicer tekmuje z Windowsi. 

Bill Gates o ustanoviteljih Googla Larryju Pageu in Sergeyu Brinu, 2003:

Bill Gates in Eric Schmidt, nekdanji direktor Googla. | Foto: "Fantje iz Googla bi se radi igrali milijarderje, hodili po konferencah, bili superzvezde. Čez dve do tri leta bomo videli, ali si še vedno želijo voditi podjetje."

Larry Page in Sergey Brin še vedno načelujeta Googlu oziroma družbi Alphabet, v kateri se je lani prestrukturiral Google. Page je direktor, Brin predsednik. Oba spadata med najbogatejše Zemljane. | Foto: Larry Page in Sergey Brin še vedno načelujeta Googlu oziroma družbi Alphabet, v kateri se je lani prestrukturiral Google. Page je direktor, Brin predsednik. Oba spadata med najbogatejše Zemljane.

Bill Gates o zajezitvi pošiljanja in prejemanja nadležne e-pošte, 2004:

 | Foto: "Nadležna e-pošta (ali spam) bo preteklost v največ dveh letih."



 

Daleč od tega, Bill. Podjetje za računalniško varnost Symantec je v lanskem poročilu razkrilo, da je spam šele junija 2015 prvič po septembru 2003 predstavljal manj kot polovico vse poslane in prejete e-pošte. 

 

Bill Gates o prihodnosti osebnega računalništva, 1981:

 | Foto: "640 kilobajtov računalniškega pomnilnika bo dovolj za vse večne čase."


 

To je izjava, ki se jo pogosto zmotno izpostavlja kot Gatesovo največjo cvetko, a ni resnična. Bill Gates je že večkrat javno dejal, da tega ni rekel nikoli.

"Nihče, ki se vsaj malo spozna na računalnike, ne bi nikoli izjavil česa takšnega. Nemogoče je vedeti, koliko pomnilnika bodo potrebovali računalniki prihodnosti," je Bill Gates za revijo Bloomberg dejal leta 1996.

Kozle so streljali tudi drugi veliki tehnološki vizionarji:

(Nekdanji) Direktor Microsofta Steve Ballmer o Applovem telefonu iPhone, 2007:

"500 dolarjev za telefon? To je absolutno predrago. Poleg tega nima tipkovnice. Kako bodo uporabniki pošiljali e-pošto? iPhone ne bo prodajna uspešnica."  | Foto: "500 dolarjev za telefon? To je absolutno predrago. Poleg tega nima tipkovnice. Kako bodo uporabniki pošiljali e-pošto? iPhone ne bo prodajna uspešnica."

iPhoni so že nekaj let najbolje prodajani posamični pametni telefoni na svetu. Apple je z njimi v zadnjih dveh letih pobral okrog 90 odstotkov vsega denarja, ki ga ljudje zapravijo za nakup pametnih telefonov. 

Steve Chen o dvomih o spletni strani YouTube, ki jo je pomagal ustanoviti:

"Preprosto ne obstaja veliko videoposnetkov, ki so vredni ogleda." (Desno Steve Chen, levo Chad Hurley, soustanovitelj YouTuba) | Foto: "Preprosto ne obstaja veliko videoposnetkov, ki so vredni ogleda." (Desno Steve Chen, levo Chad Hurley, soustanovitelj YouTuba)

YouTube danes obiskuje tretjina vseh uporabnikov svetovnega spleta, to je približno milijarda ljudi. Na YouTube uporabniki vsako minuto naložijo za 300 ur videomateriala, vsako uro pa si skupaj ogledajo za skoraj eno leto videoposnetkov. 

Steve Jobs o morebitnih tekmecih servisu za nakup glasbe iTunes, 2003:

"Naročniški model poslušanja glasbe na zahtevo se ne bo nikoli prijel." | Foto: "Naročniški model poslušanja glasbe na zahtevo se ne bo nikoli prijel."

Storitve za poslušanje glasbe na zahtevo, kot so Spotify, Apple Music, Google Play Music in Deezer, imajo danes več sto milijonov naročnikov. 

Robert Metcalfe, izumitelj internetne tehnologije ethernet, o prihodnosti interneta, 1996:

"Menim, da se bo internet kmalu napihnil kot supernova in se nato sesedel sam vase." (Robert Metcalfe je leta 2010 od takratnega predsednika ZDA Georga W. Busha prejel najvišje državno odlikovanje za dosežke na področju znanosti.) | Foto: "Menim, da se bo internet kmalu napihnil kot supernova in se nato sesedel sam vase." (Robert Metcalfe je leta 2010 od takratnega predsednika ZDA Georga W. Busha prejel najvišje državno odlikovanje za dosežke na področju znanosti.)

Analitiki Gartnerja in IDC-ja o tržnih deležih operacijskih sistemov za pametne telefone in tablice, 2011:

"Windows bo do leta 2015 druga najbolj razširjena platforma na mobilnih napravah." | Foto: "Windows bo do leta 2015 druga najbolj razširjena platforma na mobilnih napravah."

Windows za mobilne naprave ima danes 2,5-odstotni tržni delež. Na prvem mestu je z naskokom Android z 61 odstotki, na drugem iOS z 31 odstotki. 

Ne spreglejte