Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
5. 12. 2020,
6.52

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

phablet Samsung Galaxy S21 Samsung Galaxy Note 20 pametni telefon Samsung

Sobota, 5. 12. 2020, 6.52

3 leta, 4 mesece

Novo leto bi lahko prineslo veliko spremembo pri Samsungovih najzmogljivejših pametnih telefonih

Pisalo S Pen na novem Galaxy S21 nakazuje veliko spremembo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G | Vedno več kazalnikov in namigov je, da letošnja serija Samsungovih pametnih telefonov Note 20 (na sliki naslednje leto ne bo dobila neposrednega naslednika. | Foto Ana Kovač

Vedno več kazalnikov in namigov je, da letošnja serija Samsungovih pametnih telefonov Note 20 (na sliki naslednje leto ne bo dobila neposrednega naslednika.

Foto: Ana Kovač

Namigi, sicer neuradni, o lastnostih prihajajočega novega premijskega telefona Galaxy S21, pričakujemo ga čez dobra dva meseca, nakazujejo, da Samsung morda pripravlja eno veliko spremembo v svoji ponudbi najvišjega razreda.

Samsung ima dve seriji svojih pametnih telefonov. Vsako leto praviloma februarja dobi družina Galaxy S svojega novega člana, avgusta pa je čas za novega predstavnika v družini Galaxy Note.

Razmejitev je že nekaj časa bledela

Zadnjih nekaj let je razlika med telefoni serij Galaxy S in Galaxy Note postajala vedno manjša. Edina nesporna ločnica je pisalo S Pen, ki je praktično zaščitni znak serije Galaxy Note, telefoni serije Galaxy S pa ga nimajo.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Novice Note 20 Ultra: izboljšane funkcije pisala so šele začetek

Predstavniki Samsunga so kljub vedno večjim podobnostim med vsakoletnimi novinci obeh serij na vsa vprašanja, tudi naša, o morebitni združitvi teh serij vedno odgovarjali, da sta ti dve seriji različni in da imata tudi različni ciljni skupini uporabnikov, pri čemer je ravno pisalo S Pen najvidnejša, čeprav ne edina razlika.

Toda naši sumi se bodo z naslednjim letom morda le uresničili.

Samsungovo pisalo S Pen je ekskluzivni in neločljivi del premijskih telefonov Samsung Galaxy Note - toda naslednje leto bo, kot kaže, drugače. | Foto: Reuters Samsungovo pisalo S Pen je ekskluzivni in neločljivi del premijskih telefonov Samsung Galaxy Note - toda naslednje leto bo, kot kaže, drugače. Foto: Reuters

Serija Galaxy Note se poslavlja?

Pandemija koronavirusa je dodobra oklestila povpraševanje po najbolj premijskih pametnih telefonih, zato pri Samsungu interno in za zdaj brez javnih namigov ali naznanil razmišljajo o ukinitvi serije Galaxy Note, poroča medijska hiša Reuters, ki se sklicuje na neimenovane dobro obveščene vire.

Samsung Galaxy Z Fold2
Novice Samsung Galaxy Z Fold2: odločen korak naprej za pregibne telefone

Trije različni viri naj bi jim potrdili, da pri južnokorejskem tehnološkem velikanu še vedno nimajo nobenih načrtov za razvoj novega pametnega telefona v seriji Galaxy Note za naslednje leto.

Pisalo S Pen se seli na druge Samsungove premijske telefone

Samsung teh navedb sicer ne želi komentirati, a v prid njihovi utemeljenosti govori dejstvo, da bo naslednji novi telefon serije Galaxy S, to bo S21, imel pisalo S Pen.

Samsung Galaxy Note 20
Novice Naprave, ki bodo v naslednjih dneh obogatele Samsungovo (predvsem premijsko) ponudbo

S pisalom S Pen bo združljiv tudi naslednji Samsungov pregibni telefon, a bo pisalo v tem primeru naprodaj posebej, je zatrdil eden od treh Reutersovih neimenovanih virov.

Pandemija je najbolj oklestila povpraševanje pri premijskih modelih

Pametni telefoni serije Galaxy Note imajo zelo zvesto in pripadno skupino svojih uporabnikov, a se serija Galaxy S veliko bolj prodaja na svetovnih trgih. Po nekaterih ocenah analitikov je prodaja serije Galaxy S od tri- do štirikrat večja kot Galaxy Note.

Tako so letos predstavili novo serijo pametnih telefonov Galaxy S20 - ali bo naslednje leto S21 imel tudi pisalo S Pen? | Foto: Reuters Tako so letos predstavili novo serijo pametnih telefonov Galaxy S20 - ali bo naslednje leto S21 imel tudi pisalo S Pen? Foto: Reuters

Pandemija pa prodaji premijskih telefonov, tudi Samsungovih, gotovo ni naredila nobene usluge. Po ocenah analitske družbe Counterpoint bo letos (tudi) Samsung prodal za petino manj svojih pametnih telefonov najvišjega razreda kot lani.

Premierno leto za Note je bilo posebej pomembno za Samsung

Prvi Samsungov Note se je pojavil leta 2011 in je takoj postal ikona vseh pametnih telefonov z velikimi zasloni in tudi pomemben mejnik na tem trgu.

Novice Kaj vas lahko prepriča, da za damski pregibni telefon odštejete 1.500 evrov? #video

Na krilih uspeha Notove premiere se je to leto 2011 zapisalo z zlatimi črkami v Samsungovo zgodovino zaradi še enega pomembnega mejnika: ravno v tem letu je Samsung prehitel Apple in se je zavihtel na najvišjo stopnico po številu prodanih pametnih telefonov, kjer je tudi danes.

Ne spreglejte