SiolNET. Digisvet Novice
3,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Parkirno mesto v Ljubljani ima kar 19 lastnikov. Kako je to mogoče?

3,56

termometer

Parkirišče, Tehnološki park, parkiranje, zapornica, rampa
Parkirišče v ljubljanskem Tehnološkem parku (fotografija je simbolična). Foto: STA

Devetnajst vlagateljev iz osmih držav si po novem deli lastništvo parkirnega mesta v ljubljanskem Tehnološkem parku. Gre za pilotni projekt zagonskega podjetja Blocksquare, ki razvija sistem Proptoken za tako imenovano tokenizacijo nepremičnin. To pomeni, da bi prek sistema na zelo preprost način vsak lahko postal solastnik naložbene nepremičnine kjerkoli na svetu. 

Vlagatelji iz Slovenije, Nizozemske, Nemčije, Velike Britanije, Portugalske, Kanade, Rusije, Avstralije in Brazilije bodo do nadaljnjega prejemali donose od najemnine parkirnega mesta v Tehnološkem parku v Ljubljani. Do njih so upravičeni zaradi digitalnih lastniških deležev, ki so jih dobili prek sistema Proptoken

Najemne pogodbe in lastniško pravico za parkirno mesto v ljubljanskem Tehnološkem parku (ni na fotografiji) v imenu devetnajstih vlagateljev upravlja nepremičninsko podjetje NDP, ki ga je že leta 2015 ustanovil zdajšnji direktor zagonskega podjetja Blocksquare Denis Petrovčič. Najemne pogodbe in lastniško pravico za parkirno mesto v ljubljanskem Tehnološkem parku (ni na fotografiji) v imenu devetnajstih vlagateljev upravlja nepremičninsko podjetje NDP, ki ga je že leta 2015 ustanovil zdajšnji direktor zagonskega podjetja Blocksquare Denis Petrovčič. Foto: Gregor Pavšič

Sistem, ki ga razvija ljubljansko podjetje Blocksquare, nepremičninskim družbam ponuja izdajo kriptožetonov (crypto tokenov v angleščini, od tod v uvodu omenjeni izraz tokenizacija), ki so vezani na določeno naložbeno nepremičnino.

Kdor te kriptožetone nato kupi, postane solastnik nepremičnine in je upravičen do denarnega deleža od pobiranja najemnine ali drugega prihodka, ki ga ustvarja nepremičnina (če gre za sončno elektrarno, na primer), oziroma do deleža kupnine od prodaje nepremičnine. 

Predstavitev podjetja Blocksquare:

Xaurum vila Gamma Digisvet Konec sanj o luksuznem letovišču na Krku, ki so ga gradili Slovenci

Do solastništva hiše na drugi strani planeta z nekaj kliki 

Prednost takega sistema je, da je mogoče lastniški delež v nepremičnini pridobiti zelo preprosto, pa čeprav je ta v drugi državi. Potencialni vlagatelj pravzaprav potrebuje samo internetno povezavo.

Sedež podjetja Blocksquare je v Tehnološkem parku v Ljubljani. Sedež podjetja Blocksquare je v Tehnološkem parku v Ljubljani. Foto: STA

Tak sistem je tudi zelo transparenten, saj je zasnovan na blockchainu oziroma tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, ki v vsakem trenutku vsem omogoča, da preverijo podatke o vseh solastnikih nepremičnine. Blockchain je sicer tudi temelj kriptovalut, kot je bitcoin. 

Po besedah Denisa Petrovčiča, ustanovitelja zagonskega podjetja Blocksquare, je "bilo vlaganje v poslovne nepremičnine praviloma na voljo samo institucionalnim naložbenikom, razdelitev nepremičnin v žetone pa bo to spremenila na način, da bo praktično izničila finančne ovire za vstop na trg". 

Preberite tudi:

Viberate, Ljubljana Digisvet V Ljubljani bo stala nova stolpnica, ki jo bo gradil slovenski kriptovelikan Kripto Onecoin Digisvet Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 70
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin