SiolNET. Digisvet Novice
8,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nove informacije o skrivnostnem dogajanju v observatoriju

8,62

termometer

Sunspot
Observatorij Sunspot je v ponedeljek znova odprl vrata, ni pa še znano, ali je preiskave obveščevalne agencije FBI že konec. Observatorij Sunspot sicer leži le na malce nižji nadmorski višini kot vrh Triglava (2.800 metrov). Foto: YouTube

Po 11 dneh so se na delo vrnili astronomi, ki so 6. septembra svoja mesta v sončnem observatoriju Sunspot v ZDA prepustili agentom obveščevalne agencije FBI. Čeprav še vedno ni popolnoma jasno, kaj natanko se je tam zgodilo, so v organizaciji, ki upravlja observatorij, pojasnili, da ni šlo za odkritje vesoljcev ali uničevalnih sončnih žarkov, temveč za preiskavo kaznivega dejanja. 

Zaprtje observatorija Sunspot na hribu Sacramento Peak v ameriški zvezni državi Novi Mehiki, ki ga je 6. septembra okupirala obveščevalna agencija FBI, je v preteklih 11 dneh burilo duhove.

Naslovna Digisvet Kaj so videli s teleskopom, da so oblasti zaprle celotno mesto?

Ker ne vodstvo observatorija ne FBI nista ponudila razlage dogajanja, so se na spletu pojavile teorije, da so v observatoriju naleteli na skrb zbujajoče odkritje, kot so nezemeljske življenjske oblike ali grozeča solarna nevihta, ki bi lahko scvrla vso elektroniko na Zemlji. 

Teoretiki zarot so vključili tudi tole 21 let staro fotografijo, ki po njihovem prikazuje spreminjanje teleskopa observatorija Sunspot v lasersko orožje:

Ena od bolj verjetnih teorij je medtem domnevala, da je komunikacijska oprema observatorija Sunspot prestrezala, ali po nesreči ali jo je do tega nekdo pripravil namenoma, komunikacijske signale ameriške vojske. V bližini observatorija sta namreč dve veliki vojaški bazi. 

Pogled od observatorija Sunspot sega vse do območja White Sands, največjega vojaškega poligona v ZDA:

Zveza AURA, ki združuje astronomske raziskovalne oddelke ameriških univerz in upravlja observatorij Sunspot, je zdaj vendarle objavila pojasnilo, to pa sicer še vedno pušča odprtih precej vprašanj, a vsaj izključuje morebitno senzacionalno odkritje. 

Uradno pojasnilo zveni tako, kot da je šlo za umor

Zapisali so, da so se znanstveniki v ponedeljek vrnili na delo v observatorij, kjer pa se še vedno nadaljuje preiskava kaznivega dejanja, ki se je zgodilo na hribu Sacramento Peak, kjer je kompleks observatorija Sunspot.

AURA je osebje iz observatorija evakuirala zato, ker je obstajala možnost, da bi jih ogrozil za zdaj neimenovani storilec kaznivega dejanja. Zakaj oziroma na kak način bi lahko bilo osebje v nevarnosti, v zvezi AURA niso razkrili. 

Radovedneži, ki so v preteklem tednu parkirali pred zapečatenim vzhodom v kompleks observatorija Sunspot, so na vrhu glavnega teleskopa med drugim opazili preiskovalce FBI, ki so se ukvarjali z antenami. Te antene naj bi delovale v istih pasovnih širinah kot komunikacijski instrumenti ameriške vojske, zato obstaja možnost, da so prestrezale vojaške signale. Ali so v observatoriju to počeli po nesreči, ali je nekdo od astronomov to vedel in izkoristi ali pa je bil na delu celo heker, za zdaj ostaja nejasno. Radovedneži, ki so v preteklem tednu parkirali pred zapečatenim vzhodom v kompleks observatorija Sunspot, so na vrhu glavnega teleskopa med drugim opazili preiskovalce FBI, ki so se ukvarjali z antenami. Te antene naj bi delovale v istih pasovnih širinah kot komunikacijski instrumenti ameriške vojske, zato obstaja možnost, da so prestrezale vojaške signale. Ali so v observatoriju to počeli po nesreči, ali je nekdo od astronomov to vedel in izkoristi ali pa je bil na delu celo heker, za zdaj ostaja nejasno. Foto: YouTube

Zdaj se je stanje domnevno normaliziralo dovolj za varen ponoven začetek obratovanja observatorija, ta sodeč po zapisu zveze AURA v prihodnjih tednih pričakuje povečan naval obiskovalcev, saj se je zgodba o skrivnostnem dogajanju pod teleskopi in vpletenosti FBI pojavila v skoraj vseh velikih ameriških in svetovnih medijih.

FBI Digisvet Tako pretkan poskus umora, da so na pomoč poklicali FBI

Vodstvo observatorija je zato začasno najelo varnostnike. Morda jih sicer skrbijo tudi morebitni neodvisni preiskovalci, ki bi se poskusili prebiti v zaprte dele observatorija. Na YouTubu in na uradnem profilu na Instagramu se observatorij namreč spopada z očitki, da lažejo o resničnih vzrokih za preiskavo. 

Pri obveščevalni agenciji FBI svoje vloge pri preiskavi dogajanja v observatoriju Sunspot medtem še vedno niso komentirali. 

Preberite tudi:

Plaža, otok, morje Digisvet Na teh idiličnih obalah se že 11 let pojavljajo grozljive najdbe Nasvet članek Digisvet Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna McDonalds Digisvet Ukanila sta McDonald's: prizor, ki mu ploska ves splet Eles, transformator Digisvet Po slovenskih cestah je potovala 200-tonska pošast za tri milijone evrov Vlačilec, The Ocean Cleanu Digisvet Začenja se ena največjih pomorskih operacij vseh časov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin