Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 12. 2018,
10.59

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

2

Natisni članek

Facebook

Sreda, 19. 12. 2018, 10.59

5 let, 4 mesece

Nov škandal Facebooka: vpletena tudi številna svetovno znana podjetja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

2

Facebook | Facebookovo leto 2018 so zaznamovali številni incidenti na področjih varnosti in zasebnosti uporabnikov. Več o preostalih preberite na koncu prispevka. | Foto Reuters

Facebookovo leto 2018 so zaznamovali številni incidenti na področjih varnosti in zasebnosti uporabnikov. Več o preostalih preberite na koncu prispevka.

Foto: Reuters

Facebook je imel s približno 150 podjetji, med katerimi so bili tehnološki velikani, proizvajalci avtomobilov, spletni trgovci, finančne ustanove in medijske hiše, sklenjene partnerske dogovore o deljenju zasebnih podatkov o uporabnikih družbenega omrežja, je razkrila nova preiskava ameriškega medija New York Times.

Že prej je bilo znano, da je Facebook nekaterim podjetjem v preteklosti omogočil dostop do podatkov o uporabnikih, poročilo The New York Times pa zdaj razkriva, kaj natanko so ta podjetja lahko videla oziroma kakšne ugodnosti jim je omogočilo partnerstvo s Facebookom.

Velikana multimedijske industrije Netflix in Spotify, prvi ponuja spletno naročniško storitev za gledanje filmov in TV-serij, drugi pa enako storitev za poslušanje glasbe, sta imela po poročanju The New York Times možnost prebiranja zasebnih sporočil uporabnikov. Enak privilegij je imela tudi kanadska banka Royal Bank of Canada

Pri Netflixu so se na razkritja medija The New York Times odzvali s pojasnilom, da sploh niso vedeli, da jim je Facebook med drugim omogočil tudi branje zasebnih sporočil uporabnikov. Da bi vedeli za to možnost, so zanikali tudi pri Spotify. Iz kanadske banke Royal Bank of Canada so medtem sporočili, da je to laž in da te možnosti sploh nikoli niso imeli. | Foto: Reuters Pri Netflixu so se na razkritja medija The New York Times odzvali s pojasnilom, da sploh niso vedeli, da jim je Facebook med drugim omogočil tudi branje zasebnih sporočil uporabnikov. Da bi vedeli za to možnost, so zanikali tudi pri Spotify. Iz kanadske banke Royal Bank of Canada so medtem sporočili, da je to laž in da te možnosti sploh nikoli niso imeli. Foto: Reuters

Novice Prizor, ki se mu smeji ves svet: poglejte stol, ki so ga dali superbogatašu

Spletni veletrgovec Amazon, računalniški velikan Microsoft in japonski tehnološki gigant Sony so lahko pregledovali sezname prijateljev posameznih uporabnikov in iz njih izluščili osebne podatke, kot so imena in celo e-poštni naslovi. 

Applu, proizvajalcu pametnih telefonov iPhone, je Facebook po navedbah New York Timesa omogočil skrivanje dejstva, da njegove naprave od uporabnikov Facebooka zahtevajo podatke, pa čeprav jim je uporabnik v nastavitvah to onemogočil. 

Pri The New York Times so preiskavo partnerstev Facebooka s številnimi svetovno znanimi podjetji opravili s pomočjo več kot 60 sogovornikov, med katerimi so bili številni nekdanji uslužbenci Facebooka, analizirali pa so tudi skoraj 300 strani Facebookovih internih dokumentov.  | Foto: Reuters Pri The New York Times so preiskavo partnerstev Facebooka s številnimi svetovno znanimi podjetji opravili s pomočjo več kot 60 sogovornikov, med katerimi so bili številni nekdanji uslužbenci Facebooka, analizirali pa so tudi skoraj 300 strani Facebookovih internih dokumentov. Foto: Reuters

The New York Times je na seznam Facebookovih partnerjev pri deljenju podatkov o uporabnikih, ki ga v celoti sicer niso objavili, uvrstil tudi ruskega internetnega velikana Yandex, zdaj že ugaslo ameriško internetno podjetje Yahoo!, kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Huawei, platformo za poslušanje glasbe Pandora in portal filmskih kritikov Rotten Tomatoes

Meng Wanzhou
Novice Kaj Američani pravzaprav pripisujejo aretirani Huaweievi direktorici?

Kaj je s sodelovanjem pridobil Facebook in kaj njegovi partnerji?

Podjetja, ki so s Facebookom sklenila dogovor, so pridobila podatke o potencialnih strankah, ki so lahko zelo dragoceni za učinkovite oglaševalske kampanje, in Facebookove storitve integrirala v svoja spletna mesta, kar pomeni, da jih je v teoriji obiskalo še več uporabnikov. 

Facebook je v zameno pridobil podatke o uporabnikih storitev svojih partnerjev, na primer podatke o tem, s katerimi osebami so povezane oziroma z njimi komunicirajo na drugih spletnih platformah, je razkril The New York Times.

To je Facebooku omogočilo izpopolnjevanje orodij, kot je "Osebe, ki jih morda poznaš", ki uporabniku predlaga potencialne nove prijatelje.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona To je Facebooku omogočilo izpopolnjevanje orodij, kot je "Osebe, ki jih morda poznaš", ki uporabniku predlaga potencialne nove prijatelje.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Za Facebookom je leto incidentov in opravičevanja

Začelo se je s škandalom Cambridge Analytica. To je britansko podjetje, ki je brez dovoljenja zbiralo podatke o več deset milijonih uporabnikov Facebook in jih zlorabilo za politično manipulacijo. Preberite več:

Donald Trump
Novice Facebook pomagal Trumpu? Manipulirali naj bi z mnenjem uporabnikov.
Novice Skrita kamera, ki lahko zaneti največji politični škandal zadnjih let
Novice Nove razsežnosti afere Facebook: "Grozljivo, kaj vse so delali" #video
Novice Afera Facebook: na spletu odmeva nov udarec za tehnološkega giganta

Nadaljevalo se je z obtožbami, da Facebook dopušča neprimerne objave, ki podpihujejo nasilje in spodbujajo nestrpnost vseh oblik:

Facebook članek
Novice Alarm pri Facebooku: po novem razkritju grozi še en škandal?

Nato se je zaradi varnostne luknje zgodil velik hekerski napad, ki je ogrozil osebne podatke okrog 50 milijonov ljudi, med njimi je bilo tudi precej Slovencev:

Facebook, Slovenija
Novice Nov hud incident segel tudi do Slovencev: bodo zapustili Facebook?
Facebook
Novice Tu preverite, ali ste zadeli na loteriji, kjer glavne nagrade noče nihče

Zadnji večji incident so pri Facebooku razkrili prejšnji petek: zaradi tehnične napake je imelo okrog 1.500 aplikacij, ki jih za Facebook razvijajo tretje osebe, dostop do zasebnih fotografij skoraj sedmih milijonov uporabnikov. 

Uporabnike Facebooka ob opisanih vdorih v zasebnost z vseh strani še vedno oblegajo tudi najrazličnejše prevare:

Vinjeta 2019, vinjeta
Novice Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro
Facebook selfie pohodništvo
Novice Obvestili so vas, da so vam klonirali profil na Facebooku? Ne nasedajte!
Oprah scam
Novice Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?
Facebook
Novice Pozor: laž o spremembi, ki bi prizadela polovico Slovencev
Novice Kaj se v resnici zgodi, če na Facebook napišemo "čudežno" kodo BFF
Novice Kdo je v resnici sanjski moški, ki osvaja Slovenke
Mars, prevara
Novice Resnica o prizoru, ki ga je danes videlo na tisoče Slovencev
Ne spreglejte