Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 4. 2016,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Netflix pretočni video video filmi nadaljevanke

Torek, 19. 4. 2016, 18.14

8 let

Netflix ima v prvih treh mesecih skoraj sedem milijonov novih naročnikov, a lastniki so nezadovoljni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Kljub poslovnim rezultatom za prvo trimesečje, ki so presegli njihova pričakovanja, Netflix ostaja previden glede napovedi za drugo trimesečje. Toda investitorjem se zdi, da rast števila uporabnikov drugod po svetu ni prepričljiva in da bi širitev na novih 130 držav morala imeti večji učinek.

Od prvega januarja do zadnjega dne letošnjega marca je Netflix v ZDA pridobil 2,30 milijona novih naročnikov na svoje pretočne (streaming) storitve, drugod po svetu pa še 4,51 milijona. Tako so v domovini presegli svoje napovedi za 550 tisoč novih naročnikov, drugod po svetu za 160 tisoč.

Več kot 86 milijonov naročnikov in uporabnikov po vsem svetu

Netflixove storitve pretočnega videa tako v ZDA uporablja 47,0 milijona naročnikov, drugod po svetu pa 34,5 milijona. Do končne številke manjka še 4,7 milijona uporabnikov, ki prek Netflixa izposoja videovsebine na nosilcih DVD.

Borze se na te številke niso odzvale z navdušenjem. Po objavi rezultatov je vrednost delnic Netflix padla za več kot deset odstotkov, saj so bila pričakovanja od širitve poslovanja na skoraj ves svet vendarle večja.

Mednarodna širitev je kratkoročno prepolovila dobiček

V prvih treh mesecih je Netflix ustvaril skoraj dve milijardi ameriških dolarjev (slabe 1,8 milijarde evrov) prihodkov, predvsem na račun visoke rasti zunaj ZDA. Toda prav stroški mednarodne širitve poslovanja so bili razlog za to, da se je glede na četrtletje prej dobiček skoraj prepolovil na 49 milijonov ameriških dolarjev (slabega 43,5 milijona evrov). Zadnji dan marca je Netflix razpolagal s kar 1,6 milijarde ameriških dolarjev (1,4 milijarde evrov) denarnega toka.

Več lokalne vsebine, več HDR-vsebin (in več denarja za naročnino)

V drugem letošnjem trimesečju Netflix pričakuje pol milijona novih naročnikov v ZDA in dva milijona drugod. Prihodki v ZDA naj bi se okrepili za 18, drugod po svetu pa za 68 odstotkov. Zavedajo se, da bodo načrtovane podražitve tudi odgnale kakšnega naročnika, a obenem obljubljajo več lokaliziranih vsebin in vsebin v najvišji ločljivosti, prav tako tudi boljše stiskanje videovsebin, česar bodo najbolj veseli tisti, ki jih spremljajo na mobilnih telefonih.

Ne spreglejte