Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
14. 12. 2019,
19.59

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna adijo2010ta

Sobota, 14. 12. 2019, 19.59

4 leta, 4 mesece

Slovenci, ki jim je uspelo, a nanje marsikdo ne pomisli takoj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Glas o Sloveniji so s svojim znanjem in raznolikimi talenti v iztekajočem se desetletju ponesli v širni svet, a nanje med naštevanjem uspešnih Slovencev marsikdo verjetno ne pomisli takoj. Ne delajmo jim takšne krivice. 

Uroš Seljak

Astrofizik Uroš Seljak velja za enega od najbolj akademsko "odlikovanih" Slovencev.

Po diplomi in magisteriju na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani je izobraževanje nadaljeval na svetovno znanem ameriškem tehnološkem inštitutu MIT, kjer je doktoriral, nato pa začel še postdoktorski program na elitnem Harvardu. 

Uroš Seljak | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Uroš Seljak Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Nekaj časa je poučeval na prestižni ameriški univerzi Princeton, nato pa se preselil na prav tako zelo ugledni kalifornijski Berkeley in tam leta 2012 prevzel vodenje centra za kozmološko fiziko.

Letos je Seljaku uspel še en vrhunski dosežek, in sicer je postal redni član ameriške Nacionalne akademije znanosti (National Academy of Sciences), mednarodne znanstvene smetane, med katero najdemo tudi 190 Nobelovih nagrajencev. 

SmartNinja
Novice Slovensko podjetje se po Evropi širi s svetlobno hitrostjo: kaj delajo?

Marko Korošec

Na družbenem omrežju Facebook je po posebej silovitih neurjih ali kakšnem drugačnem besnenju narave marsikdo že zasledil epske fotografije nevihtnih oblakov, ki jih objavlja Severe Weather Europe, ki je z več kot milijonom sledilcev ena od najbolj prepoznavnih vremenskih strani na Facebooku. 

Severe Weather Europe (in še nekaj drugih podobnih profilov) od leta 2013 upravlja slovenski fotograf, ljubiteljski meteorolog in tako imenovani lovec na nevihte Marko Korošec

Korošec, ki je med lovom na nevihtne supercelice in tornade večkrat hodil po robu preživetja, velja za enega od najbolj prepoznavnih svetovnih fotografov ekstremnih vremenskih pojavov. Enega od vrhuncev kariere je dosegel leta 2014, ko je zmagal na natečaju poljudnoznanstvene revije National Geographic za najboljšo popotniško fotografijo

Leta 2017 je Korošec posnel tudi enega od najbolj prepoznavnih videoposnetkov tako imenovane nevihtne supercelice, ki se na spletu z drugačnim opisom pojavi vsakih nekaj tednov in vselej zbere na tisoče všečkov in delitev:

PanOrganix rastlinjaki Ljutomer solata Živa
Novice Na začetku so se jim vsi smejali, zdaj želijo z rastlinjaki osvojiti svet #video

Urška Sršen

Ameriška poslovna revija Forbes je Urško Sršen leta 2016 uvrstila na seznam 30 najbolj perspektivnih Evropejcev, ki še niso dopolnili 30 let (tako imenovani 30 Under 30)

Sršenova si je takšno čast prislužila kot soustanoviteljica slovensko-hrvaškega zagonskega podjetja oziroma start-upa Bellabeat, ki proizvaja pametni ženski nakit. Bellabeat je bil med drugim sprejet v elitni ameriški podjetniški pospeševalnik Y Combinator in od zunanjih vlagateljev zbral za več kot 15 milijonov evrov investicij. 

Urška Sršen | Foto: Klemen Korenjak Urška Sršen Foto: Klemen Korenjak

Bellabeat se je pred dvema letoma sicer boril z govoricami, da je podjetje pred propadom in da prireja prodajne rezultate, a je Sršenova informacije, ki jih je v javnost spravil nekdanji zaposleni, označila za neresnične

Novice "Slovenski Amazon" po treh mesecih delovanja: "Povpraševanje je izjemno"

Rok Žgalin Kobe

Arhitekt Rok Žgalin Kobe je leta 2013 postal šele drugi človek v zgodovini, čigar ime je bilo napisano na škatli legokock. 

Prek svojega podjetja Raar je Kobe za danskega proizvajalca igrač Lego namreč oblikoval sedež Organizacije Združenih narodov, ki je nato dopolnil Legovo serijo maket znanih svetovnih zgradb Lego Architecture. 

Rok Žgalin Kobe z miniaturama tokijskega imperialnega hotela in singapurskega poslopja Marina Bay Sands. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Rok Žgalin Kobe z miniaturama tokijskega imperialnega hotela in singapurskega poslopja Marina Bay Sands. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Rok Žgalin Kobe se sicer ni ustavil le pri sedežu OZN, temveč je za Lego razvil še štiri makete prepoznavnih poslopij: znameniti imperialni hotel v Tokiu, londonski Big Ben, rimski vodnjak Trevi in singapursko arhitekturno ikono Marina Bay Sands. 

Evegreen
Novice Rekli so jim: "Tega ni mogoče narediti." Zdaj se zanje zanimajo po vsem svetu.

Marko Grgurovič

Marko Grgurovič je ustanovil studio Triternion in po uspešni kampanji zbiranja sredstev na platformi za množično financiranje Indiegogo razvil računalniško igro Mordhau, ki je v nekaj dneh po izidu postala številka ena na Steamu, največji trgovini z videoigrami na svetu.

Marko Grgurovič | Foto: Facebook / Marko Grgurovič Marko Grgurovič Foto: Facebook / Marko Grgurovič

Mordhau, ki simulira srednjeveški boj z meči, sulicami in vsem drugim, kar spada v to obdobje, je v enem mesecu presegel milijon prodanih izvodov in postal najhitreje prodajana slovenska računalniška igra vseh časov. Takšnega prodajnega uspeha v trgovini Steam in tako velike spletne prepoznavnosti ni dosegla še nobena slovenska računalniška igra do zdaj. 

Hasbro, monopoli, monopoly
Novice Hrvaško-slovenski Drinkopoly zmagal v boju proti multinacionalki

Sara Mozetič

"Sarin kotiček lepote" oziroma SaraBeautyCorner je, čeprav je registriran na Norveškem, z naskokom najuspešnejši kanal kateregakoli Slovenca na spletni strani YouTube.

Videoposnetkom Slovenke Sare Mozetič, ki večinoma objavlja nasvete za ličenje in življenjski slog, občasno pa tudi zabavne vsebine, na YouTubu sledi več kot deset milijonov gledalcev, kar pa je že številka, ki ustvarjalcu vsebin za YouTube ne omogoča le golega preživetja, temveč precej lagodno življenje. 

Sara Mozetič videoposnetke snema izključno v angleškem jeziku. Na Norveškem sicer živi že več kot deset let.

To pa je najuspešnejši kanal na YouTubu, ki je registriran v Sloveniji:

Tiger Productions
Novice Milijonski YouTube imperij mladih Slovencev, ki ju ne pozna skoraj nihče

Denis Jašarević

Bolj znan je po vzdevku Gramatik. Slovenski glasbenik, ki se lahko "pohvali" s tem, da ga verjetno precej bolj kot doma poznajo v tujini, je sredi iztekajočega se desetletja postal eden od najglasnejših zagovornikov tako imenovane digitalne svobode.

Denis Jašarević - Gramatik | Foto: Facebook/Gramatik Denis Jašarević - Gramatik Foto: Facebook/Gramatik

S svojo glasbo je javno nasprotoval kontroverznim direktivam SOPA, ACTA in PIPA, ki bi ogromno uporabnikom v boju proti spletnemu piratstvu, ponarejanju in kraji intelektualne lastnine močno omejila dostop do glasbenih, filmskih in televizijskih vsebin.

Svoja stališča je podkrepil z dejanjem, zaradi katerega ga spoštuje marsikdo - vsa njegova glasba je brezplačna, kar pomeni, da si lahko njegove pesmi na svoj računalnik ali pametni telefon z Gramatikove spletne strani prenese vsak, ki to želi. 

Viberate, vroče
Novice Drzna napoved ljubljanskega podjetja: čez pet let nas bo poznal ves svet

Jernej Barbič

Slovenskega matematika Jerneja Barbiča je priznana znanstvena revija MIT Technology Review leta 2011 uvrstila na isti seznam kot ustanovitelja Faceboka Marka Zuckerberga, in sicer med 35 inovatorjev, ki še niso dopolnili 35 let

Jernej Barbič | Foto: Univerza Južne Kalifornije Jernej Barbič Foto: Univerza Južne Kalifornije

Zakaj? Barbič, ki je danes profesor računalništva na univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu, je iznašel način za izboljšanje računalniške grafike, ki so ga nato uporabili nekateri svetovni znani filmarji, med drugim Peter Jackson v drugem delu fantazijske trilogije Hobit. 

Tim Potočnik, Jan Štefe, Eurosender
Novice Slovenca v nekaj letih od prodajalcev rokavic do šefov multinacionalke

Andrej Tarfila

Andrej Tarfila je leta 2016 veliko naredil za prepoznavnost Slovenije na področju fotografije, saj je zmagal v eni od mednarodnih kategorij enega od največjih fotografskih natečajev na svetu, Sony World Photography Awards. 

Cerkev na poljih Sorškega polja | Foto: Sony World Photography Awards / Andrej Tarfila Cerkev na poljih Sorškega polja Foto: Sony World Photography Awards / Andrej Tarfila

S fotografijo z naslovom Cerkev na poljih Sorškega polja je Tarfila slavil v odprti kategoriji popotniške fotografije in premagal več deset tisoč drugih fotografov z vsega sveta.

Tarfila je postal tudi prvi slovenski fotograf, ki je zmagal v kateri od odprtih kategorij na natečaju Sony World Photography Awards. 

Preberite tudi:

Blocksquare
Novice Nekdanji šef znane ljubljanske restavracije spreminja trg nepremičnin
XLAB
Novice Slovenskemu podjetju sekira padla v med: postali so partnerji velikanov
Ešport, League of Legends
Novice Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino
Luka Zavišič
Novice "Vsi so frajerji, dokler ne pride on": 24-letni Luka vozi kot le malokdo na svetu
OilRight sveče Edina nagrobna sveča Bogdan Dobnik Ozara
Novice Razvili so svečo, ki bo reševala dve veliki slovenski težavi #video
Novice Spremenili so svet in se od njega nato poslovili #video
LayOn Urša Sačer
Novice Z vztrajnostjo in disciplino športnice razvila izdelek, ki ga zdaj ponuja svetu #video
Ne spreglejte