Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
16.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

4

Natisni članek

Bellabeat Urška Sršen

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 16.12

6 let, 4 mesece

So govorice o propadu uspešnega slovensko-hrvaškega start-upa resnične?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

4

Urška Sršen, Bellabeat | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Uspešna zgodba mlade slovenske podjetnice, ki skupaj s hrvaškim partnerjem ustvarja visokotehnološke izdelke, namenjene ženskam, morda stoji na trhlih temeljih. Hrvaški časnik razkriva drugačno zgodbo, kot pa sta jo ustanovitelja prodajala medijem. A Sršenova zatrjuje, da so trditve nekdanjega zaposlenega neutemeljene.

Eno od najuspešnejših start-up podjetij Bellabeat, katerega soustanovitelja sta Hrvat Sandro Mur in Slovenka Urška Sršen, se je po pisanju hrvaškega spletnega časnika Index.hr znašlo v težavah. Časnik namiguje, da večji del uspešne poslovne zgodbe podjetja, ki proizvaja pametne izdelke za nosečnice in nakit, temelji zgolj na odličnih trženjskih potezah.

Bellabeat ima proizvodnjo na Kitajskem, razvoj na Hrvaškem, prodajni oddelek pa v ZDA, ta je njihov največji prodajni trg.


Preberite še:

Slovenka na čelu startupa z 80 zaposlenimi
S podjetjem, osredotočenim na ženske, se je Slovenka uvrstila med Forbesovo elito

Slovenka, ki z visoko tehnologijo spreminja doživljanje nosečnosti


Medtem ko je Mur v preteklosti napovedoval, da bo njegovo podjetje kmalu vredno milijardo dolarjev, ima po informacijah Indexa podjetje trenutno le še pet zaposlenih in bi lahko v kratkem zaprlo svoja vrata.

Podoben položaj je v 40-minutnem videoposnetku na Youtubu orisal tudi eden izmed 80 nekdanjih zaposlenih v Bellabeatu. Računalniški programer Božidar Ševo opisuje izkušnje v mladem podjetju od samega začetka do odhoda, med njimi naniza tudi nekaj zanimivih podrobnosti o prirejanju prodajnih rezultatov.

"Na enem izmed sestankov sem spraševal, zakaj na spletnih straneh objavljamo ene prodajne rezultate, v medijih druge, kar zaposleni lahko vidimo v bazi, pa so spet drugi podatki. Na moje vprašanje se je večina le zasmejala," v videoposnetku pripoveduje Ševo.

"Naš cilj je narediti unicorn start-up (zasebno podjetje z ocenjeno vrednostjo vsaj milijardo ameriških dolarjev, op. a.), ki bo večji od Agrokorja ali Atlantic Grupe. Vrednost našega podjetja se meri v več sto milijonih evrov, a o natančnih številkah ne želim govoriti," je lani v intervjuju za N1 dejal Mur.

Index.hr je informacije o odpuščanju zaposlenih in prirejanju podatkov preveril pri soustanovitelju Muru. Ta jim je odgovoril, da očitki niso utemeljeni in da medijem nikoli niso posredovali lažnih podatkov.

Sršenova: Gre za osebno frustracijo nekdanjega zaposlenega

Podobno je za Siol.net pojasnila tudi Murova poslovna in zasebna partnerica Urška Sršen. "Gospodove trditve o propadanju Bellabeata so neutemeljene in očitno gre predvsem za osebno frustracijo nekoga, ki že dve leti ni zaposlen v podjetju Bellabeat." Kot je dodala, ima vsako start-up podjetje svoje vzpone in padce ter težave, predvsem pa poslovno utemeljene razloge za širjenje ali zmanjševanje ekipe v različnih obdobjih razvoja.

"Vsako start-up podjetje ima svoje vzpone in padce ter težave, predvsem pa poslovno utemeljene razloge za širjenje ali zmanjševanje ekipe v različnih obdobjih razvoja," je na vprašanje o drastičnem zmanjšanju števila zaposlenih odgovorila Urška Sršen. | Foto: Klemen Korenjak "Vsako start-up podjetje ima svoje vzpone in padce ter težave, predvsem pa poslovno utemeljene razloge za širjenje ali zmanjševanje ekipe v različnih obdobjih razvoja," je na vprašanje o drastičnem zmanjšanju števila zaposlenih odgovorila Urška Sršen. Foto: Klemen Korenjak

"V letu 2017 smo na trg lansirali dva nova proizvoda: Shell, akusticno slušalko za poslušanje fetalnega utripa, in Spring, pametno stekleničko, ki uporabnicam omogoča spremljanje dnevnega vnosa tekočine. Oba izdeka sta poleg dveh izdaj Leafa, pametnega nakita (najnovejsi Leaf Urban je bil lansiran avgusta 2016), ter linije modnih dodatkov v prodaji. To štejemo kot uspeh ter smo na sploh zadovoljni s svojimi dosežki na področju razvoja pametnih izdelkov in tržne znamke. Prav tako smo ponosni na svojo ekipo, ki je glavni razlog za uspeh zadnjih štirih let. Bellabeat bo namreč januarja 2018 praznoval rojstni dan."

Predavanja na prestižnih univerzah in uvrstitev na Forbesovo lestvico

Ustanovitelja Bellabeata sta v javnosti postala pravi zvezdi. Mur je predaval na univerzah Harvard in Stanford, Slovenko Urško Sršen pa je ameriška revija Forbes uvrstila na seznam najperspektivnejših vodij, ustvarjalcev in podjetnikov iz Evrope, ki so mlajši od 30 let.

Mur je veliko pozornosti medijev požel lani poleti, ko je vso ekipo zaposlenih preselil v luksuzne vile na Kanarskih otokih, čeprav so si morali po trditvah nekdanjega zaposlenega letalske vozovnice plačati sami.

Ne spreglejte