Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
23. 3. 2023,
13.41

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

8

Natisni članek

prevara hekerji YouTube

Četrtek, 23. 3. 2023, 13.41

1 leto, 1 mesec

Napad na enega največjih zvezdnikov YouTuba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

8

Linus Tech Tips, Linus Sebastian | Kanadčan Linus Sebastian je kanal Linus Tech Tips ustvaril leta 2008 in iz njega zgradil znamko, vredno milijone dolarjev. | Foto Wikimedia Commons / 5 Tips for Landing a Real Job (YouTube)

Kanadčan Linus Sebastian je kanal Linus Tech Tips ustvaril leta 2008 in iz njega zgradil znamko, vredno milijone dolarjev.

Foto: Wikimedia Commons / 5 Tips for Landing a Real Job (YouTube)

Neznani hekerji so danes prevzeli nadzor nad Linus Tech Tips, enim največjih kanalov na spletni strani YouTube, ki zvečine objavlja videoposnetke z nasveti s področja računalništva in velja za najbolj priljubljen tehnološki kanal na YouTubu. Po vdoru so hekerji kanal nemudoma zlorabili za širjenje prevare, povezane z milijarderjem Elonom Muskom in kriptovalutami. Kanal Linus Tech Tips, ki ima več kot 15 milijonov naročnikov, je trenutno nedosegljiv.

Tanja Skaza Scam
Novice Znani slovenski podjetnici ukradli fotografije: To nisem jaz, prijavite jih

Hekerski napad na Linus Tech Tips so uporabniki spleta opazili pred približno dvema urama, saj jim je YouTube ponudil nov "Linusov" videoposnetek − prenos v živo z naslovom "Elon Musk: je bitcoin nazaj? Bitcoin in ethereum bosta v letu 2023 eksplodirala!"

Hekerji so Linusov kanal tudi preimenovali v "Tesla". Seveda ni šlo za pravi prenos v živo, temveč so si hekerji izposodili videoposnetek konference iz leta 2021, na kateri sta ob Musku sodelovala tudi vlagateljica Cathie Wood in ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey.

Kanal je bil preimenoval v "Tesla". Spodaj so vidni pretekli Linusovi videoposnetki. | Foto: Matic Tomšič Kanal je bil preimenoval v "Tesla". Spodaj so vidni pretekli Linusovi videoposnetki. Foto: Matic Tomšič

Takoj je postalo jasno, da gre za poskus prevare, saj je povezava ob prenosu v živo vodila do spletne strani, ki je promovirala nagradno igro za večjo količino kriptovalut. Gre za goljufijo, ki je na spletu prisotna že leta, o njej smo večkrat pisali tudi na Siol.net

YouTube ob poskusu obiska kanala Linus Tech Tips trenutno javi napako 404, kar pomeni, da spletna stran ni na voljo. YouTube je verjetno hitro ukrepal, da bi zaščitil eno od svojih kokoši, ki nesejo zlata jajca − Linus Sebastian oziroma njegov kanal Linus Tech Tips med oglaševalci, ki sodelujejo z YouTubom, namreč velja za eno najbolj zaželenih platform.

Kako je hekerjem uspelo pretentati računalniškega guruja, ki milijonom ljudem daje računalniške nasvete, še ni jasno. Linus Sebastian se na kibernetski napad še ni odzval javno. 

Ne spreglejte