SiolNET. Digisvet Novice
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nam Facebook prisluškuje?

0,75

termometer

Ameriška univerzitetna profesorica trdi, da aplikacija Facebook prek mikrofona na pametnem telefonu prisluškuje uporabnikom.

Facebook zagotavlja, da ne prisluškuje telefonskim klicem svojih uporabnikov. Kaj pa pogovorom s soljudmi, ki so v istem prostoru? Facebook zagotavlja, da ne prisluškuje telefonskim klicem svojih uporabnikov. Kaj pa pogovorom s soljudmi, ki so v istem prostoru? Foto: Reuters

Znano je, da aplikacija Facebook ob namestitvi na pametni telefon ali tablico zahteva dovoljenje za dostop do številnih funkcij in elementov naprave, ena od njih je tudi mikrofon. Kaj pa Facebook z njim nato počne? Kelli Burns, profesorica komunikacij z ene od univerz na Floridi, trdi, da prisluškuje uporabniku.

Burnsova je svojo hipotezo preverila tako, da je ob pametnem telefonu z aktivno aplikacijo Facebook na glas govorila o tem, kako bi se rada udeležila safarija v Afriki, po možnosti v velikem terenskem vozilu.

"Niti minuta ni minila, pa se je med zgodbami na mojem Facebooku znašla ena o safariju, med oglasi, ki jih prikazuje Facebook, pa reklama za džip," je pojasnila za ameriški medij NBC.

Facebook res posluša, a ne za oglaševanje

Pri Facebooku pojasnjujejo, da prek mikrofona res prisluškujejo uporabnikom, a ne njihovim pogovorom, temveč zvočnim signalom okrog njih. Glasba ali zvok televizije jim pomaga bolje prepoznati njihove navade.

Za kaj pri Facebooku uporabijo te informacije, za zdaj še ni znano. Za kaj pri Facebooku uporabijo te informacije, za zdaj še ni znano. Foto: Reuters

Kaj storiti, da Facebooku preprečimo dostop do mikrofona?

Za uporabnike iPhonov:

Pojdite v nastavitve (Settings), poiščite razdelek zasebnost (Privacy) in odprite aplikacijo Facebook. Znova poiščite nastavitve (Settings) in nato še možnost mikrofon (Microphone). Našli boste možnost za preprečitev Facebookovega dostopanja do mikrofona.

Za uporabnike Androida:

Odprite Nastavitve, nato pa še Zasebnost in Varnost. Pritisnite na Dovoljenja za aplikacije in izberite Mikrofon. Odkljukajte Facebook.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin