Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
3. 8. 2018,
13.42

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

policijski postopki e-storitve e-država policija Luksemburg

Petek, 3. 8. 2018, 13.42

5 let, 8 mesecev

Virtualna policijska postaja obljublja več učinkovitosti za vse, ki potrebujejo policijsko pomoč

Najbližja (luksemburška) policijska postaja je že v vašem žepu!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
Luksemburg, policija | V Luksemburgu ocenjujejo, da bi virtualna policijska postaja lahko opravila 30 odstkov vsega, kar opravi tradicionalna policijska postaja, vendar nikogar ne bodo silili v njeno uporabo, če tega ne želi. | Foto Reuters

V Luksemburgu ocenjujejo, da bi virtualna policijska postaja lahko opravila 30 odstkov vsega, kar opravi tradicionalna policijska postaja, vendar nikogar ne bodo silili v njeno uporabo, če tega ne želi.

Foto: Reuters

Luksemburg je za Nizozemsko druga država Evropske unije, ki je uvedla – virtualno policijsko postajo. Vsak jo lahko uporabi za preprostejša opravila s policijo ter si s tem prihrani iskanje policijske postaje in pot do nje.

"Pod nobenim pogojem ne bomo uporabili virtualne policijske postaje, da bi z njo nadomestili klasične policijske postaje," je pred nekaj dnevi ob predstavitvi nove storitve povedal policijski poveljnik Philippe Schrantz. "Namen virtualne policijske postaje je poenostaviti administrativne postopke v policiji in dopolniti storitve, ki jih policija ponuja na svojih klasičnih policijskih postajah."

Schrantz meni, da bi prek nove luksemburške virtualne postaje tisti, ki to želijo, v bližnji prihodnosti lahko opravili 30 odstotkov opravil, ki zahtevajo policijsko pomoč in posredovanje.

Kdaj lahko pomaga virtualna policijska postaja?

Novo internetno orodje sta skupaj razvila luksemburška policija ter tamkajšnji državni center za tehnologije in informatiko (CTIE), je še poročal časnik Luxembourg Times. Dostopno je prek spletnega mesta ali mobilne aplikacije luksemburške policije, pa tudi prek vstopne strani e-storitev za luksemburško javno upravo.

Prva storitev, ki so jo lahko opravili na novi luksemburški virtualni policijski postaji, je prijava kraj, kjer ni poškodovanih ali uporabljenega nasilja. Takih primerov, ko na primer neznani storilec odtuji torbico, denarnico ali kolo, so v policiji luksemburškega velikega vojvodstva lani našteli okrog 7.500.

Sledile so prijave izgubljenih ali najdenih predmetov, nesreč na cesti in poškodovanja stvari.

Anonimnih prijav ne podpira

Za uspešno prijavo prek luksemburške virtualne policijske postaje je potrebna identifikacija prijavitelja prek sistema certifikacije Luxtrust, osebnega dokumenta ali žetona. Sledita izpolnjevanje obrazca z zahtevanimi podatki in opis, ki je lahko v francoščini ali nemščini.

Prijave, oddane prek luksemburške virtualne policijske postaje, obdeluje posebna enota, ki trenutno šteje dva policijska uslužbenca.

Ko je res nujno priti do policistov, je še vedno treba takoj poklicati 113

Vse, ki nimajo internetnega dostopa ali iz kateregakoli razloga ne bi želeli uporabljati nove digitalne pridobitve luksemburške policije, tamkajšnji možje postave pomirjajo, da še vedno lahko "poslujejo" s policijo na dozdajšnji tradicionalen način.

V izrednih in nujnih primerih, zlasti ko so zaradi kaznivega dejanja ljudje poškodovani ali žrtve kakršnegakoli nasilja, luksemburška policija opozarja, da je vedno prvi korak takojšnji klic na številko 113, ki je enotna po vsej Evropi.

Ne spreglejte