Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 10. 2018,
18.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

spletno nakupovanje internet družbena omrežja

Torek, 23. 10. 2018, 18.24

5 let, 6 mesecev

Nekateri spletni trgovci kupujejo pozitivne ocene uporabnikov

Na internetu niso samo lažne novice, temveč tudi lažne ocene in mnenja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
spletno nakupovanje | Mnenja uporabnikov lahko pomembno vplivajo na odločitev o nakupu: toda kako prepoznati lažna in kupljena mnenja, ki ne odražajo pravega stanja?

Mnenja uporabnikov lahko pomembno vplivajo na odločitev o nakupu: toda kako prepoznati lažna in kupljena mnenja, ki ne odražajo pravega stanja?

Ni malo uporabnikov, ki so na spletu svoje mnenje o kakem izdelku ali storitvi pripravljeni prirediti za drobiž. Kako jih prepoznati, da vas ne bodo prevarali in ne boste obtičali s slabim nakupom?

V oglasih in opisih, ki jih proizvajalci in prodajalci predstavljajo kupcem, je vedno vse samo najboljše in brez kakršnihkoli pomanjkljivosti. Seveda nihče od njih ne bo pljuval v svojo lastno skledo.

Veliko kupcev zato pred nakupom prouči ali vsaj pregleda ocene in mnenja kupcev, ki jih spletni trgovci objavijo poleg spletne ponudbe. Verjamemo namreč, da so to pristne ocene pravih kupcev, ki so izdelek oziroma storitev preizkusili, zato lahko nepristransko opišejo svojo izkušnjo.

Spletni trgovci in posredniki storitev, kot so Amazon, Booking.com ali celo Facebook strogo prepovedujejo plačane ali lažne ocene in mnenja izdelkov in storitev, ki jih tržijo. | Foto: Spletni trgovci in posredniki storitev, kot so Amazon, Booking.com ali celo Facebook strogo prepovedujejo plačane ali lažne ocene in mnenja izdelkov in storitev, ki jih tržijo.

Na vsaki trati se najde plevel

Ob tem, da so manj pošteni prodajalci že prepoznali pomen uporabniških mnenj, so ti že našli način, kako to zlorabiti. Britansko potrošniško združenje Which? je namreč ugotovilo, da nekateri spletni trgovci ponujajo brezplačne izdelke v zameno za pozitivne ocene izdelkov.

Kot še poroča britanska medijska hiša BBC, se je preiskovalec omenjenega potrošniškega združenja pridružil skupinam na internetu s tematiko "nagrade za ocene" in kmalu za tem začel prejemati ponudbe, naj začne pisati odlične ocene v zameno za darila.

Med drugim je prejel navodila, naj kupi izdelek na Amazonu in ga oceni odlično, ko pa bi dostavil spletno povezavo, bi za svoj nakup prejel vračilo denarja.

Spletni trgovci in posredniki storitev, kot so Amazon, Booking.com ali celo Facebook, strogo prepovedujejo plačane ali lažne ocene in mnenja.

Ne zanašajte se samo na zvezdice oziroma na ocene, kjer so samo zvezdice, temveč se poglobite v podrobnejše opise uporabnikov, kjer boste natančneje izvedeli, kakšen je zares izdelek ali storitev, | Foto: Thinkstock Ne zanašajte se samo na zvezdice oziroma na ocene, kjer so samo zvezdice, temveč se poglobite v podrobnejše opise uporabnikov, kjer boste natančneje izvedeli, kakšen je zares izdelek ali storitev, Foto: Thinkstock

"Če je zastonj, je odlično"

Preiskovalec britanskega potrošniškega združenja Which? je za vseh pet nakupov spisal nepristransko oceno in zato v treh primerih ni prejel vračila denarja – ali proizvajalec ni bil zadovoljen, kako močno pozitivna je bila ocena, ali pa prodajalca ni več bilo mogoče najti.

Eden od nezadovoljnih prodajalcev, njegova pametna ura je prejela samo dve od petih zvezdic, je zahteval predelavo ocene, češ da je za zastonj izdelke privzeto dati pet zvezdic od petih.

Aprila je britanska medijska hiša BBC v enem od svojih prispevkov podrobno opisala izkušnjo, kako so lahko kupili lažno oceno s petimi zvezdicami na spletnem mestu Trustpilot, ki velja za eno od najbolj referenčnih spletnih mest z uporabniškimi ocenami in mnenji. Tudi Trustpilot seveda takih praks prodaje visokih ocen ne dopušča.

Bodite previdni pri ocenjevalcih, ki vse izdelke in storitve ocenjujejo izključno z najvišjimi ocenami.  | Foto: Bodite previdni pri ocenjevalcih, ki vse izdelke in storitve ocenjujejo izključno z najvišjimi ocenami.

Kako prepoznati lažne ali kupljene ocene

Britansko potrošniško združenje Which? je v svojih javnih objavah zapisalo nekaj nasvetov, kako bodo uporabniki lažje presodili, ali so uporabniške ocene na spletu vredne zaupanja.

- Ne zanašajte se samo na zvezdice oziroma na ocene, kjer so samo zvezdice, temveč se poglobite v podrobnejše opise uporabnikov,
- bodite pozorni na dinamiko objavljanja ocen – če ima kak izdelek veliko objav v kratkem obdobju, pred in/ali po tem pa dolgo nič, je zelo verjetno, da so te ocene (ali vsaj velika večina) nastale ob "akciji" ali povabilu prek družbenih omrežij ali drugih načinov,
- preverite tudi ocenjevalce in ne zaupajte samo tistim, ki prav vse ocenijo s petimi zvezdicami in nikoli nimajo nobene pripombe,
- poglejte, kako so razporejene ocene – če so pri nekem izdelku samo zelo pozitivne ocene (in tudi če so tam še zelo negativne ocene), vmesnih ocen pa je zelo malo, bodite previdni: nenavadno in zelo redko je, da so prav vsi uporabniki tako razdeljeni pri mnenju o izdelku.
Ne spreglejte