Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 6. 2018,
17.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

11

Natisni članek

digizgodbe Hrvaška viralko Reddit

Petek, 29. 6. 2018, 17.53

5 let, 9 mesecev

Na Hrvaškem odkrili nenavaden stol, ki je povzročil pravi cirkus

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

11

Uporabnik največjega spletnega foruma Reddit z vzdevkom maximuspartridge je med obiskom hrvaškega Dubrovnika raziskoval zapuščeno zgradbo in v njej odkril nenavaden stol. Fotografijo je delil na forumu in pripisal, da gre za doma narejeni električni stol. Pod fotografijo stola se je nato razvila spektakularna razprava in privedla do pomembnega "znanstvenega" dognanja.

Stol Hrvaška | Foto: Reddit/maximuspartridge Foto: Reddit/maximuspartridge

Drugi uporabniki foruma Reddit so fotografa nevsakdanjega stola, ki se je po besedah uporabnika maximuspartridge nahajal v opuščenem gospodarskem poslopju blizu ene od plaž v Dubrovniku, takoj opozorili, da skoraj zagotovo ne gre za električni stol, temveč za gugalnico. 

Ko so uporabnika maximuspartridge vprašali, zakaj je takoj pomislil, da gre za električni stol, se je branil, da je v bližini ležalo več avtomobilskih akumulatorjev, stol pa je bil zvezan z žico. Od lokalnih prebivalcev naj bi tudi slišal več zgodbic o kriminalnih združbah na Hrvaškem.

Novice Nevsakdanja najdba na eni najlepših hrvaških plaž

Ali človeka avtomobilski akumulator res lahko nasilno strese?

Akumulatorjev se je v svojem komentarju nato dotaknil uporabnik anon72c in zapisal, da lahko akumulator človeka poškoduje samo, če mu pade na nogo ali pa če nekako pride v stik s kislino, ki je v akumulatorju. Električna napetost v avtomobilskem akumulatorju je prenizka, da bi skozi človeško kožo, ki ima kar visoko upornost, pognala dovolj električnega toka, da bi mu ta dejansko kaj naredil, je še zapisal anon72c.

Razlaga uporabnika anon72c se sklada z dozdajšnjimi ugotovitvami (kliknite na fotografijo za vir) znanstvenikov in avtoelektrikarjev, da je avtomobilski akumulator za človeka nevaren zgolj v primerih, če iz njega pobegne kislina, če akumulator eksplodira ali če nastane kratek stik, ki lahko povzroči opekline ali požar.  | Foto: Thinkstock Razlaga uporabnika anon72c se sklada z dozdajšnjimi ugotovitvami (kliknite na fotografijo za vir) znanstvenikov in avtoelektrikarjev, da je avtomobilski akumulator za človeka nevaren zgolj v primerih, če iz njega pobegne kislina, če akumulator eksplodira ali če nastane kratek stik, ki lahko povzroči opekline ali požar.  Foto: Thinkstock

Reddit ne bi bil Reddit, če iz razprave o najdenem stolu ne bi nastal pravi šov

Na pojasnilo uporabnika anon72c se je nekdo tretji nato odzval z izzivom, naj si na prsne bradavice za minuto ali dve torej priklopi tako imenovane "krokodilčke" in jih poveže z akumulatorjem ter nato pove, da mu električni tok res ne more škoditi. 

Anon72c je morda kar malce nepričakovano izziv sprejel. Opozoril je, da trenutno pri roki ni imel akumulatorja, je imel pa laboratorijski napajalnik, ki omogoča ročno izbiranje električne napetosti in toka. Nastavil ju je na 13,8 volta, kar je nekje okrog povprečne polnilne napetosti akumulatorja, in 10 amperov, kar je precej več kot smrtonosna doza za človeka. 

Dvigalo
Novice Ali ta fotografija dokončno razbija enega največjih sodobnih mitov?

Krokodilčkov si anon72c ni priklopil na prsne bradavice, temveč kar na moda, kar je tudi nazorno dokazal z več fotografijami, ki jih je priložil komentarju. Zapisal je, da je čutil le rahlo mravljinčenje, sicer pa je bil najbolj boleč del "znanstvenega" poskusa priklapljanje čeljusti na občutljivi del telesa. 

Anon72c je bil za svojo empirično metodo raziskovanja nagrajen z več kot 42.000 všečki, s katerimi uporabniki Reddita povedo, da jih je določena objava navdušila, in povrhu še s kar 24 Redditovimi zlatniki. Te praviloma prejmejo le najbolj izvirne ali zanimive objave na Redditu, pa še to največkrat samo enega ali dva.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Anon72c je bil za svojo empirično metodo raziskovanja nagrajen z več kot 42.000 všečki, s katerimi uporabniki Reddita povedo, da jih je določena objava navdušila, in povrhu še s kar 24 Redditovimi zlatniki. Te praviloma prejmejo le najbolj izvirne ali zanimive objave na Redditu, pa še to največkrat samo enega ali dva.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Novice Prizor, ki se mu smeji ves svet: poglejte stol, ki so ga dali superbogatašu
Reka Cetina, izvir reke Cetine
Novice Pozabljena hrvaška luknja "brez dna", v kateri je umrl Slovenec
Ne spreglejte