SiolNET. Digisvet Novice
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mož, ki bi lahko postal multimilijarder, a se je odločil narobe

2,55

termometer

George Bell
Foto: Reuters

George Bell je bil med letoma 1996 in 2000 direktor družbe Excite, enega najbolj vročih internetnih podjetij na svetu. Zadovoljen z uspehom družbe je iz rok izpustil poslovno priložnost tisočletja. Leta 1999 je namreč precej neambiciozno zavrnil ponudbo mladeniča z imenom Larry Page, ki mu je dobesedno za drobiž ponujal svoje podjetje - Google. 

George Bell in Excite

Zavrtimo čas nazaj v leto 1994. Šest študentov s prestižne ameriške univerze Standford je ustvarilo Architext, enega prvih iskalnikov vsebin po svetovnem spletu.

Ker storitve niso znali dobro tržiti sami, se jim je leto pozneje pridružil vplivni vlagatelj Vinod Khosla, soustanovitelj računalniškega podjetja Sun Microsystems.

Vinod Khosla je Architextu ob zavedanju njegovega potenciala zagotovil denarna sredstva za nadaljnji razvoj. Vinod Khosla je Architextu ob zavedanju njegovega potenciala zagotovil denarna sredstva za nadaljnji razvoj.

Architext se je preimenoval v Excite in kot samostojno podjetje zaživel decembra 1995. Ker so potrebovali sposobnega vodjo, se je Excitu en mesec pozneje pridružil George Bell.

Čeprav Bell z internetom ni imel nobenih predhodnih izkušenj, se je Excite pod njegovim vodstvom v naslednjih treh letih razcvetel v enega vodilnih spletnih portalov.

Excite je na enem mestu ponujal spletno iskanje, novice, e-pošto. Takole je bil spletni portal videti leta 1998. Excite je na enem mestu ponujal spletno iskanje, novice, e-pošto. Takole je bil spletni portal videti leta 1998.

Širitev svoje spletne platforme je Excite dosegel preprosto - z odkupi podjetij, ki so razvijala in že ponujala te storitve.

Zaradi številnih prevzemov je Excite skoraj obubožal, a se bankrota rešil - januarja 1999 je Excite kupilo drugo internetno podjetje, in sicer @Home Network. Združeno podjetje se je preimenovalo v Excite@Home, George Bell je ostal direktor. 

George Bell (desno) in Tom Jermoluk (levo), prvi mož družbe @Home Network, ki je pod svoje okrilje vzela podjetje Excite. George Bell (desno) in Tom Jermoluk (levo), prvi mož družbe @Home Network, ki je pod svoje okrilje vzela podjetje Excite. Foto: Reuters

Larry Page, Sergey Brin in Google

Medtem ko je George Bell načeloval podjetju, s katerim sta lahko tisti čas tekmovala le internetna velikana Yahoo! in AOL, sta se na univerzi Stanford svojemu internetnemu projektu posvečala študenta Larry Page in Sergey Brin.

Leta 1996 sta razvila tehnologijo za iskanje spletnih strani PageRank in na njej zasnovala spletni iskalnik BackRub.

Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno) Larry Page (levo) in Sergey Brin (desno) Foto: Reuters

BackRub se je kasneje preimenoval v Google, 4. septembra 1998 sta ustanovila tudi istoimensko podjetje. Vodila sta ga iz garaže prijateljice Susan Wojcicki (danes je direktorica YouTuba).

Za projekt Larryja Pagea in Sergeya Brina je bilo med vlagatelji precej zanimanja, med drugim ju je podprl Jeff Bezos, ustanovitelj spletne trgovine Amazon (na fotografiji). Za projekt Larryja Pagea in Sergeya Brina je bilo med vlagatelji precej zanimanja, med drugim ju je podprl Jeff Bezos, ustanovitelj spletne trgovine Amazon (na fotografiji). Foto: Reuters

Ker sta oba, tako Page kot Brin, želela nadaljevati doktorski študij, je ukvarjanje z Googlom postajalo vedno večji zalogaj. Odločila sta se, da iskalnik in podjetje prodata.

Google in George Bell

Potencialni kupci, na katere sta ustanovitelja Googla naslovila ponudbo za odkup podjetja, so bili Alta Vista (propadli iskalnik), Yahoo! (ki je zavrnil ponudbo, več preberite tule) in nazadnje tudi Excite oziroma Excite@Home. 

George Bell je sredi leta 1999 dobil na mizo ponudbo: Google vam prodamo za en milijon dolarjev. Lep dan, Larry Page in Sergey Brin. A Bell, takrat je načeloval podjetju s tržno kapitalizacijo 35 milijard ameriških dolarjev, je menil, da je Google predrag, in ponudbo zavrnil. 

Zakaj George Bell ni hotel Googla? Zato, ker je bil predober spletni iskalnik, navaja knjiga o Googlu In The Plex. Iskalnik Google bi uporabnika z Excitovih spletnih strani preusmeril prehitro, to pa bi pomenilo, da bi uporabnik manj časa gledal oglase, ki so bili eden glavnih virov prihodka združenega podjetja Excite@Home. 

Zgoraj omenjenemu Vinodu Khosli, prvemu vlagatelje v Excite, je Larryja Pagea kasneje sicer uspelo prepričati, da Google proda za samo 750 tisoč dolarjev. To je povedal Georgeu Bellu (na fotografiji), ki ga je vrgel iz svoje pisarne in se zadrl, da nikoli ne bo kupil Googla. Foto: Jumptap Zgoraj omenjenemu Vinodu Khosli, prvemu vlagatelje v Excite, je Larryja Pagea kasneje sicer uspelo prepričati, da Google proda za samo 750 tisoč dolarjev. To je povedal Georgeu Bellu (na fotografiji), ki ga je vrgel iz svoje pisarne in se zadrl, da nikoli ne bo kupil Googla. Foto: Jumptap

Eden je propadel, drugi zrasel do neba

Tretje četrtletje 2001. George Bell že eno leto ni bil več direktor, Excite je bil na robu propada. Cena delnice je bila pred dvema letoma skoraj 130 ameriških dolarjev, zdaj je bila en dolar. Podjetje je bankrotiralo 1. oktobra 2001, brez dela je ostalo več kot 1.350 zaposlenih. 

Spletna stran Excite danes še vedno deluje, a se z njo ukvarjajo drugi, saj je podjetje, ki jo je ustvarilo, propadlo pred petnajstimi leti. Če jo želite preizkusiti, kliknite na sliko. Spletna stran Excite danes še vedno deluje, a se z njo ukvarjajo drugi, saj je podjetje, ki jo je ustvarilo, propadlo pred petnajstimi leti. Če jo želite preizkusiti, kliknite na sliko.

Google se je medtem šele ogreval. Hitro je postal najbolj uporabljani spletni brskalnik, prehitel je Yahoo!. Podjetje je raslo in raslo ter leta 2004 vstopilo na borzo. Tržna kapitalizacija Googla je bila takrat 23 milijard ameriških dolarjev, danes je več kot pol bilijona (500 milijard) ameriških dolarjev.

Alphabet, podjetje, v katerega se je Google prestrukturiral lani, je drugo najvrednejše podjetje na svetu, zaostaja le za Applom.  Alphabet, podjetje, v katerega se je Google prestrukturiral lani, je drugo najvrednejše podjetje na svetu, zaostaja le za Applom.  Foto: Reuters

Larry Page in George Bell danes

Larry Page je direktor holdinške družbe Alphabet, v katero se je Google prestrukturiral leta 2015, in eden najbogatejših ljudi na svetu. Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na približno 35 milijard evrov (37,8 milijarde dolarjev). 

George Bell je po odhodu iz Excita skakal od podjetja do podjetja. Nazadnje je bil direktor oglaševalske družbe Jumptap, ki je obetala ogromno, celo uvrstitev na ameriško borzo, a jo je kljub številnim finančnim injekcijam spravil skoraj na kant in nato prodal za polovico ocenjene vrednosti. Iz javnega življenja se je povsem umaknil. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin