SiolNET. Digisvet Novice
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Popuščanje ameriško-kitajskih trgovinskih napetosti

Morda bo še ta mesec Huawei spet lahko kupoval ameriško tehnologijo in storitve

0,49

termometer

Huawei P30 Pro
Morda bo še ta mesec, čeprav z nekaj več birokracije, obnovljena dobave ameriških komponent in storitev kitajskemu tehnološkemu podjetju Huawei. Foto: Bojan Puhek

Nekako istočasno pa je odbor za znanost in tehnologijo britanskega parlamenta pristojnemu ministru v Londonu poročal, da ni našel nobenih dokazov ali tehničnih utemeljitev, ki bi upravičile prepoved sodelovanja družbe Huawei pri gradnji mobilnih omrežij pete generacije na Otoku.

Ameriška podjetja bodo sicer še vedno potrebovala dovoljenja ameriških oblasti, za katera niso znane zahteve ali merila. To namiguje, da bodo za vsak posamezni primer odločali ločeno.

Reuters se sklicuje na izjavo neimenovanega predstavnika ameriškega tehnološkega podjetja, ki naj bi mu ameriški državni uradnik na visokem položaju zatrdil, da je potrebna dovoljenja mogoče pridobiti že v dveh tednih.

Huawei Digisvet Popuščanje napetosti med ZDA in Huaweiem, a le postopoma

Vloge že prihajajo

Isti vir navaja, da sta dva ameriška proizvajalca čipov že napovedala, da bosta zaprosila za ustrezna dovoljenja. Pravni strokovnjaki menijo, da ameriška podjetja nimajo česa izgubiti, če zaprosijo zanje.

Honor, Huawei Digisvet Huawei zatrjuje: teh 17 naših modelov pametnih telefonov bo dobilo EMUI 10 in Android Q! #video

Maja je ameriško gospodarsko ministrstvo dodalo Huawei na seznam podjetij, ki jim ameriška podjetja ne smejo dobavljati izdelkov in storitev. Toda prejšnji mesec je po pogovorih s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom ameriški predsednik napovedal omilitev teh omejitev, pred dnevi pa je ameriški gospodarski minister Wilbur Ross to potrdil z izjavo, da bodo dovoljenja izdajali v primerih, ko to ne bo pomenilo grožnje ameriški nacionalni varnosti.

Trenutne omejitve ameriškim podjetjem vendarle dopuščajo prodajo Huaweiu, ko gre za izdelke za vzdrževanje omrežij in za zagotavljanje programskih nadgradenj Huaweievih naprav.

Parlamentarni odbor Združenega kraljestva: ni tehničnih razlogov, da bi prepovedali Huawei

Parlamentarni odbor za znanost in tehnologijo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je pristojnemu ministru poročal, da ni tehničnih razlogov, ki bi upravičili izključitev Huaweia pri vzpostavitvi mobilnih omrežij pete generacije na Otoku. Odbor je med drugim zahteval končno odločanje o tem vprašanju do konca avgusta.

 

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Branko_Erculj / 15.07.2019. ob 16:25 +1 0

    "Lahko" še ne pomeni "obvezno".

    +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin