SiolNET. Digisvet Novice
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ali veste, kaj se skriva za pojmom rezervirane shrambe (Reserved Storage)?

Microsoft vam bo vzel okrog sedem gigabajtov vašega diska za svojo samovoljo

2,23

termometer

Windows 10
Samodejne posodobitve ne bi bile tako nezaželene, če te pri operacijskem sistemu Windows 10 zadnje čase ne bi pogosto prinašale nepričakovanih nevšečnosti. Foto: Reuters

Že s svojimi nedavnimi težavnimi posodobitvami operacijskega sistema Windows 10 se ni proslavil, z novimi namerami pa bo gotovo v slabo voljo spravil še koga.

V Microsoftovem blogu se je pojavila objava, ki jo podpisuje Microsoftov programski vodja Jesse Rajwan. S to potrjujejo, da bodo sprejeli ukrepe za stalno omogočanje samodejnega nadgrajevanja računalnikov z operacijskim sistemom Windows 10.

Ta zapletena besedna zveza pomeni, da bo Windows 10 odščipnil nekaj več kot sedem gigabajtov diskovnega prostora na računalniku (poraba se od sistema do sistema lahko nekoliko razlikuje), kamor bo – kadar bo želel – samodejno nalagal, kar bo želel in kar je potrebno za samodejne nadgradnje.

Windows 10 Digisvet Zakaj je bolje, da sami ne iščete posodobitev za Windows 10

Za Microsoft je to udobje

Tovrstna rezervirana shramba (Reserved Storage) se bo pojavila z nadgradnjo (Build) 1903 in je v nasprotju s prejšnjimi z enakim imenom ne bo mogoče izklopiti ali ji določiti drugega namena.

V Microsoftu to vidijo kot udobje in varovalko. To bo večini računalnikov omogočalo prenos in namestitev posodobitev brez brisanja česarkoli na disku, tudi ko bo na voljo zelo malo prostega diskovnega prostora.

Tovrstna rezervirana shramba (Reserved Storage) se bo pojavila z nadgradnjo (Build) 1903 in je v nasprotju s prejšnjimi z enakim imenom ne bo mogoče izklopiti ali ji določiti drugega namena. Tovrstna rezervirana shramba (Reserved Storage) se bo pojavila z nadgradnjo (Build) 1903 in je v nasprotju s prejšnjimi z enakim imenom ne bo mogoče izklopiti ali ji določiti drugega namena. Foto: Reuters

Samodejne posodobitve ne bi bile tako nezaželene, če te pri operacijskem sistemu Windows 10 zadnje čase ne bi pogosto prinašale nepričakovanih nevšečnosti. Nekateri uporabniki so namreč med nadgrajevanjem ostali brez svojih podatkov ali pa jim je sistem spremenil licence iz višje in dražje profesionalne različice v manj zmogljivo in cenejšo domačo.

Windows 10 Digisvet Nenavadna težava z Windowsi tudi v Sloveniji. Kaj narediti, če se pojavi?

Zakaj že?

Poslanstvo in uporabnost rezervirane shrambe sta zelo vprašljivi. Za uporabnike z novejšimi osebnimi računalniki sedem gigabajtov ne bo nikoli težava, za tiste, ki imajo starejše računalnike, pa je sedem gigabajtov že lahko več prostora, kot so se mu pripravljeni odpovedati.

Poleg tega uporabniki starejših računalnikov morda sploh ne želijo samodejnih nadgradenj in posodobitev razen varnostnih, ki odpravljajo pomanjkljivosti in tveganja.

Windows 10 Mobile Digisvet Windows 10 Mobile bodo z naprav dokončno odklopili 10. decembra

Za obstoječe uporabnike datum uvedbe skrivnost

Sprva bodo rezervirano shrambo uvedli le pri novih računalnikih, ki bodo imeli operacijski sistem Windows 10 z nadgradnjo Build 1903 ali novejšo. Kdaj bo to na sporedu za vse preostale, pa za zdaj ostaja neznanka.

A če ne želijo novega vala uporabniškega nezadovoljstva, bodo pred uvedbo (vsiljenega) samodejnega nadgrajevanja morali poskrbeti, da te nadgradnje ne bodo prinašale velikih glavobolov, kot se je večkrat dogajalo v bližnji preteklosti. V lanskem letu so namreč imeli izjemne težave z nadgradnjami v januarju, aprilu, oktobru in novembru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin