Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
13. 8. 2015,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potovanje spletno nakupovanje letalske vozovnice

Četrtek, 13. 8. 2015, 13.17

6 let, 7 mesecev

Letalske vozovnice kupimo prek spleta, a jih potem vendarle tiskamo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav dopustniki in tudi poslovni potniki letalske vozovnice vedno več kupujemo prek spleta, jih pred odhodom na letališče še vedno tiskamo - neredko zato, ker drugače ne bi šlo.

Anketa, ki so jo za podjetje Canon junija opravili na vzorcu pet tisoč usposobljenih strokovnjakov v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji, je pokazala ogromen razkorak med tem, koliko smo "digitalni" pri nakupu letalskih vozovnic in drugih potovalnih dokumentov, koliko pa pri njihovi uporabi med potjo. Kar 93 odstotkov dopustnikov tiska svoje potovalne dokumente Čeprav kar 92 odstotkov dopustnikov raziskuje svoje potovalne možnosti prek spleta in jih 82 odstotkov rezervira namestitev, 77 pa kupi vozovnice prek spleta, se le sedem odstotkov dopustnikov odloča potovati brez tiskanja potovalnih dokumentov. Še vedno prevladuje načelo previdnosti Najpogostejši razlog, zakaj je še vedno tako visok odstotek delež dopustnikov, ki tiskajo svoje potovalne dokumente, je previdnost zaradi morebitnih tehnoloških težav med uporabo digitalnih dokumentov ali zaradi zapletov med prijavo na polet. Najbrž ne preseneča, da so najbolj previdni Nemci, potovalne dokumente jih tiska 75 odstotkov vprašanih, in Britanci z le eno odstotno točko manj.

Še vedno pa je kar dobra polovica vseh vprašanih, natančneje 51 odstotkov, svoje potovalne dokumente natisnila zgolj iz navade.

Digitalni potovalni dokumenti neusklajeni in še vedno preveč okorni Med tistimi, ki so svoje potovalne dokumente natisnili, jih je 87 odstotkov tudi zares uporabilo – ali drugače povedano, samo 13 odstotkov tistih ljudi, ki so svoje potovalne dokumente natisnili, jih je v resnici imelo samo za dodatno podporo in so poskusili uporabiti kakšno od digitalnih oblik – posnetek, datoteko ali podobnega.

Le redke so letalske družbe, ki bi imele svoje namenske aplikacije za mobilne telefone in v njih tudi funkcionalnost digitalnih vstopnih kuponov. Prav ta neusklajenost in ne najbolj prijazen način uporabe sta zagotovo poglaviten razlog, zakaj se dopustniki pri svojih potovalnih dokumentih še vedno zelo zanašajo na dobri stari papir. Prilagodljivost in personalizacija najhitreje vodita do zadovoljnega uporabnika Ponudniki potovalnih storitev pa bi za priljubljenost digitalnih (in tudi tiskanih) potovalnih dokumentov še največ naredili z uporabo prilagodljivih spletnih dokumentov, ki bi jih potnik sam preprosto oblikoval z izbiro tistih informacij, ki so zanj pomembne. "Prav višja stopnja personalizacije je tisto, kar dokazuje, da podjetje razume potrebe potrošnikov in da so ti v središču njegovega poslovanja," je rezultate ankete komentiral vodja trženja v podjetju Canon Europe Marc Ranner.

Ne spreglejte