Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
21. 6. 2020,
16.40

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

6

Natisni članek

poletje digizgodbe globalno segrevanje nedeljska znanost

Nedelja, 21. 6. 2020, 16.40

3 leta, 10 mesecev

Kot da je že leto 2100: padel je ekstremni vremenski rekord

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

6

Verhojansk, Sibirija, mraz, zima | V Verhojansku, Ojmjakonu in drugih krajih v sibirski regiji Jakutiji poleti sicer kar pogosto izmerijo temperature nad 30 stopinjami Celzija, a tako toplo kot v soboto ni tam bilo še nikoli, zaradi česar nekateri vremenoslovci že ugibajo, da gre za (pre)zgodnje pokazatelje učinkov globalnega segrevanja. | Foto Reuters

V Verhojansku, Ojmjakonu in drugih krajih v sibirski regiji Jakutiji poleti sicer kar pogosto izmerijo temperature nad 30 stopinjami Celzija, a tako toplo kot v soboto ni tam bilo še nikoli, zaradi česar nekateri vremenoslovci že ugibajo, da gre za (pre)zgodnje pokazatelje učinkov globalnega segrevanja.

Foto: Reuters

V ruskem mestu Verhojansk, ki leži znotraj arktičnega kroga v Sibiriji, so novembra lani zaradi hudega mraza, bilo je kar minus 59 stopinj Celzija, prekinili pouk. To soboto je bilo v kraju, ki slovi po izrazitih temperaturnih razlikah, skoraj 100 stopinj Celzija topleje. Živo srebro se je namreč povzpelo do 38 stopinj Celzija, kar je najverjetneje tudi arktični rekord. Znani ameriški meteorolog je dogodek opisal kot nekaj, kar se po napovedih in pričakovanjih vremenoslovcev ne bi smelo zgoditi še 80 let.

Svetleči oblaki, noktilucentni oblaki
Novice Kot da bi nebo stresla elektrika: nad Slovenijo izredno redek pojav #video

Mesto Verhojansk v ruski pokrajini Jakutiji, v katerem živi okrog 1.100 ljudi, je znano po najnižjih temperaturah na severni Zemljini polobli.

Sloves najhladnejšega mesta na svetu si Verhojansk deli z bližnjim krajem Ojmjakon - "bližnjim" po sibirskih standardih, mesti sta 630 kilometrov narazen -, saj se v obeh krajih temperature pozimi skoraj vedno spustijo pod 60 stopinj Celzija. 

Zimski vsakdan v kraju Ojmjakon:

[video: 67802 / ]

"Elitna" skupina 100 - kraji, kjer pozimi zmrznete, poleti pa se skuhate

V Verhojansku so februarja 1892 zabeležili najnižjo temperaturo kjer koli na svetu z izjemo Antarktike - minus 67,8 stopinje Celzija. V Ojmjakonu je bilo februarja 1933 le za 0,1 stopinje topleje.

Skupaj z naselbino Fort Vermilion v Kanadi sta Verhojansk in Ojmjakon člana tako imenovane skupine 100. Gre za edine tri kraje na svetu, kjer razlika med najvišjimi in najnižjimi izmerjenimi temperaturami presega 100 stopinj Celzija.

V Verhojansku šolo zaprejo šele, ko se temperature spustijo pod minus 55 stopinj Celzija. Še zanimivost: med 10. novembrom in 14. marcem se živo srebro v Verhojansku še nikoli ni povzpelo nad ničlo. | Foto: Visit Yakutia V Verhojansku šolo zaprejo šele, ko se temperature spustijo pod minus 55 stopinj Celzija. Še zanimivost: med 10. novembrom in 14. marcem se živo srebro v Verhojansku še nikoli ni povzpelo nad ničlo. Foto: Visit Yakutia

Verhojansk je od včeraj na tem področju tudi absolutni rekorder. V soboto, 20. junija, so tam namreč izmerili 38 stopinj Celzija, kar pomeni, da temperaturni razpon oziroma razlika med rekordno nizko in visoko temperaturo v Verhojansku znaša 105,8 stopinje Celzija

38 stopinj Celzija je najverjetneje tudi najvišja izmerjena temperatura znotraj arktičnega kroga. Prejšnji rekord je imel s 37,7 stopinje Celzija kraj Fort Yukon v ameriški zvezni državi Aljaski. 

V Rusiji so lani zabeležili najtoplejše leto od začetka zbiranja podatkov o vremenu in temperaturah. Trend se letos nadaljuje. | Foto: Reuters V Rusiji so lani zabeležili najtoplejše leto od začetka zbiranja podatkov o vremenu in temperaturah. Trend se letos nadaljuje. Foto: Reuters
Še za naše kraje skoraj nevzdržno visoke poletne temperature so sicer posledica vremenske anomalije, ki v Sibiriji vztraja že nekaj mesecev. Maja letos so bile temperature tam za deset stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja, v nekaterih krajih pa so zabeležili celo odstopanja za 25 stopinj Celzija. 

Dallol
Novice Najbrutalnejši bazeni na Zemlji: "Tukaj ne preživi nič"

"To, kar se dogaja v Sibiriji, je naravnost osupljivo"

Tako je sobotni temperaturni ekstrem v Verhojansku opisal znani ameriški vremenar Jeff Berardelli. "Takšno vreme smo pričakovali in napovedali za leto 2100, a ga imamo 80 let prezgodaj," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Berardelli je navedel tudi zanimiv podatek, ki je slišati neverjetno: od sobote imata namreč sibirski Verhojansk, ki leži znotraj arktičnega kroga, in tropski ameriški Miami enako število dni s temperaturo 38 stopinj Celzija.

Težko je verjeti, da se živo srebro v tropskem Miamiju še nikoli ni povzpela nad 38 stopinj Celzija. | Foto: Reuters Težko je verjeti, da se živo srebro v tropskem Miamiju še nikoli ni povzpela nad 38 stopinj Celzija. Foto: Reuters

Pojasnil je sicer, da primerjava ni ravno poštena, saj Miami leži ob obali Atlantskega oceana, katerega tokovi ohlajajo okoliški zrak. A kljub temu gre za dejstvo, ki ga marsikdo preprosto odpiše kot norega, je še zapisal.

Oglejte si še deset najbolj ekstremnih krajev, kjer živijo ljudje. Med njimi so tudi sibirski "zamrzovalniki":

Preberite tudi:

Grenlandija
Novice Alarm na strehi sveta: ko psi hodijo po vodi, je nekaj zelo narobe
Vis, razbitina
Novice Hrvati trdijo, da takšne razbitine, kot je pri otoku Vis, ni nikjer drugje na svetu
Bager, kopač
Novice Pozabljen pošasten stroj, ki so ga Nemci pustili, da zgnije

 

Ne spreglejte