Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
29. 8. 2020,
20.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

2

Natisni članek

Apple aplikacija #OstaniZdrav

Sobota, 29. 8. 2020, 20.00

3 leta, 7 mesecev

Obveščanje o okužbah: prihaja druga faza, kaj se spreminja?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

2

Covid-19 Aplikacija | Večina pametnih telefonov z operacijskima sistemoma Android in iOS je spomladi prek posodobitev prejela infrastrukturo, ki omogoča delovanje aplikacij za obveščanje o okužbah s koronavirusom.  | Foto Matic Tomšič

Večina pametnih telefonov z operacijskima sistemoma Android in iOS je spomladi prek posodobitev prejela infrastrukturo, ki omogoča delovanje aplikacij za obveščanje o okužbah s koronavirusom.

Foto: Matic Tomšič

Tehnologija, na kateri je zasnovana večina državnih aplikacij za obveščanje o okužbah s koronavirusom – tudi slovenska #OstaniZdrav –, bo dobila pomembno nadgradnjo, ki bo do določene mere odpravila potrebo po prenosu aplikacije na pametni telefon. Obvestila o morebitnih stikih z okuženimi bodo tako lahko prejemali tudi tisti skeptiki, ki si državne aplikacije iz različnih razlogov ne želijo namestiti. 

Tehnologijo v ozadju aplikacij za obveščanje o okužbah s koronavirusom sta letos spomladi predstavila in na pametne telefone uporabnikov poslala Apple in Google.

Gre za infrastrukturo, ki je operacijska sistema Android in iOS nadgradila tako, da na njiju lahko delujejo državne aplikacije za informiranje uporabnikov o morebitnem zadrževanju v bližini okuženih oseb, kot je na primer slovenska #OstaniZdrav

Slovensko aplikacijo za obveščanje o okužbah s koronavirusom si je do petka na svoje pametne telefone preneslo okrog 42.500 uporabnikov.  | Foto: Matic Tomšič Slovensko aplikacijo za obveščanje o okužbah s koronavirusom si je do petka na svoje pametne telefone preneslo okrog 42.500 uporabnikov. Foto: Matic Tomšič

Eden od načinov, kako obveščanje o okužbah približati tudi tistim, ki ne želijo namestiti aplikacije

Iz podjetij Apple in Google so že takrat sporočili, da gre le za prvo fazo v razvoju te tehnologije. Naslednji korak je obveščanje uporabnikov neposredno prek obstoječega sistema obvestil na pametnem telefonu, kar pomeni, da aplikacije sploh ne bi bilo treba namestiti.

Novost predvidoma čez nekaj tednov najprej prihaja na pametne telefone iPhone v sklopu nadgradnje Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS na različico 13.7. Kdaj bo na voljo na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android, še ni znano. 

Takšen način obveščanja, torej neposredno prek operacijskega sistema in ne prek namenske aplikacije, lahko v prejemanje obvestil o morebitnih stikih z okuženimi osebami morda prepriča tudi skeptike, ki si aplikacije sicer ne želijo namestiti, saj jih skrbi, da bi jim sledil še kdo drug kot dve podjetji, ki jim tako ali tako že - Apple in Google.  | Foto: Getty Images Takšen način obveščanja, torej neposredno prek operacijskega sistema in ne prek namenske aplikacije, lahko v prejemanje obvestil o morebitnih stikih z okuženimi osebami morda prepriča tudi skeptike, ki si aplikacije sicer ne želijo namestiti, saj jih skrbi, da bi jim sledil še kdo drug kot dve podjetji, ki jim tako ali tako že - Apple in Google. Foto: Getty Images

#OstaniZdrav
Novice Novo slovensko orožje proti koronavirusu je že številka ena

Obstoječa aplikacija ne bo šla nikamor, temveč bo še vedno igrala ključno vlogo

V protokol obveščanja o okužbah bodo novost sicer lahko implementirali le javni zdravstveni zavodi v državah, ki že imajo delujočo aplikacijo, ki uporabnikom sporoča, ali so bili v stiku z okuženo osebo.

Obveščanje neposredno prek pametnega telefona bo namreč delovalo v simbiozi z že obstoječo aplikacijo, saj bo vnos potrditve okužbe še vedno mogoč zgolj prek nje.

Slovenski uporabnik bo v primeru pozitivnega testa na novi koronavirus tako moral na svoj pametni telefon prenesti aplikacijo #OstaniZdrav in vanjo vpisati šifro TAN, s katero bo potrdil okužbo. Številko bo po pozitivnem testu po telefonu prejel od NIJZ. 

Znanstveniki z britanske univerze Oxford so pred kratkim ugotovili, da so lahko aplikacije za preprečevanje širjenja koronavirusa na prenosnih telefonih zelo učinkovite tudi, če jih bo naložilo manj kot 60 odstotkov uporabnikov. Vedno znova se je v javnosti namreč pojavljala trditev, da jih mora na svoje telefone naložiti vsaj 60 odstotkov uporabnikov. | Foto: Matic Tomšič Znanstveniki z britanske univerze Oxford so pred kratkim ugotovili, da so lahko aplikacije za preprečevanje širjenja koronavirusa na prenosnih telefonih zelo učinkovite tudi, če jih bo naložilo manj kot 60 odstotkov uporabnikov. Vedno znova se je v javnosti namreč pojavljala trditev, da jih mora na svoje telefone naložiti vsaj 60 odstotkov uporabnikov. Foto: Matic Tomšič

Novice Vik in krik: so nam aplikacijo za koronavirus res že namestili?

Slovenski #OstaniZdrav preneslo več kot 40 tisoč ljudi, različice za iPhone še ni

Do petka, 28. avgusta, je slovensko aplikacijo za obveščanje o okužbah s koronavirusom preneslo približno 42.500 uporabnikov, kar je nekaj več kot dva odstotka vseh prebivalcev Slovenije.

Za zdaj je sicer na voljo zgolj različica za pametne telefone z Googlovim operacijskim sistemom Android, različica za iPhone (iOS) pa bi naj bila na voljo predvidoma do konca meseca avgusta. 

Preberite tudi:

#OstaniZdrav
Novice V enem tednu več kot 37 tisoč prenosov aplikacije #OstaniZdrav
#OstaniZdrav
Novice Novo spoznanje o aplikacijah za sledenje koronavirusu
Ne spreglejte