Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2020,
7.12

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Natisni članek

#OstaniZdrav

Sreda, 19. 8. 2020, 7.12

3 leta, 8 mesecev

Novo spoznanje o aplikacijah za sledenje koronavirusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

#OstaniZdrav | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

Aplikacije za preprečevanje širjenja koronavirusa na prenosnih telefonih so zelo učinkovite tudi, če jih bo naložilo manj kot 60 odstotkov uporabnikov, strokovnjake z Oxforda povzema spletna stran technologyreview.com. Vedno znova se je v javnosti namreč pojavljala trditev, da jih mora na svoje telefone naložiti vsaj 60 odstotkov uporabnikov.

Številko 60 odstotkov za učinkovitost so večkrat navajale tudi strokovne zdravstvene organizacije v številnih državah. Temelj zanjo je aprilska študija univerze v Oxfordu, ker pa tega praga ni dosegla nobena od držav, so vse bolj glasne kritike o neučinkovitosti in nesmiselnosti uporabe, navaja STA.

Aplikacije so učinkovite pri vseh stopnjah uporabe

Strokovnjaki, ki so delali študijo, pa zdaj poudarjajo, da gre za nesporazum oziroma napačno interpretacijo. Tudi mnogo manjši odstotek uporabe aplikacij namreč lahko znatno vpliva na zmanjšanje širjenja okužbe. "Pojavilo se je veliko napačnih poročil o učinkovitosti in uporabi aplikacij, ki navajajo, da je ta prava le pri 60 odstotkih," pravi predstavnica oxfordske skupine Andrea Stewart. Kot dodaja, so aplikacije učinkovit način pri vseh stopnjah uporabe, saj deloma upočasnjujejo širjenje okužbe, poroča STA.

#OstaniZdrav
Novice Aplikacijo si je preneslo skoraj pet tisoč uporabnikov, možna tudi uvedba obvezne aplikacije #video

Večja kot je uporaba, večja bo učinkovitost

Kot pravi, aplikacije v vsakem primeru omogočajo obveščanje uporabnikov, da so bili v stiku z okuženo osebo. To povečuje samoizolacijo in upočasnjuje širjenje virusa. Z večjim odstotkom uporabnikov pa se poveča tudi učinkovitost uporabe.

Mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom #OstaniZdrav je za uporabnike z operacijskim sistemom Android na voljo v Googlovi spletni trgovini Google Play.

Mediji pri poročanju izpustili pomemben stavek

Strokovnjaki z univerze po poročanju STA dodajajo, da se razprava o uporabi aplikacij zdaj večinoma zgrešeno vrti okoli tega, da ni teh 60 odstotkov ni mogoče doseči. Veliko je namreč ljudi, ki aplikacij nočejo ali ne znajo uporabiti ali pa uporabljajo naprave, ki jim tega ne omogočajo. A kot pravijo, ta prag ne odloča o uporabnosti, žal pa so številni mediji iz študije povzeli le en stavek. "Naš model kaže, da lahko ustavimo pandemijo, če bo 60 odstotkov populacije uporabljalo aplikacijo." Izpustili pa so nadaljevanje, ki pravi: "Tudi z manjšo uporabo pričakujemo zmanjšanje števila okužb in smrti zaradi koronavirusa."

#Ostanizdrav | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Če bi jo uporabljalo 80 odstotkov ljudi, drugi ukrepi ne bi bili potrebni

Strokovnjaki v študiji trdijo celo, da bi koronavirus lahko obvladali, če bi si aplikacije naložilo 80 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije, saj bi s tem dosegli 56 odstotkov vse populacije in vse druge intervencije bi bile nepotrebne. Manjše število uporabnikov pa ne bo ustavilo bolezni, a zaradi tega aplikacije niso neučinkovite, saj upočasnjujejo širjenje okužbe. Seveda pa so ob tem potrebni dodatni ukrepi, kot so testiranje širše množice, izogibanje stikom, zapiranje občinskih meja in drugo, še piše STA.

#OstaniZdrav
Novice Novo slovensko orožje proti koronavirusu je že številka ena

Profesor Christophe Fraser, soavtor raziskave na univerzi v Oxfordu in neodvisni znanstveni svetovalec britanske vlade, pravi, da je prav teh 60 odstotkov, ki se pojavljajo v javnosti, dokaz, kako težko je nadzorovati medijsko poročanje, ki je glavni krivec za uveljavljanje te številke. Kot pravi, je treba to poročanje spremeniti, saj način, kako se aplikacije sprejemajo, lahko spremeni dojemanje pandemije in prihodnjih izbruhov bolezni pri ljudeh po vsem svetu. Široko razširjeno mnenje, da je uporaba aplikacij pod pragom teh 60 odstotkov neučinkovita, bi bilo po njegovem mnenju lahko usodna napaka.

Na Islandiji aplikacijo uporablja 40 odstotkov ljudi

V nekaterih državah so se aplikacije že dobro prijele. Na Islandiji je uporaba dosegla 40 odstotkov, v Katarju in Turčiji je uporaba obvezna. Znanstveniki pa poudarjajo, da je pomemben prav vsak uporabnik, saj s tem morda rešuje življenja. Tudi pri majhnem številu uporabnikov so prednosti večje, kot so sprva domnevali, navaja STA.

Fraser opozarja tudi, da ni pomembno le, da aplikacije zaustavijo širjenje pandemije novega koronavirusa. Gre tudi za novo strategijo spopadanja s pandemijami, kjer bodo aplikacije v prihodnje igrale pomembno vlogo, zato je zdajšnje uvajanje aplikacije tudi pomembno učenje za prihodnost.

Profesor Fraser poudarja še, da je javno zdravje vezano tudi na zaupanje. "Kako torej lahko ustvarimo okolje, v katerem se bodo ljudje zavedali, da je izmenjava podatkov namenjena javnemu dobremu? Ljudje se bojijo zlorabe podatkov, ki se pojavlja v digitalnem svetu. Vprašanje je, kako preprečiti zlorabo in ljudi tako spodbuditi k uporabi aplikacije. To je zelo pomembno področje. Moč ustvarjanja dobrih stari se z izmenjavo informacij povečuje, potrebujemo pa primerne okvire za to," še poroča STA.

Ne spreglejte