Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2021,
11.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

5

Natisni članek

#OstaniZdrav aplikacija

Petek, 12. 2. 2021, 11.17

3 leta, 2 meseca

Slovenska aplikacija po novem deluje tudi v tujini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

5

Slovenska aplikacija #OstaniZdrav odslej deluje tudi v 12 državah, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi oddajnih kod, med njimi sta tudi slovenski sosedi Avstrija in Hrvaška.

Če je do zdaj uporabnik aplikacije #OstaniZdrav želel biti obveščen o tveganem stiku z uporabnikom druge aplikacije (na primer ob potovanju v drugo državo), si je moral naložiti tudi drugo aplikacijo v tisti državi, kjer je bil. "Z vzpostavitvijo evropskega centralnega strežnika, ki ga je omogočila Evropska komisija, pa nalaganje drugih aplikacij ob potovanju v države, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi, ne bo več potrebno," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Povezava aplikacije #OstaniZdrav na evropski strežnik bo uporabnikom vidna tako, da bo v nastavitvah beleženja izpostavljenosti mogoče videti vse sodelujoče države oziroma njihove zastavice, je še povedal.

Katere države sodelujejo

V čezmejni izmenjavi, ki se ji je v tem tednu pridružila tudi Slovenija, trenutno sodelujejo Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija. V kratkem je mogoče pričakovati še pridružitev Malte, Norveške in Portugalske, je še dejal minister.

 

 

Kako bo potekala izmenjava kod

Aplikacija #OstaniZdrav si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti Googla in Appla. Ker ta isti sistem uporablja tudi večina aplikacij za beleženje stikov evropskih držav, si mobilne naprave med seboj lahko izmenjajo naključne oddajne kode.

Izmenjava bo potekala tako, da se bo zaledni sistem aplikacije #OstaniZdrav povezoval na evropski centralni strežnik (pod okriljem Evropske komisije), od koder bo pridobival dnevne ključe uporabnikov aplikacij preostalih držav EU in v evropski centralni strežnik pošiljal ključe slovenskih uporabnikov.

Vsa izmenjava ključev poteka med centralnim evropskim strežnikom in državnimi strežniki, aplikacije se ne bodo povezovale na centralni evropski strežnik ali na kateri koli strežnik druge države.

Aplikacija bo delovala tako, da se bodo vsakodnevno izmenjali vsi ključi, ne glede na to, ali je uporabnik zapustil državo ali ne. Uporabniki ne bodo vedeli, ali se je zgodil tvegani stik z uporabnikom #OstaniZdrav ali katere druge aplikacije.

#OstaniZdrav | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kaj je novega pri posodobljeni različici

Minister Koritnik je na novinarski konferenci govoril tudi o drugih izboljšavah zadnje posodobitve aplikacije #OstaniZdrav. Kot je pojasnil, prinaša posodobljena različica aplikacije 1. 10.1., ki je na voljo od 21. 1. 2021, tudi naslednje izboljšave.

Odpravljeno je bilo stanje "neznano tveganje", ki se je pojavilo v prvih 24 urah od namestitve aplikacije. Majhno tveganje je razdeljeno na dve stanji:

  • če uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo sars-cov-2, je stopnja tveganja majhna, kar je vidno kot zeleno barvno ozadje;
  • če je uporabnik bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo sars-cov-2, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, potem se aplikacija obarva oranžno.

"Omenjena novost, oranžno barvno ozadje, je izključno naša, torej jo imamo le v slovenski aplikaciji #OstaniZdrav, nemška aplikacija CWA tega barvnega ozadja nima," je dejal.

Pri opozorilih za večje tveganje ozadje ostaja enako, in sicer rdeče, so pa posodobljena priporočila, kako ravnati v primeru večjega tveganja. Dodana je tudi povezava na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni.

Hkrati je novost tudi možnost vnosa datuma začetka simptomov. Na podlagi tega se dnevnim ključem bolj natančno določi stopnja tveganja prenosa okužbe. Če tega uporabnik ne stori, se dnevnim ključem dodeli privzeta vrednost (najbolj kužna je bila oseba zadnje tri dni pred vnosom kode TAN), je pojasnil.

Dodana je tudi novejša različica sistema GAEN za obveščanje, ki omogoča pogostejši izračun in posodabljanje stanja tveganja. Zdaj je lahko stanje tveganja posodobljeno do šestkrat na dan.

"Aplikacija deluje pravilno"

V zadnjem času se več uporabnikov sprašuje, ali aplikacija pravilno deluje, saj je večino časa zaznano majhno tveganje (zelena barva). Koritnik poudarja, da aplikacija deluje pravilno. Kot je še dodal, se je z nadgradnjo aplikacije in prehodom na različico 2.0 Sistema za obveščanje o izpostavljenosti izračun tveganja znatno izboljšal. "Po novem je mogoče natančneje nadzirati, katera srečanja je treba šteti v končni izračun tveganja. Prav tako ni več prikazano število stikov, temveč število dni, v katerih smo bili izpostavljeni," je še povedal.

V prejšnji različici sistema za obveščanje GAEN so se za izračun izpostavljenosti uporabljale povprečne vrednosti slabenja signala bluetooth za stike čez dan, nova različica pa zdaj upošteva 30-minutna časovna okna.

Da se šteje za stik, morata biti v 30-minutnem časovnem obdobju izpolnjena naslednja pogoja:

  • slabljenje signala bluetooth mora biti v območju 30 minut najmanj 10 minut pod 73dB;
  • stopnja tveganja prenosa mora biti najmanj III (3).

Če ta dva pogoja nista izpolnjena, se stik šteje za "nerizičnega", zato se v aplikaciji ne prikaže, ta stik pa bo upoštevan v dnevniku stikov operacijskega sistema.

Hkrati je v posodobljeni različici dodana tudi povezava na spletni obrazec Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer lahko uporabnik v primeru potrjene okužbe s sars-cov-2 pridobi TAN-kodo. To bo prejel prek SMS-sporočila.

Dodana je povezava na spletno stran gov.si, kjer je objavljena videopredstavitev aplikacije v znakovnem jeziku.

Na več mest v aplikaciji pa je dodana še telefonska številka klicnega centra za psihološko podporo 080 51 00 ob epidemiji novega koronavirusa, ki je na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

 

Ne spreglejte