SiolNET. Digisvet Novice
3,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Končno rešena velika uganka, kako izboljšati pametni telefon

3,25

termometer

Pri nas razmeroma neznani kitajski Vivo je kot prvi proizvajalec v pametni telefon vdelal čitalnik prstnih odtisov, ki je neposredno pod zaslonom in tako z ničimer ne opozarja, da je sploh prisoten, dokler uporabnik nanj ne pritisne s prstom. Gre za pomembno tehnologijo, ki je mobilna industrija do zdaj nikakor ni znala narediti prav, pomeni pa nov korak v evoluciji videza pametnih telefonov. 

Slika, s katero je kitajski Vivo pred začetkom sejma tehnologije CES, ki ta teden poteka v Las Vegasu, dražil svetovni splet. Zdaj se je izkazalo, da je dejansko imel pokazati nekaj zelo velikega. Slika, s katero je kitajski Vivo pred začetkom sejma tehnologije CES, ki ta teden poteka v Las Vegasu, dražil svetovni splet. Zdaj se je izkazalo, da je dejansko imel pokazati nekaj zelo velikega. Foto: Facebook / Vivo

Čitalnik prstnih odtisov je do zdaj pomenil, da mu je treba nekje na pametnem telefonu dodeliti prostor. Nekateri ga imajo spredaj na spodnjem robu pod zaslonom, nekateri zadaj ob fotoaparatu ali pod njim, nekateri celo na stranskem robu.

Čeprav je varnost uporabnikovih podatkov zaradi tega izboljšana, je čitalnik prstnih odtisov tudi ovira na poti do še lepših in bolj minimalističnih pametnih telefonov z več prostora za druge elemente, na primer za še večji zaslon. 

Sveti gral industrije pametnih telefonov

Proizvajalci pametnih telefonov zaradi tega že nekaj časa aktivno iščejo rešitev, ki bi jim omogočila, da bi čitalnik prstnih odtisov preselili pod zaslon. Da je to težko narediti tako, da uporabniška izkušnja zaradi morebitnih napak v zaznavanju odtisa ne bi trpela, saj bi bil med senzorjem in čitalnikom namreč sloj stekla, so proizvajalci do zdaj priznali že večkrat.

Apple, ki je to tehnologijo že patentiral, a mu še ni uspelo razviti uporabne različice, je nad njo za zdaj celo obupal in v svoj pametni telefon iPhone X namesto čitalnika prstnih odtisov vgradil tehnologijo za prepoznavanje obrazov.

iPhone X sploh nima čitalnika prstnih odtisov. Edina načina za zaklepanje in odklepanje naprave sta uporaba gesla ali funkcije za prepoznavo obraza FaceID. Ta je sicer velika tehnološka novost, a ima tudi veliko pomanjkljivost. Kliknite na fotografijo in preberite, kakšno. iPhone X sploh nima čitalnika prstnih odtisov. Edina načina za zaklepanje in odklepanje naprave sta uporaba gesla ali funkcije za prepoznavo obraza FaceID. Ta je sicer velika tehnološka novost, a ima tudi veliko pomanjkljivost. Kliknite na fotografijo in preberite, kakšno. Foto: Reuters

Tehnologijo je patentiral tudi že Samsung, a se še spoprijema s tehničnimi izzivi, ki so mu preprečile vgradnjo futurističnega čitalnika prstnih odtisov pod zaslon jesenske uspešnice Galaxy Note 8

Uganko pričakovano prvi rešili Kitajci, a ne tisti, od katerih smo to pričakovali

Pred tedni so se po spletu razširile govorice, da bo pametni telefon s čitalnikom prstnih odtisov pod zaslonom prvo predstavilo kitajsko podjetje OnePlus, ki je znano po zelo zmogljivih pametnih telefonih za ugodno ceno.

A OnePlus je prehitelo še eno kitajsko podjetje, in sicer Vivo. To pri nas razmeroma neznano ime po zaslugi velike priljubljenosti v Aziji spada med deset največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu. 

Čitalnik prstnih odtisov na pametnem telefonu Vivo, ki je vgrajen pod zaslon, deluje tako, da svetlobne diode OLED osvetlijo prstni odtis in prepoznajo njegove površinske lastnosti (razdaljo med režami odtisa, na primer). Telefon si to zapomni, naslednjič, ko uporabnik prst položi na čitalnik, pa ga diode spet osvetlijo. Če se območje osvetlitve ujema s tistim, ki si ga je telefon prej zapomnil, se naprava odklene. Vivo tega čitalnika prstnih odtisov sicer ni razvil sam, pomagalo je uveljavljeno podjetje Synapse, ki se ukvarja s proizvodnjo zaslonov in drugih površin na dotik. Čitalnik prstnih odtisov na pametnem telefonu Vivo, ki je vgrajen pod zaslon, deluje tako, da svetlobne diode OLED osvetlijo prstni odtis in prepoznajo njegove površinske lastnosti (razdaljo med režami odtisa, na primer). Telefon si to zapomni, naslednjič, ko uporabnik prst položi na čitalnik, pa ga diode spet osvetlijo. Če se območje osvetlitve ujema s tistim, ki si ga je telefon prej zapomnil, se naprava odklene. Vivo tega čitalnika prstnih odtisov sicer ni razvil sam, pomagalo je uveljavljeno podjetje Synapse, ki se ukvarja s proizvodnjo zaslonov in drugih površin na dotik. Foto: YouTube

Vivo dejansko uporabnega čitalnika prstnih odtisov pod zaslon pametnega telefona ni zgolj vgradil prvi, temveč je tehnologijo tudi pripeljal do stopnje, ko je pripravljena za množično proizvodnjo in vgradnjo ne le v prototipe, temveč naprave, ki se bodo dejansko prodajale, so razkrili v sporočilu za javnost. 

Po vtisih posameznikov, ki so se z Vivovim preizkusnim telefonom že poigrali na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu, je inovativni čitalnik prstnih odtisov približno tako hiter kot prva generacija teh senzorjev v pametnih telefonih. To pomeni, da je trenutno še malce počasnejši od čitalnikov v aktualnih modelih, ki so že na prodaj, a je obenem tudi povsem neopazen.

Poglejte, kako deluje:

Izid prvih pametnih telefonov, ki bodo imeli vgrajen čitalnik prstnih vtisov pod zaslonom, bo Vivo napovedal v prihodnjih tednih. 

Medij Business Insider poroča, da se bodo po napovedih izidov pametnih telefonov v letošnji sezoni proizvajalci v grobem razdelili v dva tabora: eden bo sledil Applovemu zgledu prepoznavanja obraznih potez, drugi pa bo kot Vivo vztrajal pri izboljšanju čitalnikov prstnih odtisov.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Bevcan / 12.01.2018. ob 18:46 +1 0

  Ne. Še vedno imaš klasičen odklep z risanjem po zaslonu. Lahko pa dodaš tudi več prstov v prstni odtis.

  +1 0
 • MarkJurko / 12.01.2018. ob 16:05 0 - 2

  Kar pomeni, ko si poškodujem prst (urežem, zlomim, itd.) nimam več telefona?

  0 - 2
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin