Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
21. 12. 2017,
11.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Natisni članek

rasizem Umetna inteligenca razpoznava obrazov pametni telefon iPhone X iPhone Apple

Četrtek, 21. 12. 2017, 11.53

2 meseca, 1 teden

Neroden spodrsljaj pri razpoznavi obrazov na (trenutno) najboljšem Appplovem pametnem telefonu

iPhone X: Je razpoznava obrazov učinkovita le pri belopoltih?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

iPhone X, razpoznava obraza, umetna inteligenca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rasizem, izključevanje, površnost ali nedovršenost funkcije? Vsak si po svoje razlaga, zakaj Applov paradni konj iPhone X slabo loči (ali sploh ne) obraze vseh ras.

Hud pomislek o varnosti Applovega pametnega telefona iPhone X: ženska na Kitajskem, o kateri vemo le, da se piše Yan, je ugotovila, da je njeni kolegici iz službe, ki ji ni povsem podobna, uspelo brez težav odkleniti njen telefon, ki je bil varovan z razpoznavo obraza.

Še več, napaka se je ponovila tudi na drugem telefonu istega modela Applovega paradnega konja med pametnimi mobilnimi telefoni, poroča kitajski spletni portal Shanghaiist.com, ki so ga povzeli svetovni mediji.

Apple je ob predstavitvi in začetku prodaje pametnega telefona iPhone X zatrjeval, da je verjetnost takšnega nepooblaščenega odklepa ena proti milijon. Pravilnost delovanja razpoznave obraza naj bi dodatno krepili algoritmi umetne inteligence.

Apple je ob predstavitvi in začetku prodaje pametnega telefona iPhone X zatrjeval, da je verjetnost nepooblaščenega odklepa ena proti milijon. Pravilnost delovanja razpoznave obraza naj bi dodatno krepili algoritmi umetne inteligence. | Foto: Reuters Apple je ob predstavitvi in začetku prodaje pametnega telefona iPhone X zatrjeval, da je verjetnost nepooblaščenega odklepa ena proti milijon. Pravilnost delovanja razpoznave obraza naj bi dodatno krepili algoritmi umetne inteligence. Foto: Reuters

Niso ji verjeli, dokler jim ni prinesla telefona

Gospa Yan iz Nanjinga na vzhodu Kitajske je svojo "desetko" prinesla v tamkajšnjo trgovino Apple Store, kjer je omenjeno napako dokazala brez težav. Ko je pred tem klicala na Applovo tehnično pomoč, ji namreč niso verjeli, da je to, kar trdi, res.

Telefon so ji nemudoma zamenjali, a se je kmalu, že naslednji dan, vrnila, saj je imel tudi ta telefonu enako napako.

Takrat so ji ponudili vračilo kupnine, saj (boljše) rešitve niso imeli.

Ni bilo prvič

Družbena omrežja so se na to hitro odzvala z obtožbami o rasizmu. "Naprave ne morejo imeti predsodkov, a če ustvarjalci ne poskrbijo za svoje predsodke, se bo to pokazalo," je zapisala ena od uporabnic na družbenem omrežju Twitter.

Ni se zgodilo prvič, da se je iPhone X pri razpoznavi obraza zmotil, ko uporabniki niso bili belopolti. Sana Sherwan, mati temnejše polti, je le nekaj dni po predstavitvi Applovega ponosa na omrežju YouTube pokazala, kako je njen desetletni sin brez težav večkrat odklenil ta telefon, čeprav naj bi bil varovan z materinim obrazom.

Apple se še ni uradno odzval na opisane ugotovitve. Prav tako (še) ne vemo, ali je gospa Yan poskusila še s tretjim telefonom.

Ne spreglejte