Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 1. 2018,
12.44

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

CES 2018 KodakCoin bitcoin kriptovalute Kodak

Sreda, 10. 1. 2018, 12.44

6 let, 3 mesece

Vedno več podjetij se obrača k tehnologiji blockchain

Kodak bo imel lastno kriptovaluto

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Kodak, CES 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekoč je bilo Kodak ime, ki se ga je povezovalo izključno s fotografijo, zdaj pa so v iskanju novih priložnosti pripravljeni zaplavati v vode kriptovalut – celo z novo valuto kodakcoin.

Kodak se sicer že ukvarja s tehnologijo blockchain, na kateri temeljijo tudi kriptovalute, saj želi z njo pomagati fotografom pri varovanju njihovih intelektualnih pravic. S pripadajočim programom KodakOne bodo iskali slikovna gradiva, ki so na spletu objavljena brez dovoljenja njihovih avtorjev oziroma lastnikov intelektualnih pravic.

Lastna kriptovaluta bo predvidoma tudi plačilno sredstvo, v katerem bodo avtorji fotografij prejemali plačila v okviru Kodakovega programa za licenciranje fotografij.

Napoved lastne kriptovalute močno okrepila ceno delnice

Zdaj so pri Kodaku združili svoja prizadevanja za začetek javne prodaje načrtovane lastne kriptovalute, ki se bo imenovala kodakcoin, z londonsko skupino Wenn Media Group.

Po objavljeni napovedi izdaje lastne kriptovalute se je cena delnic družbe Eastman Kodak več kot podvojila.

Na sedežu družbe Eastman Kodak v mestu Rochester je zdaj veliko neizkoriščenih prostorov in zmogljivosti, tudi tistih lastne elektrarne, ki bo zdaj zagotavljala energijo za rudnike kriptovalut. | Foto: Reuters Na sedežu družbe Eastman Kodak v mestu Rochester je zdaj veliko neizkoriščenih prostorov in zmogljivosti, tudi tistih lastne elektrarne, ki bo zdaj zagotavljala energijo za rudnike kriptovalut. Foto: Reuters

Nova priložnost tudi za staro elektrarno

Poleg izdajanja lastne kriptovalute bo Kodak postavil "rudnike" kriptovalute bitcoin v mestu Rochester v ameriški zvezni državi New York, kjer je tudi sedež družbe Eastman Kodak. Gotovo ni zanemarljivo, da ima tam Kodak svojo lastno elektrarno, ki ima, potem ko je Kodak izgubil staro slavo, kar nekaj neizkoriščenih zmogljivosti.

Rudniške zmogljivosti bodo oddajali v najem, storitev so poimenovali KashMiner. Vse zmogljivosti so menda že oddane, naročniki pa so in bodo za najem "rudniške" zmogljivosti plačali vnaprej, so razkrili na predstavitvi med sejmom CES v Las Vegasu.

Rudarjenje je izvajanje procesorsko-intenzivnih opravil za reševanje matematično zahtevnih nalog z namenom potrjevanja transakcij v kriptovalutah.

Analitiki ocenjujejo, da je Kodak preveč časa živel na račun svojih že zdavnaj osvojenih lovorik in da so zelo pozno stopili na vlak digitalizacije. To ter prevelika navezanost za tradicionalno fotografijo in filme, so prepričani mnogi, jih je kaznovalo z veliko izgubo tržnega dosega.

Od LED-svetil do kriptorudarjenja

Kodak se je kot podjetje sesul leta 2012, od takrat pa so svojo blagovno znamko oddali v najem različnim proizvajalcem. Ime Kodak tako nosijo baterije, tiskalniki, tablični računalniki, digitalni fotoaparati in celo droni.

Podobno bo z oddajanjem zmogljivosti za rudarjenje kriptovalut. KashMiner bo s Kodakovo blagovno znamko upravljalo podjetje Spotlite, ki je že prej najemalo Kodakovo blagovno znamko za svoja LED-svetila.

Ne spreglejte