SiolNET. Digisvet Novice
3,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je kupil eno najbolj znanih slovenskih spletnih strani

3,34

termometer

Revije Joker, Revija Joker
Foto: Matic Tomšič

Ta teden je novega lastnika dobila spletna domena joker.si, ki je prej kar dvajset let pripadala priljubljeni slovenski računalniški reviji Joker. Ta je izhajala več kot 25 let, in sicer od maja 1992, zadnja izdaja, kar 291. po vrsti, pa je zgolj v digitalni različici izšla novembra lani. Založba Alpress, prek katere je izhajala revija, je lani končala v stečaju, sredstev za zagotovitev nadaljnjega izdajanja Jokerja pa je zato zmanjkalo. Še vedno na drugi domeni živi Jokerjev spletni forum Mn3njalnik. 

Tako je bila tik pred koncem videti spletna stran joker.si. Videz je bil sicer praktično nespremenjen več kot desetletje. Tako je bila tik pred koncem videti spletna stran joker.si. Videz je bil sicer praktično nespremenjen več kot desetletje. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Veljavnost spletne domene joker.si, katere lastnik je bilo podjetje v stečaju Alpress d.o.o., je potekla 3. junija letos oziroma kar dvajset let po njeni prvi registraciji 3. 6. 1998. Domena se je nato za mesec dni preselila v karanteno, kar je pomenilo, da bi njej takratni lastnik v tem obdobju lahko podaljšal zakup.

Ker Alpress tega ni storil, se je domena 3. julija sprostila in takoj dobila drugega lastnika. Nosilec domene je po podatkih na portalu register.si, ki omogoča vpogled v podatke o lastništvu in trajanju veljavnosti domen, postala medijska agencija NGN MEDIA iz Primorske. Glavne dejavnosti agencije so izdelava in optimizacija spletnih strani ter ponujanje storitev gostovanja in registracije spletnih domen. 

Joker Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Spletno domeno joker.si je nato registriral strokovnjak za marketing Marko Kotnik, ki je zastopnik agencije NGN MEDIA, sicer pa ima lastno oglaševalsko agencijo SIRICUS. Kot je Kotnik za Siol.net pojasnil v telefonskem klicu, je ob poteku domene oddal povpraševanje, ko se je sprostila, pa je prejel obvestilo, da je na voljo. Za enoletno registracijo domene je plačal 15 evrov. 

Na domeni Joker.si zdaj gostuje spletni blog Joker iz rokava, na katerem so trenutno objavljeni nasveti s področja marketinga in načrtovanja porok:

Joker iz rokava Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kaj se je zgodilo z zapuščino revije Joker

Uredništvo revije Joker je večino člankov, ki so se pojavljali v revijah, z nekajmesečnim zamikom objavilo tudi na spletni strani medija, kjer se je skozi leta nabral ogromen arhiv različnih vsebin.

Ob poteku domene joker.si 3. junija letos so izginile skupaj s spletno stranjo, a jih je še vedno mogoče najti z uporabo orodja Wayback Machine, ki sproti arhivira praktično vse spletne strani (kliknite tukaj). 

Revija Joker je imela na vrhuncu priljubljenosti sredi prejšnjega desetletja mesečno naklado tudi do 15 tisoč izvodov. Ekipa ustvarjalcev revije, ki je bila med bralci znana kot Joker Cream Team ali krajše JCT, je v tistem času tudi redno organizirala dogodke igranja videoiger in sestavljanja legokock, na katerih se je praviloma kar trlo obiskovalcev.  Revija Joker je imela na vrhuncu priljubljenosti sredi prejšnjega desetletja mesečno naklado tudi do 15 tisoč izvodov. Ekipa ustvarjalcev revije, ki je bila med bralci znana kot Joker Cream Team ali krajše JCT, je v tistem času tudi redno organizirala dogodke igranja videoiger in sestavljanja legokock, na katerih se je praviloma kar trlo obiskovalcev. Foto: Matic Tomšič

Snovalci revije Joker so upravljali tudi spletni forum Mn3njalnik, ki je bil včasih eden najbolj prepoznavnih forumov na slovenskem spletu.

Na vrhuncu obiskanosti sredi prejšnjega desetletja je na Mn3njalniku v razpravah o videigrah, računalnikih, popkulturi, športu, politiki in praktično vseh vsakdanjih temah hkrati sodelovalo več kot tisoč uporabnikov.

Tako je spletni forum Mn3njalnik videti zdaj. Tako je spletni forum Mn3njalnik videti zdaj. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na obstoj foruma Mn3njalnik stečaj založbe Alpress v nasprotju z revijo Joker in njeno spletno stranjo ni vplival, ker založba ni bila lastnik znamke Mn3njalnik.

V prizadevanjih, da bi ob skorajšnjem izteku veljavnosti domene joker.si rešili vsaj forum, ki je bil sicer del Jokerjeve spletne strani in bi propadel skupaj z njo, je bil Mn3njalnik novembra lani preseljen na lastno domeno mn3njalnik.com. Forum je še vedno precej aktiven, med nastajanjem tega prispevka je bilo na njem okrog 150 uporabnikov. 

Preberite tudi:

Estatium Digisvet Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto Jure Kreft Digisvet Kako je znani slovenski filmar ušel indijskemu kriminalnemu podzemlju Rusija, fotomontaža Digisvet Poglejte fotomontažo, ki je Rusijo spravila v zadrego: kdo laže? Stol Hrvaška Digisvet Na Hrvaškem odkrili nenavaden stol, ki je povzročil pravi cirkus

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin