Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple Finska Nokia gospodarstvo

Torek, 14. 10. 2014, 13.11

8 let

Kako je Apple ubil finsko gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agencija SP je prejšnji teden znižala finančno oceno Finske na AA pod očitkom naraščajočega dolga in slabega razvoja. A enega večjih krivcev za Finsko stagnacijo, podjetja Apple, niso omenili.

Strmoglavljena Nokia Preden je leta 2007 svet ponorel za Applovim mobilnim prvencem, je to panogo bolj ali manj obvladovala finska Nokia. Malokdo se spomni, da je bilo to podjetje na vrhuncu svoje mobilne kariere vredno skoraj 120 milijard evrov in predstavljalo ogromen del finskega gospodarstva. Kot poroča Quartz, je Nokijin uspeh med letoma 1997 in 2007 prispeval kar četrtino vse gospodarske rasti te skandinavske dežele. Ob tem so Nokijini davčni stroški pomenili petino vseh nabranih korporativnih dajatev v državi. Vrednost Nokijinih delnic je od takrat slavno strmoglavila, dokler ni lani "na pomoč" prišel Microsoft in podjetje kupil za "borih" 5,5 milijarde evrov.

Zaton papirja Visoka tehnologija in telekomunikacije pa niso edina gospodarsko ključna finska panoga, ki je v zadnjih letih doživela udarec. Finska je namreč po poročanju CNBC tudi ena ključnih proizvodnih lokacij za papirno industrijo. Tam namreč delujeta podjetji UPM-Kymmene in Stora Enso. In če je Applov mobilnik prizadel Nokio, je imela Applova tablica podoben učinek na papirno industrijo – tablice in elektronski bralniki so namreč realna grožnja papirju. Analitiki hkrati napovedujejo, da bo ta panoga še naprej v krču.

Stagnacija in vse večji dolg Finski premier Alexander Stubb se trenutno bori z neugodnim gospodarskim položaje – BDP je šest odstotkov pod tistim iz leta 2008 –, narašča pa tudi javni dolg, kar naj bi se v prihodnje nadaljevalo. V nedavnem intervjuju za CNBC je malce v šali, malce zares opisal finske gospodarske težave: "Zdi se mi, da bi lahko rekli, da je iPhone ubil Nokio, iPad pa finsko papirno industrijo." Kljub temu Stubb ostaja optimističen glede obeh panog, saj se je Nokia "prerodila" v obliki podjetja Nokia Networks, ki izdeluje telekomunikacijsko opremo, izgubo na papirnem področju pa blažijo novi trendi, kot so na primer bio goriva.

Skandinavske sosede sicer v odličnem stanju Finske skandinavske sosede Švedska, Norveška in Danska ohranjajo oceno AAA, medtem ko sta znotraj območja EU edini državi, ki jih S&P še tako ceni, Nemčija in Luksemburg. Med glavnimi razlogi za znižano finsko oceno S&P sicer navaja ohromljen razvoj, izpostavljenost sankcionirani Rusiji in nevarnost za daljšo stagnacijo, predvsem kot posledico staranja prebivalstva in krčenja zunanjega povpraševanja.

Ne spreglejte