SiolNET. Digisvet Novice
8,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako daleč v eni uri pridemo iz vsakega kraja v Sloveniji?

8,27

termometer

Na spletu smo odkrili zanimiv zemljevid OAlley, s katerim lahko uporabnik preveri, kako daleč bi od izhodišča, na primer iz domačega mesta, z avtomobilom, kolesom ali vlakom lahko pripotoval v določenem časovnem obdobju. Orodje OAlley je kot nalašč za načrtovanje enodnevnih izletov, uporabno pa je lahko tudi za nekoga, ki v drugem kraju išče novo domovanje.

Uporaba zemljevida OAlley, ki je na spletnem naslovu oalley.net/map, je izredno preprosta. Izhodišče, torej lokacijo, s katere se odpravljamo na pot, določimo tako, da ime kraja napišemo v obrazec, ki je na zaslonu zgoraj desno.

Da bo zemljevid OAlley določil lokacijo, ki jo želimo izbrati, moramo v meniju, ki se pojavi, ko začnemo tipkati ime kraja, klikniti na enega od predlogov. V konkretnem primeru je to Žalec, Savinja Statistical Region, Slovenia. Da bo zemljevid OAlley določil lokacijo, ki jo želimo izbrati, moramo v meniju, ki se pojavi, ko začnemo tipkati ime kraja, klikniti na enega od predlogov. V konkretnem primeru je to Žalec, Savinja Statistical Region, Slovenia. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na želeno lokacijo lahko tudi kliknemo z desno tipko na miški in izberemo možnost Starting address (Začetni naslov). 

Zemljevid OAlley Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Po zemljevidu se pomikamo tako, da ga "zgrabimo" z levo tipko na miški in ga povlečemo v želeno smer, pogled pa približamo ali oddaljimo z vrtenjem koleščka na miški. 

Ko imamo izbrano izhodišče, določimo še čas, ki ga imamo namen preživeti v ali na prevoznem sredstvu. Če želimo izvedeti, kako daleč lahko iz domačega kraja z avtomobilom pridemo v eni uri, v okencu Travel time (Čas potovanja) določimo vrednost 1h00, kar pomeni ena ura in nič minut. 

Zemljevid OAlley Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

OAlley bo nato nekaj sekund premleval vse mogoče poti, omejitve hitrosti in vozne rede (če potujemo z vlakom), nato pa na zemljevid narisal packo, ki predstavlja naš potencialni doseg od izhodišča v določenem časovnem obdobju. 

Zemljevid OAlley Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V konkretnem primeru smo za izhodišče izbrali Žalec. Kot je razvidno z zgornjega zemljevida, bi se po eni uri vožnje z osebnim avtomobilom lahko pripeljali do Vrhnike in Kranja, pri Rogatcu in Šentilju pa bi lahko tudi prestopili državno mejo s Hrvaško oziroma Avstrijo. 

Do kam pa bi iz Žalca prišli, če bi se vozili pet ur? Izbira ciljev za enodnevni izlet se ob takšni spremembi časovnega parametra konkretno razširi:

Peturna vožnja iz izbranega izhodišča (Žalec) bi nas ob upoštevanju cestnoprometnih predpisov pripeljala do Brna na Češkem, do Bratislave na Slovaškem, skoraj do Műnchna v Nemčiji, do Milana v Italiji, do Budimpešte na Madžarskem, do Banjaluke v Bosni in Hercegovini in do Splita na Hrvaškem. Peturna vožnja iz izbranega izhodišča (Žalec) bi nas ob upoštevanju cestnoprometnih predpisov pripeljala do Brna na Češkem, do Bratislave na Slovaškem, skoraj do Műnchna v Nemčiji, do Milana v Italiji, do Budimpešte na Madžarskem, do Banjaluke v Bosni in Hercegovini in do Splita na Hrvaškem. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

OAlley omogoča tudi, da na zemljevid dodamo več kot eno lokacijo. To je lahko uporabno v primeru, ko dve ali več oseb, ki živijo relativno daleč druga od druge, išče primeren kraj za srečanje, do katerega se nihče ne bi vozil predolgo. 

Prejšnje poizvedbe dosega vožnje z določene lokacije se shranjujejo, dokler jih uporabnik s klikom na X v spodnjem levem kotu zaslona ne pobriše. V konkretnem primeru smo preverili, kje je z vidika vožnje najbolj "fer" lokacija za srečanje prijateljev, ki živijo v Novi Gorici, Novem mestu in na Jesenicah, vsak pa bi se vozil okrog eno uro. Najbolje bo, da se sestanejo ali na Vrhniki ali v Logatcu. V prvem primeru bosta nekoliko dlje vozila prijatelja z Jesenic in Nove Gorice, v drugem pa prav tako Jeseničan in Novomeščan.  Prejšnje poizvedbe dosega vožnje z določene lokacije se shranjujejo, dokler jih uporabnik s klikom na X v spodnjem levem kotu zaslona ne pobriše. V konkretnem primeru smo preverili, kje je z vidika vožnje najbolj "fer" lokacija za srečanje prijateljev, ki živijo v Novi Gorici, Novem mestu in na Jesenicah, vsak pa bi se vozil okrog eno uro. Najbolje bo, da se sestanejo ali na Vrhniki ali v Logatcu. V prvem primeru bosta nekoliko dlje vozila prijatelja z Jesenic in Nove Gorice, v drugem pa prav tako Jeseničan in Novomeščan.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kot smo omenili že uvodoma, je OAlley lahko tudi uporabno orodje za nekoga, ki se seli v nov kraj in želi preveriti, kako dolgo se bo iz novega domovanja vozil do večjega mesta ali do krajev, kjer živijo njegovi starši in prijatelji. 

Preberite tudi:

Zemljevid, karta sveta Digisvet Zemljevid sveta vam laže že vse življenje Orodje za izrezovanje Digisvet Deset res uporabnih programov, za katere ni treba plačati niti centa Letalo, potniško letalo, vprašaj Digisvet Na nebu vidim letalo. Ali lahko kako izvem, od kod in kam leti? Mr. Bean, Rowan Atkinson Digisvet Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean Wi-Fi v kampu Digisvet Kako na dopustu rešiti eno največjih težav z internetom Thumb, nasvet, SMS Digisvet Nikar ne naredite te napake, ki bi jo naš bralec lahko drago plačal Carina, ponaredki Digisvet Naročil sem ponarejeno majico, carina jo je našla. Kaj bo zdaj?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 236
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin