Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 2. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

5

Natisni članek

MWC 2017 BlackBerry Nokia 3310 Nokia pametni telefon

Torek, 28. 2. 2017, 10.59

6 let, 7 mesecev

Je vrnitev Nokie 3310 napaka? Bi morala ostati zgolj lep spomin?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

5

Svetovni kongres mobilne telefonije (MWC) v Barceloni je največji svetovni dogodek, namenjen inovaciji na področju pametnih telefonov. A na letošnjem MWC sta dve nekdaj veliki znamki, Nokia in BlackBerry, obrnili ploščo in uporabnikom na dušo začeli pihati z nostalgijo – ponovnim obujanjem starih uspešnic, za katere pa na sodobnem trgu ni več veliko prostora.

Prenovljena Nokia 3310 | Foto: Reuters Prenovljena Nokia 3310 Foto: Reuters

Ne BlackBerry ne Nokia na Svetovni kongres mobilne telefonije (oziroma MWC 2017) nista prišla kot BlackBerry in Nokia, temveč kot znamki v lasti drugih podjetij.

Pravice za prodajo mobilnih telefonov z imenom BlackBerry ima zdaj kitajsko tehnološko podjetje TCL, Nokie pa razvija finsko podjetje HMD Global.

TCL je na sejmu MWC predstavil pametni telefon BlackBerry KeyOne, Nokia pa štiri mobilnike, med katerimi je daleč največ pozornosti dobila ponovno rojena legenda Nokia 3310.

Kaj je skupno telefonoma KeyOne in Nokia 3310?

Oba se ozirata v preteklost in upata, da bodo kupci denarnice hiteli odpirat zaradi lepih spominov na čase, ko so uporabljali njune predhodnike.

Morda njuna proizvajalca upata tudi, da bo pri odločitvi za nakup pomagalo nekdaj slavno ime. Nokia in BlackBerry sta bila še pred desetimi leti največji imeni svetovne industrije mobilnih telefonov. A tekmovanje s sodobnimi in dejansko inovativnimi pametnimi telefoni na ta način je nevarna igra.

Kaj je glavna težava pametnega telefona BlackBerry KeyOne?

BlackBerry KeyOne | Foto: Reuters BlackBerry KeyOne Foto: Reuters

Drag pametni telefon zelo povprečne zmogljivosti in s fizično tipkovnico? Kot da se ponavlja zgodovina – leta 2015 je še pod okriljem družbe BlackBerry Limited izšel pametni telefon BlackBerry Priv in postal prodajna polomija, zdaj pa je videti, da isto napako ponavlja še kitajsko podjetje TCL.

BlackBerry KeyOne je namreč še en poskus nekdaj slavnega imena, ki je na vrhuncu leta 2010 obvladoval skoraj 40 odstotkov ameriškega trga, da uporabnike znova navduši nad fizično tipkovnico.

Uspeh je spet malo verjeten, saj so se uporabniki že zdavnaj navadili navidezne tipkovnice na zaslonu, ki je po letih dodelav in testiranj tudi preprosto boljša rešitev za pametne telefone.

Fizična tipkovnica se s pametnimi telefoni ne ujema najbolje – zmanjša namreč velikost videoposnetka, ki ga lahko gledamo na zaslonu, otežuje fotografiranje, branje besedila in uporabo aplikacij, narejenih za velik zaslon.

Najpogostejši argument zagovornikov fizičnih tipkovnic ima trhle temelje: "Z navidezno tipkovnico ne moreš natipkati sporočila, ne da bi gledal na zaslon." Primere praktične vrednosti te funkcionalnosti, ki niso uporaba telefona med vožnjo avtomobila ali pa med šolsko uro, je težko našteti celo na prste ene roke. | Foto: Reuters Najpogostejši argument zagovornikov fizičnih tipkovnic ima trhle temelje: "Z navidezno tipkovnico ne moreš natipkati sporočila, ne da bi gledal na zaslon." Primere praktične vrednosti te funkcionalnosti, ki niso uporaba telefona med vožnjo avtomobila ali pa med šolsko uro, je težko našteti celo na prste ene roke. Foto: Reuters

Kaj je glavna težava Nokie 3310

Navdušenje zaradi ponovne obuditve uspešnice iz leta 2000, ki spada med najbolje prodajane telefone vseh časov, je veliko. A glavna težava Nokie 3310 je, da je pravzaprav nihče več zares ne potrebuje.

Vprašanje, ki se v teh dneh poraja mnogim, je, ali bo morebitno uspešno prodajo novodobne Nokie 3310 mogoče pripisati zgolj kultnemu statusu njene predhodnice. Prodajala bi se kot spominek in ne kot telefon, ki ga bo kdo dejansko uporabljal namesto trenutnega, torej.

Na spletu v zadnjem času ni malo takšnih, ki menijo, da je Nokia 3310 bolj kot poskus prodora na trg zvita marketinška poteza podjetja HMD Global, ki želi pozornost javnosti pritegniti k vsem novim mobilnim telefonom, tudi pametnim modelom Nokia 3, 5 in 6. Če se bo obenem prodajala dobro, pa nič hudega – naredili so jo za drobiž, prodajali pa jo bodo za 49 evrov. Na fotografiji Nokia 3310 (levo) in Nokia 6 (desno). | Foto: Reuters Na spletu v zadnjem času ni malo takšnih, ki menijo, da je Nokia 3310 bolj kot poskus prodora na trg zvita marketinška poteza podjetja HMD Global, ki želi pozornost javnosti pritegniti k vsem novim mobilnim telefonom, tudi pametnim modelom Nokia 3, 5 in 6. Če se bo obenem prodajala dobro, pa nič hudega – naredili so jo za drobiž, prodajali pa jo bodo za 49 evrov. Na fotografiji Nokia 3310 (levo) in Nokia 6 (desno). Foto: Reuters

Dejstvo je, da je morebiten trg za novo Nokio 3310 veliko manjši kot pred 17 leti, ko je Nokia začela prodajati njeno predhodnico.

Klasični mobilni telefoni so, kar zadeva globalni tržni delež, že zdavnaj priznali premoč pametnim telefonom. V začetku leta 2016 je bilo kar 78 odstotkov vseh prodanih mobilnikov pametnih, le 22 odstotkov pa klasičnih mobilnih telefonov, kot je Nokia 3310 (vir).

Novodobni Nokii 3310 v družbi prvenca iz leta 2000 (na sredini).  |  Foto: Cnet | Foto: Novodobni Nokii 3310 v družbi prvenca iz leta 2000 (na sredini). | Foto: Cnet

Trg za Nokio 3310 z letnico 2017 dodatno zmanjšuje velika že obstoječa ponudba klasičnih mobilnikov, ki so v veliko primerih cenejši od obujene legende. HMD Global namerava novo Nokio 3310 prodajati za 49 evrov.

Ne spreglejte